Politik

Två veckor i Frankrike, Big Data-möten på Rivieran, sjukvård i Paris

Utsikt över floden Var strax norr om Nice. Klicka på bilden för att se en större version.

Söndag morgon, för bara några timmar sen. Jag sitter i en kamikaxi-taxi körd av världens absolut sötaste taxichaufför. Vad kan hon vara, 26-27, kort med rågblont hår. Jag fullt är medveten att det finns många korta rågblonda tjejer runtom i världen, men ni förstår inte, hon pratar den mest bedårande franska, och som den amerikanska damen på sin första resa till Frankrike utbrast när hon kom hem till Ohio, och kan ni tänka er, alla talar franska, t.o.m. de små barnen pratar franska helt utan brytning.

Hon har hämtat mig på Nice-flygplatsen och kör nu som ett jehu uppför allt smalare bergsvägar upp emot alperna. Hon styr med vänster hand allt medan hon sneglar och textar på sin iPhone med den högra. Plötsligt svänger vi runt ett hörn och hon bromsar in så att jag slungar mot framsätet. Tur att jag har säkerhetsbältet på mig. En tsunami av franska kötteder väller över framrutan.

Om min gamla fransklärare på Skrapan i Uppsala kunde se mig nu, för vi konverserar – på franska – och jag kan faktiskt säga vad jag vill säga så att hon förstår mig. Och jag förstår henne helt utan problem.

Hade jag inte redan varit gift så hade jag friat efter de första fem kilometerna.

Jag är här på två veckor för ett IT-möte om Big Data och speciellt hur man analyserar stora mängder data i datormolnen. Ja mötet varar till nästa tisdag, sen blir det Paris och möten om IT inom skjutvården, bl.a. på det franska sjukvårdsministeriet.

Det enda smolket i bägaren kommer när jag frågar min nyfunna kärlek vad hon tycker om president Hollande. Vi befinner oss i en mycket smal och snäv kurva med skrikande bildäck, avgrundens djup på höger och en hög klippbrant till vänster och hon frenetiskt textande på sin iPhone. Det skulle jag nu inte ha gjort. Det visar sig att hon står på andra sidan, hon gillar Sarkozy och hon gillar heller inte invandrare speciellt mycket vad jag förstår även om hon uttrycker sig försiktig.

Nåja, man kan inte få allt.

Jag har träffat en hel del svenska kvinnor i USA som avfärdar alla svenska män (i jämförelse med amerikanska män) med en föraktfull fnysning som skulle kunna höras ända bort till Göteborg.

Utan att fnysa eller förakta någon så är det bara att erkänna att franska kvinnor är något alldeles unikt.

Vilket inte förhindrar min dotter som har jobbat, på franska, här i Frankrike, att inte vara helt lika begeistrad i Frankrike som jag är.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,Nyheter – Nyheter, svt.se – Världen, Ekot, SvD – Senaste nytt, SvD – Utrikes, Helsingborgs Dagblad: Nyheter

[tags] IT Frankrike, IT Paris, Rivieran, Healthcare France, Big Data [/tags]