Politik

Apples baksida, lågavlönade anställda i Apple-butikerna, skatteflykt i Nevada

Om Apple är världens mest framgångsrika IT-företag så är det inte enbart på grund av deras superba produkter.

Charles Duhigg och David Kocieniewski har t.ex. avslöjat att Apple inte betalar någon kommunal eller annan skatt alls i Cupertino, den lilla stad här i Silicon Valley som alltid har varit företagets högkvarter. Med tanke på Apples höga inkomster så skulle Cupertino lätt ha kunnat förbättra sina skolor och kommunala service för de miljardbelopp som man hade kunnat ha fått in från Apple. Men att för bättra skolbarnens eller lokalinnevånarnas villkor var uppenbarligen ingenting som Steve Jobs någonsin brydde sig om. Istället satte han upp ett litet kontor i grannstaten Nevada för att undvika att betala skatt i Silicon Valley:

How Apple Sidesteps Billions in Taxes

Apple, the world’s most profitable technology company, doesn’t design iPhones here. It doesn’t run AppleCare customer service from this city. And it doesn’t manufacture MacBooks or iPads anywhere nearby.

Yet, with a handful of employees in a small office here in Reno, Apple has done something central to its corporate strategy: it has avoided millions of dollars in taxes in California and 20 other states.

Apple’s headquarters are in Cupertino, Calif. By putting an office in Reno, just 200 miles away, to collect and invest the company’s profits, Apple sidesteps state income taxes on some of those gains.

California’s corporate tax rate is 8.84 percent. Nevada’s? Zero.

Setting up an office in Reno is just one of many legal methods Apple uses to reduce its worldwide tax bill by billions of dollars each year. As it has in Nevada, Apple has created subsidiaries in low-tax places like Ireland, the Netherlands, Luxembourg and the British Virgin Islands — some little more than a letterbox or an anonymous office — that help cut the taxes it pays around the world.

Nu skriver David Segal skriver i New York Times om hur Apples framgångsrika Applebutiker är bemannade av lågbetald arbetskraft, trots att butikerna drar in miljardbelopp till företaget: Apple Stores? Army, Long on Loyalty but Short on Pay – NYTimes.com

Last year, the company’s 327 global stores … sold $16 billion in merchandise. But most of Apple’s employees enjoyed little of that wealth. While consumers tend to think of Apple’s headquarters in Cupertino, Calif., as the company’s heart and soul, a majority of its workers in the United States are not engineers or executives with hefty salaries and bonuses but rather hourly wage earners selling iPhones and MacBooks.

About 30,000 of the 43,000 Apple employees in this country work in Apple Stores, as members of the service economy, and many of them earn about $25,000 a year. They work inside the world’s fastest growing industry, for the most valuable company, run by one of the country’s most richly compensated chief executives, Tim Cook. Last year, he received stock grants, which vest over a 10-year period, that at today’s share price would be worth more than $570 million. And though Apple is unparalleled as a retailer, when it comes to its lowliest workers, the company is a reflection of the technology industry as a whole.

En intressant diskussion kom när Steve Jobs ville få Cupertinos tillstånd att bygga ett stort nytt högkvarter i Cupertino och fick frågan om Apple då inte också kunde ge Cupertino gratis WiFi: Cupertino Councilwoman: Here’s Why I Asked Steve Jobs For Free Wifi

When Steve Jobs appeared before the city of Cupertino to pitch Apple’s new HQ, one particular exchange with the city council caught our attention.

Councilwoman Kris Wang asked, “Do we get free wifi or something like that?”

The audience laughed at her question, and Jobs responded with, “See, I’m a simpleton, and I’ve always had this view that we pay taxes and the city should do those things. That’s why we pay taxes. Now, if we can get out of paying taxes, I’ll be glad to put up wifi.”

Nu hör det till saken att Apple-konkurrenten Google betalar för gratis Wifi i Mountain View där Googles högkvarter ligger. Men Apple är inte Google och man är helt ointresserad av att hjälpa Cupertino och dess innevånare. Bara om man slipper betala all skatt i staden.

Georgia Makitalo skriver på Yahoo: Apple Works Hard at Avoiding Taxes During Our Economic Downturn

A year ago, in a rare public appearance, Steve Jobs was campaigning for a new Apple headquarters. When one councilperson inquired on creating an exchange-approval for free Wi-Fi for Cupertino, something that Google had arranged in Mountain View, Jobs replied, “See, I’m a simpleton; I’ve always had this view that we pay taxes, and the city should do those things.” And went on, “That’s why we pay taxes. Now, if we can get out of paying taxes, I’ll be glad to put up Wi-Fi.”

He then went on to threaten them that Apple would could move, taking away the $8 million dollars in property taxes that Apple paid to Cupertino. The irony? Apple was not paying their fair share of taxes and yet Jobs felt it necessary to lie, play hardball and threaten the Cupertino City Council with leaving. These are not the actions of a responsible or honest corporation.

Det var synd att Kris Wang var så dåligt påläst att Jobs hävda att Apple betalar annat än minimal fastighetsskatt i Cupertino. istället för de miljardbelopp man borde betala till Kalifornien och Cupertino.

När man talar om hur USA nu tappar mark som världens enda supermakt och om hur den amerikanska medelklassen nu urholkas medan en allt större del av USA:s BNP går till de rikaste en procenten, så är det här en av orsakerna. En total avsaknad av samhällsansvar och intresse för det samhälle där företaget är beläget.

Pressklipp:

Nyheter – Nyheter,
SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, Computer Sweden 20 senaste nyhet, KvP: Nyheter

[tags] LinkedIn, Mountain View,Google, Palo Alto, Stanford University, San Jose, Zynga, Twitter, Oracle, Intel, Hewlett-Packard, Apple, Oracle, Cisco,Electronic Arts, Facebook, Nvidia, Symantec, Yahoo, Juniper, AMD, VMWare, EBay, Tesla Motors, Microsoft,Apple skatter, Apple taxes, Apple Cupertino [/tags]

20 thoughts on “Apples baksida, lågavlönade anställda i Apple-butikerna, skatteflykt i Nevada

 1. H2

  Bosse, jo jag lyssnade på programmet, smålog ibland igenkännande och skakade lite på huvudet ibland.
  Jag uppfattade hans kritik mot att svenska dotterbolag till multinationella (hans exempel amerikanska) inte betalar någon nämnvärd skatt i Sverige. Så är det, och läser du vad jag skriver så beror det mer på vilket bolag som äger IPRerna än var produktionen äger rum. Det är exakt vad även svenska bolag gör så det handlar inte om skattesmitning även om det säkert förekommer. Jag delar inte heller hans uppfattning om att skattemyndigheterna är okunniga. Det är en myt och ett populistiskt påfund, det finns mycket kunnigt folk i dessa myndigheter.
  Multinationella företag brukar vara börsnoterade och med få undantag håller de sig till de lagar och förordningar som gäller. Man skall också komma ihåg att många skattelagar kan tolkas lite, vilket gör att de inte sällan måste tolkas av den domstol
  Nu är väl inte sommarpratprogrammen något debattforum, jag har ingen aning om någon har argumenterat emot honom, det är väl ungefär 5 år sedan det framfördes? Då jag lite insatt i frågorna, nöjer jag mig med att veta att jag har rätt utan att få rätt 

  Det som jag reagerade på är att svenska kunder betalar mycket mer för medicinen än andra länder vilket han hävdade. Har Sveriges kunder en dålig inköpsorganisation?

  Här kan du få några exempel på vad jag skakade på huvudet åt, några felaktigheter och påståenden utan förklaring
  Försäkringen på hans Corvette kostade 3000 dollar om året. Det beror på att han antingen fortfarande använder sitt svenska körkort eller faktumet att han nyss har fått det amerikanska. I det sistnämnda fallet bedöms han som nybörjare (jfr Sverige utan bonus), med en häftig bil och att försäkringsbolaget inte känner honom blir det dyrt.
  När man blir tagen av polisen för en driving ticket, prickas man hos DMV. När man fått TVÅ prickar går försäkringspremien upp, inte efter en som han påstår. Logiken är att kan man inte hålla sig till trafikreglerna är man förmodligen en större trafikrisk. Genom att gå en trafikskola tas pricken bort. Dess skolor finns helgtid min kostade 50 dollar, andra counys godkänner att du gör skolan via nätet. Några 5000 dollar som Peter nämner har jag aldrig hört talas om
  En jordbävning flyttade hans hus 5 cm på betongplattan. Stackarn. Andra skulle vara glada för en så liten skada.
  Sjukförsäkringen fick han betala 15.000 om året, jag betala för motsvarade knappt 9.000 tio år senare. På rak arm kan jag inte säga varför han betalar så mycket mer.
  Det fanns fler roligheter men jag minns dom inte på rak arm

  Kort sagt Bosse, Peter är en kunnig person med det innebär inte att han helt håller sig till sanningen. Han måste ju också underhålla sina lyssnare vilket han gjorde bra

 2. Bosse

  Lennart: Jo jag vet, Peter Rost är tämligen välkänd i USA. Älskad av vissa och hatad av andra, men få förhåller sig i alla fall likgiltiga till hans gärning.

 3. Bosse

  H2: Lyssnade du på programmet? Det är ju just svenska företag Peter Rost pratar om och jag tror faktiskt han har stenkoll på vad han pratar om i det fallet. Han skulle aldrig gå ut i ett stort rikstäckande forum och påstå något dylikt om några av våra stora multinationella företag om det saknade täckning och enkelt kunde förnekas och dementeras. Peter Rost är pga bristande lojalitet möjligen svartlistad hos de multinationella förtagsjättarna men såvitt jag vet har ingen kunnat beslå honom med lögner.

 4. H2

  Suck, inte nog med att jag stavar dåligt normalt men att jag inte håller mig till ett språk är nog värre. Jag lovar försök till bättring, Lennart

  1. Lennart

   H2: Jas det är sannerligen inte lätt att behålla sin svenska när man bor utomlands under långa tider. Strindberg skrev ju sin Hemsöborna i Schweiz och södra Tyskland och det lär ska märkas på svenskan.

   Kaj Fölster, dotter till Gunnar och Alva Myrdal och syster till Jan bodde i Tyskland i många år, något som omedelbart märks på den här videosnutten: http://www.youtube.com/watch?v=I_iY21vHqJw
   Trots att hon har flyttat hem till Sverige.

   Det värsta för mig är när jag är baggis på att jag skriver riktig svenska och sen upptäcker att det är svengelska. Vore det inte för Google så skulle svenskan på de här bloggen vara betydligt sämre än den är.

  1. Lennart

   H2: Besserwissern inom mig reagerade på att du skrev “länken” på amerikanska 🙂

 5. H2

  Det är många sommarprogram som jag tyvärr missar, jag tackar för linken. Peter Rost gör en ganska grovförenkling. Att medicin (eller andra produkter) produceras i lågskatteländer har inte så stor betydelse. Det som är mer avgörande är VAR IPRerna finns, dvs vilket bolag äger dom. Det är nämligen därifrån du måste fakturera. Finns IPRen i Irland (som han nämner) skall fakturan komma därifrån, vanligast är dock att IPR ligger i moderbolaget och att transferpriserna kommer därifrån. I detta specifika fall så handlar det om USA bolag. Sverige är faktiskt ett skatteparadis för företag jämfört med USA, så läkemedelsföretagen skulle nog vara glada att få skatta där. Ett företag med huvudkontor i USA (eller privatperson) måste skatta all inkomster i landet. Nu har ju USA och Sverige ett dubbelskattningsavtal så all skatt som betalas i Sverige reducerar den skatt som betalas i USA. För företaget spelar det alltså ingen roll vara pengarna betalas men att betala i sitt hemland kanske ger någon mjuk fördel?
  Svenska företag gör exakt likadant. Jag jobbar för ett och har tvingats in i problematiken lite grann. Det svenska företaget har alla IPR i Sverige, faktureringen kommer därifrån. Det spelar ingen roll var produkten tillverkas eller mjukvaran designas. Faktureringen går via Sverige.

  Hade det funnits många stora företag i Sverige hade alltså svenska medborgarna haft mer klirr i kassan

 6. roger

  Bosse: Väl rutet, får göra dig besviken med att jag håller med dig om det mesta du skriver, företag mår bra av nöjda medarbetare osv.
  Jag är säker på att såväl Google som Apple betalar extremt höga löner där det behövs. Men på vissa områden gör de bedömningen av att minimilön är fullt tillräckligt.
  Om Google som företag skulle gå bättre av att inte smita från Svensk skatt och väljer att betala 75miljoner istället för 5miljoner håller jag som tveksamt.

  Jag betalar gärna svensk skatt om den i större utsträckning gick till det du skriver, det är ju det vi alla vill tro att den går till.

  “Skolor, sjukhus, kommunikationer, infrastruktur”

  Men eftersom det går pengar till så sjukt mycket annat som jag skiter i, försvar, kultur, facebook, franska bönder, banker, administration osv osv. så tycker jag det vore bättre om jag fick behålla av pengar och betala för de tjänster och verksamheter jag nyttjar eller vill stödja.

 7. Bosse

  H2: Haha nej jag kan nog ha överseende med att du smiter från VAT-skatten när du beställer grejor från Amazon. Vad är då “diverse manövrer”? Ja om du t.ex. har ett storföretag här i Sverige som går riktigt bra och vinsten blir stor kan du starta ett dotterbolag borta i ett skatteparadis någonstans och lägga en del av produktionen dit. De varor du producerar där köper sedan ditt svenska huvudbolag in, du köper alltså av dig själv. Det fina i kråksången är att du då sätter ett så högt pris på de utlandsproducerade varorna att du trollar bort hela vinsten för ditt svenska huvudbolag och slipper skatta för den. Ett mycket kreativt instrument som kallas för transferpriser och som praktiseras av många storföretag. Läkaren och whistleblowern Peter Rost tog upp detta med transferpriser i sitt sommarprogram 2007. Lyssna gärna på programmet ifråga det är riktigt intressant. Detta med transferpriser tar han upp ca. 39 minuter in i programmet.
  http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=2071&grupp=7162&artikel=1422860&sida=3

 8. H2

  Många bra poänger Bosse!
  Problemet är väl att vettiga löner och vettiga villkor är ett så subjektivt begrepp. Varioationerna finns inte bara mellan länder utan mellan områden i länder. Det är ingen hemlighet är många företag som tar hand om sin personal verkligen går bra.

  Skatt ska självklart betalas efter gällande regler. Varken mer eller mindra. Ok, vill någon betala lite extra, gärna för mig.
  Själv smiter jag undan med VAT skatten när jag beställer mina grejor via nätet på amazon.com, det kallar du väl inte ”diverse manövrer”?

 9. Bosse

  Nej just det roger, varför ska någon bete sig vettigt om personen/företaget ifråga inte är tvingad därtill? Varför ha en vettig personalpolitik om det går att betala minimala löner och strunta i de anställda? Varför betala skatt om man kan smita undan?

  Jo det ska jag tala om för dig, därför att det på sikt gynnar alla parter. Om jag hade ett framgångsrikt företag med ett antal anställda skulle jag absolut vårda mina anställda genom vettiga löner och vettiga anställningsvillkor. Varför det då när jag kanske inte behöver? Jo därför att det gynnar både mig och de anställda. Bra löner och villkor skapar lojala arbetare som trivs, mår bra och gör sitt bästa för företaget. De för vidare en till företaget positiv inställning till andra människor de träffar. En bra personalpolitik tjänar alltså alla på, det blir en win-win situation. Många högermänniskor tänker inte såpass långt, de saknar helt enkelt förmågan att se längre än till den mest kortsiktiga vinsten.

  Varför ska jag då betala skatt när jag eventuellt kan smita undan genom diverse manövrer? Jo därför att det bidrar till samhällsbygget. Skolor, sjukhus, kommunikationer, infrastruktur. Jag lovar dig att det är bra för mitt företag om samhället fungerar så väl som möjligt. Jag lovar dig också att det är riktigt illa för mitt företag om vår infrastruktur och våra skolor inte fungerar. Kort sagt ett väl fungerande samhälle gynnar på sikt mitt företagande. Nu vet jag att alla skattepengar inte används förnuftigt men det är fullständigt idiotiskt att ta det som intäkt för att inte betala skatt. Istället ska väl rutinerna ses över och eventuellt slösaktiga politiker hållas efter (dina moderata kompisar i regeringen t.ex. som tydligen skänkte bort 100 miljoner till Facebook ;)). För fakta är att utan skatter får vi inget fungerande samhälle och utan ett fungerande samhälle kommer inte heller företagen att fungera.

  Nåväl nu finns det faktiskt även megarika personer som inte bara har huvudet till att ha hatten på utan även begriper att kortsiktiga vinster sällan är det mest lönsamma på längre sikt.
  http://www.dn.se/ekonomi/warren-buffett-vill-ha-hogre-skatt

 10. roger

  Lennart: Ja inte sant, på precis samma sätt vore väl Steve Jobs dum om han betalade ut högre löner än nödvändigt, betalar skatt som han inte behöver osv. osv.

  Att företagare agerar som de gör MED SINA EGNA pengar är varken konstigt eller fel så länge de följer rådande lagar, att däremot politiker som spelar MED ANDRAS pengar tillåts hålla på som de gör emellanåt är anmärkningsvärt.
  Hade kunnat bli mycket välfärd för 100 miljoner vilket vi luras tro att våra skattepengar går till.

 11. roger

  Hmm tog vi inte 100 miljoner svenska skattekronor till att hjälpa facebook att bygga en serverhall i Luleå?
  Amerikanska Facebook, som värderas runt 100 miljarder svenska kronor, sponsras alltså med 100 svenska skattemiljoner! Sjukt

  1. Lennart

   Roger: Ja inte sant, men om den svenska regeringen skänker bort skattebetalarnas pengar så vore ju Mark Zuckerberg dum att inte ta emot dom.

 12. manen

  fy fan alltså, lite konstigt att Apple är det märket som är mest populärt bland svensk vänster när sådana här svinerier upptäcks, Jobs var en nobody för mig innan han dog, han lär knappast ha blitt nå helgon nu.

 13. Bosse

  Det här förvånar mig inte det minsta utan ligger helt i linje med den uppfattning jag redan har om både Steve Jobs som person och det halvätna äpplet som företag. En anledning så god som någon för mig att aldrig någonsin köpa en Apple-produkt.

Comments are closed.