Politik

I skuggan av Clintons och Bildts initiativ för Internetdemokrati, Webbcensuren ökar i USA

Som bekant så vill Hillary Clinton och Carl Bildt stödja ett öppnare Internet i totalitära länder. Utan tvekan ett mycket lovvärt initiativ.

Men i skuggan av det initiativet så ökar faktiskt webbcensuren bl.a. i USA. Det kan verka underligt att världens friaste land, som amerikanerna ofta kallar sitt land, alls har censur på webben, men så är det alltså. Även om det givetvis inte är i samma utsträckning som i t.ex. Iran eller Kina.

Men censur på webben finns faktiskt i alla länder, liksom givetvis massavlyssning och kartläggning av medborgarna och deras förehavanden.

Nicole Perlroth skriver i New York Times om den tilltagande webbcensuren i USA: Google Getting More Requests From Democracies to Censor – NYTimes.com

Google said it was alarmed by the number of government requests to censor political speech, particularly from Western democracies like the United States, Spain and Poland. Google said it received a request from Canada’s passport-issuing agency to take down a YouTube video of one of its citizens urinating on his passport and flushing it down a toilet. (It did not.) The company received more requests for user data from United States authorities than it did from any other country. The number of user removal requests from American authorities jumped 70 percent from the first to the second half of last year.

Google received 6,321 requests to turn over information about users from American authorities, though that figure also includes requests from United States government on behalf of other governments with which it has diplomatic agreements. Its compliance rate in those cases — 93 percent — was higher than its compliance rate for any other country. It said it did not comply in one case where a local law enforcement agency asked it to remove YouTube videos it said showed police brutality.

Problemet är att webbteknologin fortfarande är så ny och utvecklas så snabbt att det är svårt att säga om den fria webben kommer att överleva eller inte. En möjlighet är att surfplattor som iPad tvingar bort allt fler gratissajter till förmån för s.k. betalväggar.

En annan att de tidningar som överlever gör betalväggarna alltmer finmaskiga och börjar vägra att ens låta bloggare länka till och kopiera korta axplock från deras artiklar.

Eller också kanske utvecklingen går år motsatt håll.

Men att censuren på webben alltså ökar i USA är en oroväckande utveckling.

Axplock från den nordiska pressen:

svt.se – Sverige,SvD – Senaste nytt
Computer Sweden 20 senaste nyhet
[tags] Webbcensur i USA, Censur i USA[/tags]