Politik

Massavlyssningens amerikanska gudfader: Acxiom, farligare än svenska FRA och amerikanska NSA tillsammans?

Klicka på bilden.

Acxioms datahall med 23 000 servrar ligger inte i Silicon Valley utan i lilla Conway i Arkansas norr om Little Rock. Få i Sverige har hört talas om Acxiom även om jag själv har gjort det. Dock har jag tills nu inte insett vad företaget verkligen sysslar med, nämligen med att systematiskt dammsuga all information om 500 miljoner aktiva konsumenter över hela jorden, information som finns tillgänglig hos företag, på webben, på Facebook, osv.

1500 fakta per person och den här informationen säljer man sen till företag som storbanker som Wells Fargo och HSBC, investmentbolag som E*Trade, biltillverkare som Toyota and Ford, och affärskedjor som Macy’s

Natasha Singer skriver om Acxiom i New York Times om Acxiom, the Quiet Giant of Consumer Database Marketing – NYTimes.com

Few consumers have ever heard of Acxiom. But analysts say it has amassed the world’s largest commercial database on consumers — and that it wants to know much, much more. Its servers process more than 50 trillion data “transactions” a year. Company executives have said its database contains information about 500 million active consumers worldwide, with about 1,500 data points per person. That includes a majority of adults in the United States. Such large-scale data mining and analytics — based on information available in public records, consumer surveys and the like — are perfectly legal. Acxiom’s customers have included big banks like Wells Fargo and HSBC, investment services like E*Trade, automakers like Toyota and Ford, department stores like Macy’s — just about any major company looking for insight into its customers.

Big Data eller Massdata som man säger på svenska håller snabbt på att skapa ett helt nytt samhälle där allt om oss finns tillgängligt hos myndigheterna tack vare FRA:s och amerikanska NSA:s massavlyssning, men också tack vare Facebook och nu också alltså dolda aktörer som amerikanska Acxiom.

1500 fakta per person kanske inte verkar så mycket, men det här är 1500 av de viktigaste fakta om en halv miljard människor som överhuvudtaget finns. Som adress, personnummer, familjeförhållanden, jobb och lön, plus givetvis vilka vi röstar på,vilka varor vi gillar, osv.

Välkommen till Massdataåldern där vi lever i ett akvarium med kristallklart vatten och allt om oss som överhuvudtaget finns är känt.

På den gamla onda tiden med ryssar i illasittande polyesterkostymer och brylcreme i håret så var sånt här omöjligt, hur gärna man än ville. Med pappersmappar så fanns inte teknologin helt enkelt.
Idag med hummande datorer i gigantisla datorhallar så är det inte bara möjligt, alla vill vara med på ett hörn och ingen allra minst politikerna har en aning om vad som är möjligt och hur snabbt teknologin utvecklas.

Forna tiders frihetsbegrepp håller snabbt på att slängas på historiens skräphög av dom som säger sig omhulda det allra mest.

Tidningsplock:

Nyheter – Nyheter,svt.se – Världen, Ekot, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Utrikes, Computer Sweden 20 senaste nyhet, Helsingborgs Dagblad: Nyheter
Länkar:

[tags] Julian Assange , Julian Assange Blog , Julian Assange Diary , Julian Assange Wikileaks , Wikileaks , World News, FRA USA, FRA S?kstr?ngar, FRA NSA, United States Cybercommand, [/tags]

One thought on “Massavlyssningens amerikanska gudfader: Acxiom, farligare än svenska FRA och amerikanska NSA tillsammans?

 1. Bossebus

  Ja,det har jag sagt i många år…var anonym på nätet men räkna med att du blir “tagen”.

  Skriv inget politiskt.

  Radera all reklamskit på mailen.Öppna inget okänt.

  Byt lösen ofta (Inte säker för det).Popupstopper,reklamstopper igång.

  Prata “live” med folk du gillar, ge fan i tvitter fisbook och dylikt.

  Eller ?

Comments are closed.