Politik

President Obamas USA: ingen nåd för David Hemler

Sverige som fristad för desertörer från USA:s många oändliga krig är något som får Pentagon att se rött.

När en av de sista desertörerna, David A Hemler, nu träder fram i den svenska pressen med sin historia, så slås hans mänskliga berättelse upp i den svenska pressen.

Behrang Behdjou skriver i Dagens Nyheter om Efter 28 år berättar David A Hemler sanningen – DN.SE

Det har gått 28 år sedan David Hemler lämnade flygbasen 6913th Electronic Security Squadron i Augsburg och tog sig till Köpenhamn för att slutligen anlända i Stockholm. Han hade tänkt stanna någon vecka – nu har han tre barn och går varje dag till sitt jobb på en statlig myndighet i huvudstaden. David Hemler är själv förundrad över att ha lyckats hålla sig borta så länge.

Reaktionen i New York Times är helt omvänd. Man börjar med att förklara att David Hemler “Claims to Be AWOL Since 1984” frågan är alltså om man alls kan tro på honom. Men sen, som Michael Schwirtz skriver i New York Times, så säger Pentagon att man verkligen vill få tag på David Hemler: In Sweden, Man Claims to Be AWOL Since 1984 – NYTimes.com

…He also sent an e-mail to the Air Force Office of Special Investigations, which still considers him a fugitive, opening up a host of legal questions that could cloud his future even as he seeks to clear up his past. Linda J. Card, a spokeswoman for the Air Force Office of Special Investigations, confirmed in an e-mail that a man identifying himself as Mr. Hemler contacted her agency 10 days ago. She said the agency was investigating the veracity of his claim. “We really want to catch this guy,” she added. He said the family wanted to reach some sort of resolution with the Air Force so that his brother could return to the United States to visit their parents, who are in their 70s. The military may not be so forgiving. “Once you run from the military and you desert that’s something that follows you for the rest of your life,” said James Dillard, a spokesman for the Air Force Office of Special Investigations.

Klart är att Pentagon kommer att förfölja David Hemler så länge han är i livet, och att han inte kommer att gå säker någonstans utom möjligen i Sverige. Men eftersom han kom till Sverige som papperslös så kan vi vänta oss att USA kommer att försöka få honom utlämnad till USA.

Den kramgoa sörgårdsidyllen som många svenskar fortfarande verkar ha av USA motsvaras för det mesta inte av realiteten. Allra minst för dom som trotsar Pentagon.

USA har inte blivit världens enda supermakt för inte. Supermakter brukar vara hårdföra och rent brutala när sp behövs.

Något som både David Hemler och Julian Assange har fått se bevis på.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,
Nyheter – Nyheter, Nyheter – Nyheter, Nyheter – Nyheter

[tags] David Hemler, David Hemler USA, David Hemler desertörer, Sverige och USA[/tags]

4 thoughts on “President Obamas USA: ingen nåd för David Hemler

 1. Anonym

  Anledningen till att han inte är svensk medborgare är att han inte kunnat verifiera sin identitet. Uppehållstillstånd kan man få utan giltiga handlingar, men det går inte att bli medborgare.

 2. Johnny ©

  Undra varför han inte har skaffat sig svenskt medborgarskap före han avslöjade sin identitet, som amerikansk medborgare riskera han väl att bli utlämnad, eller?

 3. H2

  Desertörer är aldrig populära, speciellt inte bland militärer. Hur skulle det se ut om man benådade David? Smittorisken är antagligen stor.
  Horsomhelst är det intressant hur han lyckats komma in i det svenska systemet och byta identitet.

 4. Mindbeat

  Den regering som överlämnar Helmer eller Assange till amerikanarna är slut. Efter fallet med egyptierna kan något ännu värre helt enkelt inte upprepas inför öppen ridå. Svensk lag förbjuder faktiskt ett utlämnande i båda fallen.

  Bryter regeringen mot svensk lag så har man krupit för USA för sista gången. Kan inte tänka mig något annat.

Comments are closed.