Politik

Turist i New York, rädd för polisövergrepp, här är en oumbärlig app för dig

Den svenska bilden av New York är som en sockersöt Elsa Beskow-saga, om man nu kan tänka sig Tant Brun, Tant Grön och speciellt Tant Gredelin shoppande på Femte Avenyn.

Skulle dom göra det idag så skulle Tant Brun med rätt stor säkerhet bli stoppad av polisen och tvingad att genomgå en förnedrande och mycket närgången kroppsvisitering. Helt utan orsak.

Välkommen till turistparadiset New York!

David Kravets skriver på Wired om en ny app som medborgarrättsorganisationen American Civil Liberties Union har släppt och som gör det möjligt att dokumentera alla New York-polisens övergrepp på gatorna i New York: ACLU Phone App Lets You Shoot the Cops

he New York chapter of the American Civil Liberties Union has released an Android application allowing mobile-phone users to easily capture police patdowns on video, which is then automatically uploaded to the rights group’s servers.

The “Stop & Frisk Watch” application, which is soon coming to the iPhone, is in response to the New York Police Department having stopped, frisked and interrogated people at least 685,724 times last year alone. About 87 percent of those stopped were black or Latino, and 90 percent of those stopped were neither ticketed nor arrested.

Nu säger säkert någon att jag men det där gäller ju bara “färgade” och inte oss svenskar. Men hoppsan, det finns faktiskt svenskar som inte lika liljevita som vi en gång var. Men det är klart, om dom nu obönhörligen måste till New York så får dom väl skylla sig själva.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,
Nyheter – Nyheter, DN.se – Världen, Ekot, Ekot, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Utrikes

[tags]Polisen i New York, Turist i New York, Övergrepp i New York [/tags]

26 thoughts on “Turist i New York, rädd för polisövergrepp, här är en oumbärlig app för dig

 1. Johnny ©

  Christer W, okay jag lägger märke till det. Hela politiken borde gå ut på att minimera det mänskliga lidandet, inte att upprätthålla någon utopisk 0-tolerans moral.

 2. Christer W

  Johnny, lägg märke till att det är bruket som är avkriminaliserat, inte försäljning och distribution.

 3. roger

  CW:

  Roger, det är större möjlighet att Tant Brun, Grön och Gredelin blir utsatta för våld av sina barn eller annan nära anhörig i sitt hem än av någon okänd ute på stan. Det är rätt sällan äldre och medelålders blir utsatta för våld av någon okänd person ute på stan.
  Om du tillhör åldersgruppen 17 till 30 år så är riskerna för att du blir drabbad av våld oerhört mycket högre än för tanterna. Tillbringar du varenda fredag- och lördags-kväll i krogmiljö så ökar risken ännu mer.

  Samma med NY´s stop&frisk, om du tillhör åldersgruppen 17 till 30 år så är riskerna för att du blir drabbad av visitering oerhört mycket högre än för tanterna.
  Stops by age: http://graphics8.nytimes.com/packages/images/newsgraphics/2010/0711-frisk-graphic/frisks3.gif
  Tant Brun (väldressad dam på 50+) skulle antagligen tvingas gå 5:e avenyn upp och ned 7-16 dagligen i ett 10-tal år för att bli visiterad enligt statistiken. Så för Tant Brun har NY aldrig varit sockersötare än nu.

  Man är mao tryggare på femte avenyn än i sitt eget hem.
  Tvärtemot vad Lennart och människorättsaktivisterna säger så är det till NY och femte avenyn man bör söka sig, förutsatt att man föredrar en liten risk att bli visiterad framför en stor risk att bli utsatt för våld.

  (Jag har inte hittat någon statistik på vilka kön som visiteras men förmodar att det ligger på närmare 90% män! -Varför denna diskriminering? -Vet man svaret på den frågan, så kan man nog lista ut varför även svarta och latinos är överrepresenterade)

 4. Christer W

  Roger, det är större möjlighet att Tant Brun, Grön och Gredelin blir utsatta för våld av sina barn eller annan nära anhörig i sitt hem än av någon okänd ute på stan. Det är rätt sällan äldre och medelålders blir utsatta för våld av någon okänd person ute på stan.
  Om du tillhör åldersgruppen 17 till 30 år så är riskerna för att du blir drabbad av våld oerhört mycket högre än för tanterna. Tillbringar du varenda fredag- och lördags-kväll i krogmiljö så ökar risken ännu mer.

  När det gäller avkriminalisera narkotika är det märkligt att så många tror att det ger ett bättre samhälle.
  Realiteten är att en missbrukare är bland de mest egoistiska som går att hitta, de skiter i anhöriga, vare sig om det är föräldrarna eller egna ungar, det egna behovet kommer alltid i första hand, oavsett om det gäller mjölk till ungarna eller röka till dem själva.
  En del missbrukare vill gärna ingå i program med Metadon eller Subutex, eftersom de då inte behöver ta tag i sina liv. Inte så sällan omhändertas deras barn eftersom “behandlingen” sällan leder till ett socialt acceptabelt liv.
  I vissa utländska undersökningar hävdas att 3/4 får ett ordnat liv efter behandling, men om det är ett liv med socialbidrag och tablettutfodring är det ett bra liv då.

  Metadon eller Subutex är förenat med risk för långvarigt fortsatt missbruk och utslagning, speciellt för de som inte är motiverade att upphöra med sitt missbruk eller har ett sidobruk av andra droger.
  “Behandligsformen” stöds av Internationella röda korset, WHO, the World bank och UNODC med reservationen att ingen behandlingsmetod är effektiv för alla människor med opiatberoende. Vilka finansierar Röda Korste, WHO, World bank. Kan det tänkas vara de som producerar Metadon och Subutex.

  I Fass står det sedan många år; Vid behandling med Metadon och Subutex kan reaktionsförmågan nedsättas.
  Brukaren är själv ansvarig för att bedöma om han/hon är i kondition att framföra motorfordon eller utföra arbete som kräver skärpt vaksamhet. En av faktorerna som kan påverka förmåga i dessa avseenden är användning av läkemedel på grund av deras effekter och/eller biverkningar.

  Eftersom Malmö har nämnts, det verkar som om det var en drogpåverkad 20-åring som körde ihjäl cyklisten.
  Jag tror inte att det blir färre drogfyllor på knark om narkotika avkriminaliseras, det kanske blir ännu fler och blir de i samma nivå som alkoholrelaterad rattfylla då blir det ännu farligare ute på vägarna.

 5. roger

  Lennart: Om detta, som du skriver, är sant:

  Skulle dom göra det idag så skulle Tant Brun med rätt stor säkerhet bli stoppad av polisen och tvingad att genomgå en förnedrande och mycket närgången kroppsvisitering. Helt utan orsak.

  Då är sannolikheten att Tant Brun & Grädelin blir utsatt för våldsbrott (helt utan orsak) om de åker till t.ex. Malmö EXTREMT stor. Tror tom sannolikheten att bli våldtagen i Malmö är större än att bli visiterad på 5:e avenyn i NY. Oavsett vad människorättsaktivisterna säger.

  Man får inte glömma att det kommer runt 50miljoner till NYC varje år.

 6. San

  Hur som. Lennart ljuger i princip i inlägget. Är man färgad behöver man verkligen inte vara rädd i NY.

  1. Lennart

   San: Ojdå, nu tar vi tydligen till storsläggan. Så alla kroppsvisiteringarna är alltså bara lögn, eller är det något som du inte har något emot bara för att det sker i New York?

   Förklara gärna vad du menar, för tydligen håller människorättsaktivisterna i New York inte med dig i den här frågan.

 7. roger

  Ante: Det jag försöker säga är att om man skall kritisera intensivt polisarbete bör man ju samtidigt reflektera lite över dess resultat?
  Det kan ju finnas ett visst samband? http://graphics8.nytimes.com/packages/images/newsgraphics/2010/0711-frisk-graphic/frisks1.gif

  Mer intressant statistik och en karta över vem som muddras var här:
  http://www.nytimes.com/interactive/2010/07/11/nyregion/20100711-stop-and-frisk.html

  Ja brottsligheten började minska redan innan, o den kanske har minskat i hela USA, men NY måste väl vara extremt? Från 2500 våldsbrott per 100 000 invånare/år till under 500! -För de människor som slipper våldtas, rånas eller mördas kanske det kan vara värt att ett privat fängelse både anställer mer avlönad personal och tjänar pengar(Usch och fy:) ) ?

  Tycker visserligen själv att det verkar vara ett överdrivet muddrande, men det går inte att förneka en anmärkningsvärd minskning av antalet våldsbrott delvis sannolikt har med hårt polisarbete att göra?

  Jag vet inte annars vad det är som ligger bakom den extremt minskade brottsligheten i NY. Skall googla. Ngt för Malmö och många andra städer världen över att begrunda kanske?

  Gissar att det är viktig statistik att peka på för en borgmästare “se här, brottsligheten minskar”, därför måste det till hårdare och hårdare metoder. Den dag brottsligheten ökar vinner han inga omval?

 8. Ante

  “Men det skulle du såklart aldrig skriva om… Hur brottsligheten sjunkit anmärkningsvärt dramatiskt i NY de senaste 20 år sedan.”

  Roger:

  Det gäller ju generellt för hela USA så vad försöker du säga?
  Dessutom sjönk brottsligheten i NY innan man införde den typen av arbetsmetoder i större skala som du nämner. Med andra ord är det inget man kan tacka Zero Tolerance metoden för.

  En massa mer fångar har det dock blivit och härliga vinster till de privata fängelserna.

 9. Johnny ©

  Lennart: Det verkar inte bättre. Tydligen tas ca 10.000 in i fängelse per år och ca 5000 sitter i fängelse varje dag, det genomsnittliga fängelsestraffet är tydligen 6 månader. Även om man inkluderar antalet klienter i Frivården som uppgår till ca 14000 så räcker det inte riktigt. Det vanligaste brottet är i alla fall narkotika relaterat.

  http://www.kriminalvarden.se/sv/Startsida-skolportal1/Conny/Att-sitta-i-fangelse/

  Christer W: Du har sannolikt rätt i att alla narkotikarelaterade brott inte försvinner, men en stor minskning av stölder lär det bli. Jag instämmer med vad San skriver ovan, så har jag också förstått verkligheten.

  San: Det verkar bedrivas politisk kampanj för medicinsk marijuana i västvärlden b l a av någon Soros finansierad organisation. Drogliberaliserande artiklar har publicerats i media och debatt på TV nyligen i Sverige. Vet att Holland, Portugal, Schweiz haft framgångar med att ändra politiken från straff till vård. I Spanien och Tjeckien tillåts några plantor i hemmet och mindre innehav för eget bruk. En liberalisering i USA, Mexiko och Columbia är förhoppningsvis inte omöjlig.

 10. San

  Självklart skulle en avkriminaliseting av narkotikan ge förre brott, framför allt inom organiserad brottslighet. Narkotikarelaterade brott är huvudsakligen inte inom familjen, utan narkomaner som begår småbrott för att köpa dyr narkotika. Dyr är den framför allt pga att den är kriminaliserad.

  Vi får se vilka länder som blir först ut med legalisering. Jag skulle gissa Mexiko och Colombia följt av USA. Det finns knappast någon anledning för Mexiko att föra ett krig på egen mark å västvärldens moralisters vägnar.

 11. Christer W

  Johnny, att en jurist säger att 80% av brotten är narkotikarelaterade säger ingenting om orsak och verkan.
  Även om narkotikan avkriminaliseras så lär det inte förändra andelen brott som är narkotikarelaterade särskilt mycket. Det är vanligt att den eller de som ska begå brott styrker sig med narkotika för att våga göra det. T.ex. används Flunitrazepam, i vardagslag kallat Rohypnol och Flupam, vid rån och andra våldsbrott. Numera är Rohypnol och Flupam avregistrerade preparat i Sverige, men Flunitrazepam smugglas under mer eller mindre fantasifulla namn till Sverige.
  Inte så sällan är våldsbrott inom familjer och andra relationer drogrelaterade och andelen sådan tragedier lär inte minska genom att narkotika avkriminaliseras.
  Effekten kan bli den rakt motsatta om narkotika skulle bli helt fri.
  Lagstiftning i dag har de facto en återhållande effekt, troligtvis även på dig Johnny, folk har ju en viss tendens att vara laglydiga

 12. Johnny ©

  En vän som är jurist sa igår att vi har 24000 fångar i Sverige och att 80% av brotten var narkotika relaterade. En avkriminalisering av narkotika skulle medföra stora kostnadsbesparingar för skattebetalarna och minska lidandet för många narkotika brukare. Den repressiva narkotikapolitiken gynnar främst poliser, åklagare, advokater, domare, fångvaktare och byråkrater samt populistiska politiker som gör karriär på utopin det “narkotikafria samhället”.

  Om politikerna lyckades kriminalisera bruket av alkohol, tobak och socker så skulle många fler människor kunna fängslas och behovet av poliser, advokater, väktare, byråkrater skulle öka markant och skatterna likaså.

  Undra hur mycket skatteförtrycket skulle kunna sänkas om man avvecklade all dålig och slösaktig politik?

 13. Karl

  Har bott i NY i 30 år. NY är säkert. Jag känner mig betydligt mer hotad när jag lämnar. Visst finns det platser som man bör undvika, men så länge man gör det så har man inga problem. Jag känner mig betydligt mer hotad när jag reser i Europa. En del är säkert vana, men…

 14. roger

  Är exakt likadant i sverige fast i mycket mindre omfattning… Det utförs mängder med slumpmässiga kroppsvisiteringar ffa i invandrartäta förorter i Sverige.

  Jag tror de flesta är hellre blir visiterad av en polis än rånad eller mördad, så nog har New York blivit en bra mycket tryggare stad att åka till jämfört med 20 år sedan. Men det skulle du såklart aldrig skriva om… Hur brottsligheten sjunkit anmärkningsvärt dramatiskt i NY de senaste 20 år sedan.

 15. San

  Håller iofs med CW, ettbspeciellt släkte som blir poliser. Sen gör inte arbetsmiljön dom bättre heller direkt.

 16. Christer W

  Va, rädd för poliser. Min erfarenhet är att poliser håller sig undan om man ser tillräckligt farlig ut, oavsett om det är i Sverige, Indien eller i tjotaheiki. 🙂

  1. Lennart

   Christer: Det tror jag är mycket klokt. I Sverige skrivs ju alla brott automatiskt av om man får tro Leif GW Persson.

 17. San

  Direkt oärligt av Lennart faktiskt. Som färgad är jag betydligt räddare för polisen i vilket europeiskt land som helst.

  1. Lennart

   San: Jag vet att du beundrar mig och tror att jag är i det närmaste allsmäktig, men det är väldigt svårt för mig att veta hur du känner dig när du möter poliser i Europa. Men om du lovar att mejla mig efter vartenda möte med poliser så lovar jag att ta hänsyn till det.

 18. Johannes

  Jag har länge velat åka till New York, även om jag ännu inte gjort slag i saken av olika anledningar, men det du skriver låter ju väldigt skrämmande. Rentav sjukt faktiskt.

  1. Lennart

   Johannes: Så länge som din hudfärg är någotsånär ljus så bör du inte ha några problem. Det här rör mest icke-vita. Men är givetvis ändå verkligen otrevligt.

Comments are closed.