Politik

Elektronisk sjukvård, superb gallisk retorik och oklanderliga kostymer i hjärtat av Paris

Klicka på bilden för att få se en större version.

På ett möte i en gammal anrik lärosal från 1700-talet, se bilden ovan, i La Fondation De La Maison De La Chimie i Paris. Tal efter tal på utsökt och mycket vårdad franska, som jag faktiskt kan hänga med på, i alla fall i stora drag. E-sjukvården är på frammarsch i Frankrike och en sak till bredden fylld med kostymklädda fransmän, och kanske 10% kvinnor, diskuterar och debatterar de senaste rönen om hur man skal introducera elektronisk hemsjukvård och rulla ut den i Frankrike.

Vad som imponerar mest på mig kanske är hur välklädda alla är. Inga öppna skjortor här inte, det är slips och kostym som gäller, värmen till trots, utom i några enstaka fall.

Retoriken flödar, alla talar ytterst vårdat och det är faktiskt lätt att hänga med. Ingen blixtsnabb franska här inte. Allt är lugnt, vårdat och när ett anförande är över så fullkomligt kommer många och långa och precis lika vårdade frågor.

Men det är också intressant hur ofta Windows, Android, MacOS och iPad syns på OH-bilderna. Dagens e-sjukvård är internationell och jag ser t.o.m. att fransmännen har lagt sig till med förkortningen POC, alltså Proof of Concept, en gallicism för mycket i min mening.

Och hela auditorier på omkring 400 personer sitter lugnt och stilla i hela fyra timmar utan att protestera. Ingen paus, det är bara att tuta och köra. När vi slutligen är klara och äntligen kan resa oss upp så skyndar sig ordföranden upp ur sin stol, vänder sig till publiken och säger, deux minutes s’il vous plaît, och pratar utan att ens dra dra in andan i tjugo minuter.

Säg inte att fransmännen inte är intresserade av elektronisk sjukvård.

Den som vill läsa med om den elektroniska sjukvården i Frankrike kan göra så på den här länken.

Axplock från den nordiska pressen:

DN.se – Kultur/Böcker,SvD – Senaste nytt, Aftonbladet: Sveriges nyhetskäl, Aftonbladet: Sveriges nyhetskäl

[tags]Elektronisk sjukvård i Frankrike, Sjukvård i Frankrike[/tags]