Politik

Vem är vem i Silicon Valley 5: Superentreprenören Peter Thiel

Peter Thiel

Under nästan alla år som jag har varit i Silicon Valley så verkade det vara samma personer som dominerade dalen. Det var Apples Steve Jobs, Oracles Larry Ellison, Kleiner Perkins Joeh Doerr, Intels Andy Grove osv.

Av männen från den gamla goda tiden är det bara Larry Ellison och John Doerr kvar, och ingen av dom är längre speciellt intressanta. En vän till mig här i Frankrike berättade om ett typiskt möte med den koleriske Larry Ellison som stod och skällde ut in chaufför på San Franciscoflygplatsen för inte så länge sen. John Doerr har för länge sen hamnat i skuggan av Siliconb Valleys nya riskkapitalstjärna Marc Andressen, Andy Grove är pensionär och dessutom tyvärr sjuk, och Steve Jobs är död.

En av de nya stjärnorna som på relativt kort tid har skjutit upp på firmamentet är 44:årige Peter Thiel, tysk-född entreprenör, riskkapitalist och hedgefond manager som grundade PayPal tillsammans med Elon Musk och Max Levchin, och var dess VD.

Efter PayPal grundade Peter Thiel Clarium Capital, en global makro hedgefond 1996 som efter tidiga framgångar som ledde till att man förvaltade hela 8 miljarder dollar 2008, förlorade stort och nu har under en miljard under förvältning

Thiel var också med och grundade The Founders Fund, en riskkapitalfond som han startade med Ken Howery och Lukas Nosek 2005. Genom den fonder har Peter Thiel på ett tidigt stadium investerat i ett flertal företag , såsom Facebook, PayPal och den litet mer okända män ändå väldigt viktiga Palantir Technologies med en Java-baserad plattform för analys, integrering, och visualisera data av Massdata eller Big Data, bl.a. för CIA och därigenom, får vi anta, för svenska FRA.

Evelyn M Ruesli skriver i New York Times om att Peter Thiel nu har startat en ny investeringsfond: Peter Thiel Opens a New Venture Capital Firm – NYTimes.com

The billionaire investor, best known for his contrarian views and his early bet on the social network, has opened a new venture capital firm, Mithril Capital Management, with a $402 million fund. While it’s unclear how much Mr. Thiel, who sold some $640 million worth of shares in Facebook’s I.P.O., contributed to the pot, he is the fund’s largest investor, according to a statement issued on Wednesday. The firm, which is based in San Francisco, will fit somewhere between Mr. Thiel’s other investment firms, Founders Fund, which tends to focus on earlier stage investments, and Clarium Capital, a global macroeconomic hedge fund.

Peter Thiel är en alumnus av Stanford och Stanford Law School. Trots sin förstklassiga utbildning och sina stora framgångar på riskkapitalområdet så är Thiels övriga åsikter och aktiviteter inte riktigt lika imponerande och ibland rent av barnsliga. Han är libertarian, finansierar forskning för att förhindra att vi åldras och dör, stöder, Ron Paul och Cato Institute och stödde den republikanska kandidaten Meg Whitman, idag HP:s inte speciellt framgångsrika VD, i guvernörsvalet här i Kalifornien. Han hjälper också till att finansiera < href="http://singularity.org/">Singularity Institute som tror att mänskligheten är på väg mot en “singularity” mellan människan och datorn. M.a.o. rätt konventionella och new age-åsikter som man inte riktigt hade väntat sig från en person som i alla fall träffar en hel del mycket smarta människor.

Peter Thiel leder en kurs i innovation på Stanford till vilken han bl.a. har bjudit in Marc Andreessen, som jag redan har skrivit om i den här serien, och en man som till skillnad från Thiel verkligen har mycket djupa kunskaper om dagens IT-teknologi.

Peter Thiel tror också att USA:s innovationsförmåga håller på att stagnera, är öppet homosexuell, och öppet kristen, och är utan tvekan en av Silicon Valleys mest inflytelserika män.

En man som är som absolut måste vara med i den här serien över Silicon Valleys mest intressanta och inflytelserika människor.

Tidigare inlägg i den här serien:
Tidigare inlägg i den här serien:

Pressklipp:

Nyheter – Nyheter,
svt.se – Världen, Debatt – Debatt – hem, Debatt – Debatt – hem, DN.se – Kultur/Böcker

[tags] Accel Partners, Greylock Partners, Kleiner Perkins Caufield & Byers,Andreessen Horowitz , John Doerr ,Angelinvesterare, Andreessen Horowitz, AngelPad, AngelList, Peter Thiel[/ta