Politik

Måste läsas, William J Dobsons viktiga The Dictator’s Learning Curve: Inside the Global Battle for Democracy

Temat Internet och demokrati är rätt tröttkört vid det här laget, men Slate-journalisten William J Donovan har ändå lyckats skriva en intressant bok om hur Internet påverkar demokratin, både på gott och ont.

Vid det här laget är paradexemplen kända, år ena sidan den arabiska våren, å den andra massavlyssning in på bara kroppen av demokratiska och frihetsälskande regeringar i Sverige och USA, allt hårdare tag mot fildelare, för att inte tala om mot WikiLeaks, vars enda brott var att man ville lägga ut låggradiga men ändå generande diplomatiska meddelanden på nätet.

Den amerikanska satsningen på cyberkrigsförsvar har istället visat sig vara den raka motsatsen sedan det helt plötsligt avslöjats att president Obama har satsat stort på offensiv amerikansk cyberkrigsteknologi och omfattande cyberkrigsanfall mot Iran.

Och sen, inte att förglömma, den kinesiska cybermuren.

Dwight Garner recenserar boken i New York Times: The Dictator?s Learning Curve, by William J. Dobson – NYTimes.com

Mass arrests and firing squads? For most of these men these are clumsy and a bit passé. Tax collectors and health inspectors are now more likely to shut down dissident groups. Today’s dictators confound their critics by peppering their speeches, the author says, “with references to liberty, justice and the rule of law.”

Fair and balanced is how they wish to appear, contrary to realities. A new kind of iron fist has arrived, tucked behind an acid-whitened smile. Mr. Dobson’s book is more than a catalog of shifting monocratic nightmares, however.

He’s just as interested — more interested in fact — in how democracy’s advocates are mixing up their tactics in response. Some of these new methods were on display during the Arab Spring, when despots fell in Egypt, Tunisia and Libya.

Others are still gestating. His explanation of how citizens are using fresh, bespoke tools against modern dictators is almost absurdly inspiring. Mr. Dobson delivers portraits of some of the world’s leading intellectual, tactical and financial advocates of grass-roots democracy.

Nu är William J Donovan journalist och inte teknisk expert, så hans bok blir mest en översikt för allmänheten, men det här är ändå en bok som man bör läsa, för även om vi inte kan lära oss alla detaljerna så är det viktigt att förstå koncepten, som att fildelning faktiskt inte är “kriminell” som den svenska regeringen vill få oss att tro, utan det sätt som hela Internet är uppbyggt på. Fildelning är vad den oerhört framgångsrika Öppna Kodrörelsen vilar på och inte den kriminella konspiration som sveriges frihetsälskande justitieminister tycks se bakom varenda Internet-knut.

Och att just Sverige och USA nu ska samarbeta för Internetdemokrati är rätt ironiskt.

Vi behöver fler såna här böcker. Så läs den och begrunda.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,svt.se – Sverige, SvD – Senaste nytt, Computer Sweden 20 senaste nyhet,SvD – Senaste nytt

[tags] Internet demokrati,Cybermuren i Kina, Kina censur, FRA mssavlyssning [/tags]

2 thoughts on “Måste läsas, William J Dobsons viktiga The Dictator’s Learning Curve: Inside the Global Battle for Democracy

  1. Jan Wiklund

    Vår tid lider av akut brist på motinstitutioner. Som de Tocqueville insåg redan på 1830-talet blir överheten despotisk när det inte finns några institutioner med auktoritet som utmanar dem. Som fackföreningarna för hundra år sen, ungefär.
    Idag nöjer vi oss tyvärr med “nätverk” som är anti-institutioner och därmed saknar auktoritet. Därför blir överhetens version den enda existerande.

    1. Lennart

      Jan, mycket bra skrivet, och frågan är då varför “motinstitutionerna” har försvagats som dom onekligen har gjort. Typ kyrkorna och FN. (även om FN aldrig har varit speciellt starkt)

Comments are closed.