Politik

President Obamas valtaktiska utspel kring utvisningar av latinamerikanska papperslösa ungdomar

I ett tecken på att valkampanjen i USA nu hettar upp och den viktiga roll som USA:s latinamerikanska befolkning spelar har Obama nu gjort ett valtaktiskt utspel där han låter omkring 800 000 papperslösa ungdomar stanna i USA i två år och ansöka om arbetstillstånd under de åren. Eftersom det här utspelet inte ger republikanerna i kongressen någon möjlighet att stoppa förslaget, så kan man vänta sig väldiga protester under de närmaste dagarna.

New York Times John H Cushman skriver om Obamas valtaktiska utspel U.S. to Stop Deporting Some Illegal Immigrants

The policy, effective immediately, will apply to people who are currently under 30 years old, who arrived in the country before they turned 16 and have lived in the United States for five years. They must also have no criminal record, and have earned a high school diploma, remained in school or served in the military.

What the younger immigrants will obtain, officials said, is the ability to apply for a two-year “deferred action” that effectively removes the threat of deportation for up to two years, with repeated extensions. “This is not immunity, it is not amnesty,” said Janet Napolitano, the homeland security secretary. “It is an exercise of discretion.”

Officials estimated that the new policy would cover about 800,000 people.

People whose deferrals are approved will then be able to apply for work permits, which will be dealt with case by case, an official said.

Det viktigaste med det här initiativet är det visar hur mycket makt presidenten faktiskt har om han så vill, och samtidigt hur ogeneröst det här initiativet faktiskt är, eftersom de här individerna kom till USA med sina föräldrar och inte bör kriminaliseras som de har gjort.

Obama har heller inte haft några som helst problem med att deportera stora mängder papperslösa. Men det var innan Mitt Romney började framstå som en allt farligare motståndare i presidentvalet.

Axplock från den nordiska pressen:

DN.se – Världen,
Ekot

[tags] Obama immigration, Obama USA-valet, Obama papperslösa[/tags]