Politik

Pekmobiler och drönare, två teknikplattformar som vänder upp och ner på samhället och våra liv

Jag är säker på att pappa och mamma skulle ha blivit stumma av häpnad om de hade fått veta att den gamla bakelittelefonen som stod i hallen på Tegnergatan 38 B på Luthagen i Uppsala nör jag växte upp med tiden och i ny utformning skulle slinka in i var mans byxficka och ge alla medborgare tillgång till helt ofattbara datorresurser.

Lika förvånade som de skulle ha blivit om någon hade upplyst dom om att de fotogendrivna små modellflygplanen som vi barn flög med wirar i cirklar runt runt på gräsmattan i den lummiga parken ut mot Ringgatan med tiden skulle bli dagens drönare.

Två teknikplattformar som håller på att förändra världen. Och som har mer gemensamt än de flesta inser.

Om vi börjar med mobilen så rör den sig med oss vart vi än går, kör eller cyklar. Den kommer med GPS och mobilkamera, och nu alltmer med röstigenkänning och mängder med prylar som vi tidigare ofta hade i fickan. Som nycklar, ficklampa och pengar. Plus mikrofon, kreditkortsläsare, läkares stetoskop, blodtrycksmätare, alla tänkbara och otänkbara kommunikationsteknologier osv osv.

Alla prylar som överhuvudtaget finns i lös form och som idag ligger ock skramlar i miljoner fickor, kommer om några år att finnas som tillsats till mobilen. Som t.ex. lufttrycksmätare för bilar, kreditkort, mm. mm.

En generell plattform för en snabbt miniatyriserad värld helt enkelt. Som nu snabbt håller på att utvecklas. Glöm dess ursprung som telefon, det är bara ett av de tusentals användningsområden som vi kommer att få för mobilerna.

Själva mobilen kommer att bli en generell plattform för IT-baserad teknologi. Och vad som gör den så revolutionerande är att IT-teknologin snabbt miniatyriseras så att mobilerna kan bli allt mindre medan de samtidigt kan utföra allt fler uppgifter med data som skickas till de väldiga datormolnen.

När vi kommer till drönare så tänker de flesta på de missilbeväpnade General Atomics MQ-1 Predator som president Obama har använt i Pakistan, Afghanistan, Jemen och i andra länder.

Men det finns inte bara militära drönare. På sikt kommer de civila drönarna, som ännu är i sin linda, att bli betydligt viktigare än de militära. Och precis som mobilerna så kommer civila drönare att främst användas av helt vanliga människor ungefär på samma sätt som vi idag använder mobiler.

Skillnaden mellan drönare och mobiler är givetvis att drönarna kan förflytta sig på egen hand och inte är bundna till våra fickor. Men även drönarna är teknikplattformar för framtidens IT-teknologi. Vi kommer snabbt att kunna adaptera dom på mängder med olika gebit där deras mobilkameror, GPS, luftmätare och andra specialiserade mätare av olika slag kommer till användning.

Och dagens hobbydrönare styrs ofta från just pekmobiler som iPhone. Och använder ibland också iPhone inne i själva drönaren.

Occupy Wall Streets Occucopter var ett intressant initiativ som gick ut på att Occupy-rörelsen skulle skaffa sitt eget spaningsflyg mot polisen i New York.

Wireds Chris Andersson om den snabbt växande drönarrörelsen i USA: http://www.wired.com/dangerroom/2012/06/ff_drones/

What are all these amateurs doing with their drones? Like the early personal computers, the main use at this point is experimentation—simple, geeky fun. But as personal drones become more sophisticated and reliable, practical applications are emerging. The film industry is already full of remotely piloted copters serving as camera platforms, with a longer reach than booms as well as cheaper and safer operations than manned helicopters. Some farmers now use drones for crop management, creating aerial maps to optimize water and fertilizer distribution. And there are countless scientific uses for drones, from watching algal blooms in the ocean to low-altitude measurement of the solar reflectivity of the Amazon rain forest. Others are using the craft for wildlife management, tracking endangered species and quietly mapping out nesting areas that are in need of protection.

Mer på den här community-sajten.

Vad som är på gång här är en mycket intressant och omvälvande utveckling där miljoner människor snart kommer att få tillgång till avancerade och miniatyriserad luftburen teknologi. Jag tror att vi kan glömma vapenaspekten, möjligtvis kommer kriminella MC-gäng att gå in för sånt, men vanliga människor kommer att använda de här luftburna farkosterna på samma sätt som mobilerna, för att fotografera, mäta, och analysera data, och för att samarbeta med människor i våra sociala nätverk.

Även om drönarna fortfarande ligger långt efter mobilerna så sker utvecklingen på det området nu oerhört snabbt.

Ett enkelt exempel som jag kan tänka mig är att medborgare i samhällen uppe i Norrland där det inte längre finns poliser kan sätta in billiga spaningsdrönare för att hålla koll på ortens busar och sen förmedla bildmaterialet till myndigheterna.

Och förhoppningsvis kommer polisen också att anamma den nya teknologin med allt vad det innebär.

En mycket spännande utveckling.

Axplock från den nordiska pressen:

DN.se – Världen,Computer Sweden 20 senaste nyhet, Computer Sweden 20 senaste nyhet

[tags]Pekmobiler, Drönare [/tags]