Politik

Syrien, kapprustning mellan regimen och gerillan, vem vinner och hur länge varar inbördeskriget?

Efter att ha varit nära utplåning för några månader sedan så har den syriska gerillan nu börjar få nog med vapen, medicin och pengar från Saudi Arabien och gulfstaterna för att i alla fall kunna fortsätta motståndet mot den tungt beväpnade Assad-regimen. Som nu själva för förstärkningar från främst Ryssland.

Det syriska inbördeskriget börjat få vissa likheter med Spanska Inbördeskriget, ett krig i vilket demokratier stod mot diktaturer och där diktaturerna som bekant vann. Om utgången kommer att bli densamma i inbördeskriget i Syrien vet vi ännu inte. Det såg onekligen så ut för bara några månader sen, men nu har vinden vänt rätt ordentligt i och med att Saudi Arabien och Gulfstaterna har börjat stödja gerillan med vapen, medicin och inte minst pengar.

Samtidigt ökar Ryssland sin vapenhjälp till Assadregimen.

John Densky skriver i brittiska Guardian om den tilltagande vapensmugglingen till den syriska gerillan: On the porous border with Turkey, smugglers keep Syria’s uprising alive | World news | guardian.co.uk

The Assad regime is all too aware of the vital nature of controlling the porous borders. On the lowlands, between the cities of regime-controlled Idlib and Aleppo, and the mountainous border, the Syrian army has amassed hundreds of tanks and pieces of artillery.

… On the road from Altima to the plains surrounding Aleppo, the charred hulks of tanks litter the way, quiet testament to the ageless advantage of solid, natural fighting positions. For months the defence of this region by the FSA has been thin. However in May, as the peace plan brokered by Kofi Annan appeared to be all but an abject failure, a renewed effort to arm the FSA in the north began in earnest. To one side is a man with an American M4 equipped with laser sighting in one arm and a shiny Colt 45 strapped to his shoulder. He is filming the celebration on his iPhone while other men empty clips from their Kalashnikovs into the deep violet sky, in salute to the newly married man. Rocket-propelled grenade launchers, PKC heavy machine guns and enough Kalashnikovs to supply each man have all come to the party.

Problemet för gerillan är att man behöver gigantiska mängder med proviant, vapen, pengar och inte minst medicin och kommunikationsutrustning för att kunna fortsätta striden mot de tungt beväpnade Assadstyrkorna. Den hjälp man nu får är bara ett första lilla steg i ett krig som mycket väl kan kommer att vara i åratal och som kan komma att kosta hundratusentals liv. Allt hänger på hur länge Assad-regimen behåller sitt stöd från Alawiterna i Syrien.

Med en av Mellanösterns mest utvecklade och helt skoningslösa hemliga poliser så är det inte omöjligt att det går som i Nazityskland, där folket trumpet och apatiskt fortsatte att ställa upp för diktatorn tills denne slutligen begick självmord.

Kanske Saudi Arabiens strategi att, som Guardians Martin Chulov, Ewen MacAskill, och John Densky skriver, helt sonika finansiera gerillan och även försöka köpa upp medlemmar i Assadregimen och dess krigsmakt, kan hjälpa till att förkorta kriget: Saudi Arabia plans to fund Syria rebel army | World news | The Guardian

Saudi officials are preparing to pay the salaries of the Free Syria Army as a means of encouraging mass defections from the military and increasing pressure on the Assad regime, the Guardian has learned.

The move, which has been discussed between Riyadh and senior officials in the US and Arab world, is believed to be gaining momentum as a recent flush of weapons sent to rebel forces by Saudi Arabia and Qatar starts to make an impact on battlefields in Syria. Officials in the Saudi capital embraced the idea when it was put to them by Arab officials in May, according to sources in three Arab states, around the same time that weapons started to flow across the southern Turkish border into the hands of Free Syria Army leaders.

….The move to pay the guerrilla forces’ salaries is seen as a chance to capitalise on the sense of renewed confidence, as well as provide a strong incentive for soldiers and officers to defect.

Den första boken om upproret mot Assadregimen har publicerats på tankesmedjan Hoover Institution här i Silicon Valley. Dexter Filkins recenserar i New York Times:
Coming Apart. ‘The Syrian Rebellion,’ by Fouad Ajami

Fourteen months ago, as ordinary Syrians were just beginning to gather in large numbers to call for their leaders to quit power, a cherub-faced 13-year-old named Hamza Ali al-Khateeb was taken into custody after he’d been caught scrawling an antigovernment slogan on a wall at a protest in the town of Jiza. A month later, when Hamza’s body was returned to his parents, it bore signs of the most hideous torture. His face had been beaten purple, his jaw and kneecaps pulverized, his body stabbed and torched. His penis had been chopped off.

There was a time, and not so long ago, when a Syrian dictator could plausibly assume that such a demonstration of official sadism would silence any popular murmurings for a more democratic form of governance. Brutality always worked before. But by April 2011, the Middle East had changed — Syrians had changed, even if the regime of Bashar al-Assad had not. The mutilation of young Hamza did not crush the Syrians; it enraged and catalyzed them. The result, little more than a year later, is an epic struggle that horrifies and inspires. It’s hard to imagine that the dictator and his confederates can hang on, but still they do.

Neil Macfarquhar och Alan Cowell skriver i New York Times om Syrian Pilot Granted Asylum in Jordan – NYTimes.com

BEIRUT, Lebanon ? The pilot of a warplane who had been reported missing by Syrian Air Force authorities during a training mission on Thursday flew to neighboring Jordan where he sought and was granted asylum, and Syria denounced him as a traitor. It was the first time since the uprising against President Bashar al-Assad began 16 months ago that a Syrian Air Force officer defected with a commandeered aircraft, and seemed to be a propaganda coup for the rebels seeking his overthrow. Some military analysts in the region said the move set a potentially perilous precedent, raising questions about the cohesiveness of the Air Force. …In a telephone interview, General Hanna called the reported defection ‘a psychological blow to the regime’ since Damascus had started losing his grip on the armed forces and now it’s losing its grip on the Air Force.

Eric Schmitt skriver i New York Times om hur amerikanska CIA nu hjälper till att koordinera hjälpsändningarna till den syriska gerillan: C.I.A. Said to Aid in Steering Arms to Syrian Rebels – NYTimes.com

A small number of C.I.A. officers are operating secretly in southern Turkey, helping allies decide which Syrian opposition fighters across the border will receive arms to fight the Syrian government, according to American officials and Arab intelligence officers. The weapons, including automatic rifles, rocket-propelled grenades, ammunition and some antitank weapons, are being funneled mostly across the Turkish border by way of a shadowy network of intermediaries including Syria’s Muslim Brotherhood and paid for by Turkey, Saudi Arabia and Qatar, the officials said. The C.I.A. officers have been in southern Turkey for several weeks, in part to help keep weapons out of the hands of fighters allied with Al Qaeda or other terrorist groups, one senior American official said. .

Så vad betyder allt det här? Utvecklingen pekar entydigt på att gerillan nu får nog med hjälp utifrån för att kunna fortsätta strida mot regimen. Som alla gerillarörelser så lär man sig snabbt saker som taktik, intern säkerhet, sjukvård, vapendisciplin och inte minst ammunitionsdisciplin.

Assads ryska stridsvagnar börjar långsamt bli sårbara, vilket är orsaken till att Vladimir Putin nu ökar leveransen av bepansrade attackhelikoptrar, artilleri och annan utrustning som kan användas på avstånd för att förinta hela byar och städer. Allt i en orgie av destruktion och förödelse som på sikt kan komma att förvandla Syrien till något som vi känner igen från Tyskland på våren 1945.

Men det är inte säkert att Assads stödtrupper är beredda att gå i graven för honom och hans familj. Även om vi ännu inte har sett några sprickor i muren, så betyder det inte att ett 20 juli-attentat mot Assad är omöjligt.

Klart är att Assad nu inte kan krossa gerillan och att gerillan ännu inte kan störta Assad. Kriget kommer därför att fortsätta med ökad intensitet.

Det verkar nu som om en konsensus långsamt har vuxit fram i EU, Arabförbundet och även inom den försiktiga Obama-administrationen, att Assad inte kan tillåtas vinna och att man steg för steg kommer att kunna förstärka gerillan tills Assad störtas av sina egna.

När det blir är givetvis omöjligt att veta, men jag skulle gissa att det mycket väl kan komma att ta mellan tre och fem år.

Pressklipp:

Nyheter – Nyheter,
Nyheter – Nyheter, Nyheter – Nyheter, Nyheter – Nyheter, Nyheter – Nyheter, svt.se – Världen, svt.se – Världen, Ekot, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt

[tags] Mellanöstern, Syrien Assad, Syrien Jasminrevolutionen, Syria , Syria Internet , Internet Blackout , Protest , Syria Internet Blackout , Syria Internet Outage , Syria Internet Shutdown , Technology News, Bashar Assad, Syrien USA, Syrien Obama, Assad Obama, Damaskus Assad, Israel Syrien , [/tags]

15 thoughts on “Syrien, kapprustning mellan regimen och gerillan, vem vinner och hur länge varar inbördeskriget?

 1. Johnny ©

  Lennart: Jag har läst lite här och var att människor som myndigheter misstänker för terrorism kan låsas in hur länge som helst utan rättegång, kom inte det med Patriot Act?

  Hur som helst, det verkar vansinnigt att bomba miljoner människor till döden för att deras lagstiftning saknar “Habeas Corpus”. Sionisterna är traumatiserade krigsgalningar som tror att de skall bli utrotade i vilken sekund som helst av goyims (icke-judar) och därför måste USA bomba Iran och i princip alla andra länder som kan bli ett hot i framtiden.

  1. Lennart

   Johnny: Jag antar att man får såna ryck när man går och drar i den milsvida norrländska skogarna. Det är inte lätt, man blir ofta förvirrad. Men faktum är att det inte finns någon land som “bombar miljoner människor till döden”. Det muller du hör är åskan, INTE bombplan.

   De skrik du tror dig höra är brunstiga älgar eller möjligtvis danska turister. inget annat.

   Ta dig samman, sök hjälp, skaffa dig en flickvän eller i alla fall en importfru. Man blir ofta förvillad i ensamheten där uppe i det karga Norrland.

 2. Johnny ©

  Lennart: Habeas Corpus har väl Bush eller Obama redan avskaffat? Jag har i all fall läst att presidenten har rätt att döda vem han vill, även amerikanska medborgare om han anser att de är ett hot mot säkerheten. Att myndigheter i USA kan arrestera medborgare som man anser potentiella terrorister och hålla de inlåsta så länge man vill utan rättegång. Är inte det fascism? Det amerikanska folket har förlorat sin demokrati (folkstyre), den har helt enkelt köpts av mäktiga intressen som äger FED, banker, media och alla senatorerna är sionister (judiska och kristna) och nästan alla i representanthuset utom Ron Paul är det också. Det borde vara uppenbart för alla som kan se. Situationen påminner om Tyskland på 1920-1930 talet.

  Paul Craig Roberts skriver, “The US government is the second worst human rights abuser on the planet and the sole enabler of the worst–Israel. But this doesn’t hamper Washington from pointing the finger elsewhere. The US State Department’s “human rights report” focuses its ire on Iran and Syria, two countries whose real sin is their independence from Washington, and on the bogyman- in-the-making–China, the country selected for the role of Washington’s new Cold War enemy.”

  http://www.paulcraigroberts.org/2012/05/25/washingtons-hypocrisies/

  Visst, jag har inget emot hederlig demokrati i både Iran och USA, men att införa demokrati med våld genom att bomba samhällen sönder och samman samt döda miljontals människor är sämsta möjliga lösning. Sedan handlar det inte om att USA/Israel/NATO vill införa “demokrati, fred och frihet” i Syrien och Iran, utan de vill tvinga ländernas regeringar att följa deras vilja och eftersom de inte gör det, blir det “oranga revolutioner”, krig, “regim change”, “puppet demokrati”, för kontroll av naturresurser (olja, gas, mineraler, vatten, etc) för att kontrollera alla andra länder, främst Kina. Det är i alla fall så som jag förstått verkligheten.

  1. Lennart

   Johhny: Jag vet inte var du får alltifrån. Habeas Corpus är grundbulten i den amerikanska liksom den svenska demokratin, punkt och slut.

 3. Marcin

  Lennart: Absolut, det vore det bästa om alla diktatorer i regionen kunde falla som käglor. Hittils är det bara de som säger emot makterna i väst som stryker på foten.
  Kommer vi se saudi “falla” innan vi själva faller i evighetens sömn?

  Jag är bara rädd att situationen kan spinna ur led och det hela kommer bli mycket värre, för oss alla.

 4. H2

  Johnny, om någon tid hade bott och/eller arbetat i en diktatur så tror jag din syn radikalt skulle ändras i avseende på skillnaden mellan demokrati och diktatur.

  Det finns människor som är beredda att offra sitt liv för att andra skall få en demokrati

 5. Johnny ©

  Det är väl ingen större mening med demokrati om man är död.

  Nu får ju iranierna precis som amerikanerna välja sin president. De flesta av oss som är indoktrinerade i väst tycker sannolikt utifrån den information vi får att USA är ett friare samhälle än Iran, men repressionen är ganska stor i båda länderna. Är det demokrati att få välja mellan en röd sionist demokrat eller en blå sionist republikan som för i huvudsak samma politik? Har Sverige demokrati, där de flesta partier, i alla fall de stora partierna, är överens i de flesta viktiga frågorna och som alla erbjuder ett skatteförtryck på 45-50% av BNP? Beslutande folkomröstningar i alla frågor som i Schweiz hade varit ett steg framåt om vi hade haft en fri press med mångfald utan propaganda men det har vi absolut ingen stans i väst och antagligen inte i öst heller.

  Låt Iran vara i fred och häv alla sanktioner och erbjud fred, vänskap och handel så får det iranska folket utveckla sin egen demokrati efter bästa förmåga. Israel kan väl köpa bra luftvärn från Ryssland om de är oroliga för kärnvapen missiler, det får Syrien göra, eller Israel kan överlämna sina kärnvapenmissiler till USA och minska krigshoten i området. Det är i alla fall mycket bättre än att bomba Iran och starta WW3 med katastrofala konsekvenser för regionen och världen med miljontals döda.

  1. Lennart

   Johnny: Kan bara hålla med H2. Vet du var Habeas Corpus är? Vad det betyder är att du inte bara kan försvinna en dag för att myndigheterna inte gillar hur du ser ut eller vad du förfäktar. Både USA, EU och givetvis Sverige respekterar Habeas Corpus. Iran, Kina, Syrien osv gör det inte.

   Det är inte en liten skillnad, det är en milsvid skillnad.

 6. Marcin

  Hur många liv gick till spillo i den backlash när väst var inne i Iran och skulle installera kungar och bättre dagar?
  Vi kommer inte skapa äkta demokrati genom att bomba sönder och stätta in nya marionetter. Snarare om vi öppnar upp kontakterna igen och samarbetar med dem, och dra parallellen om Hitlertyskland och dylikt, då Iran till skillnad från “Israel den enda demokratiska makten i regionen”, inte expanderar sina gränser…

  Tro mig jag vet att iranierna lider under förtrycket men jag är övertygad om att vi genom detta förfarandet kommer skyffla dem ur askan i elden.

  1. Lennart

   Marcin: Den Arabiska Våren går inte att stoppa, det är inte “vi som är inne och bombar”, det är miljoner unga män och kvinnor som har fått nog av diktatur och förtryck. Diktatorerna faller som käglor. Är inte det något att glädjas över. Eller saknar du Ghadaffi, Ben Ali och Mubarrak?

 7. Johnny ©

  Marcin, självklart om judarna endast gott och om palestinierna och tyskarna och ryssarna och amerikanerna och kineserna och japanerna endast gott också, men svenskarna är nog ännu godare, men kanske är de Nord Amerikanska indianerna de godaste av oss alla, de gav i alla fall sina liv för mångkulturen.

  Syrien krisen rullar på, NATO fördömde nedskjutningen av turkiskt jaktplan som kränkte syriskt territorium. Putin var i Israel och invigde ryskt WW2 museum (27 miljoner ryssar dog, dvs nästan fem gånger fler än antalet judar som dog om man räknar med officiella siffror. Peres tyckte att det var dags att inkludera ryssarna i samtalen om Mellan Östern och Putin föreslog nya diskussioner om Syrien och Iran i Moskva i juli. Palestinierna var det ingen som nämnde. Tidsfristen ger alla parter chansen att köpa på sig så mycket vapen som möjligt från USA och Ryssland och NATO européerna slipper fatta beslut om krig ytterligare några veckor och Israeliska politiker och sionistiska tidningar i väst kan gapa högt om maximala sanktioner och interventioner av Syrien och Iran.

  Kanske får vi alla leva ett par veckor till, den som lever får se.

  1. Lennart

   Marcin: När Iran blir demokratiskt så kommer iranierna och förhoppningsvis du också, att applådera.

 8. Johnny ©

  Enligt artikeln i Frankfurter Allgemeine Zeitung var det rebellstyrkor som utförde den uppmärksammade Houlamassakern och inte som tidigare rapporterats grupper knutna till Assadregimen. Rebellerna ska sedan ha skyllt på regimen i syfte att få omvärlden att intervenera.

  http://www.faz.net/aktuell/politik/neue-erkenntnisse-zu-getoeteten-von-hula-abermals-massaker-in-syrien-11776496.html

  Världens ledare är väldigt duktiga på att starta krig i alla fall, synd att de inte är lika bra på att fixa fred.

 9. Johnny ©

  Det verkar väl mera vara ett krig mellan sunnimuslimska diktaturer mot shiamuslimska diktaturer, initierat av USA, Israel och Saud Arabien, vem som har massmördat vem råder det helt olika uppfattningar om, utom i sionistmedia i väst där allt naturligtvis är Assads fel, där vi kan läsa om barn som torteras och dödas av den grymma Assad regimen vilket låter som ren och skär propaganda. Israeleliska och Amerikanska politiker ropar efter mer intervention av FN/NATO av “humanitära” och “demokratiska” skäl, som de brukar säga. “Vi måste rädda människoliv genom att döda fler”. Ryssland och Kina säger nej i FN.

  “A small number of C.I.A. officers are operating secretly in southern Turkey”
  Hur löjligt får det bli, hur hemligt är det egentligen när det står i tidningen?

  Syrien verkar i alla fall ha fingret på avtryckarknappen och sköt genast ner ett Turkiskt jaktflygplan som kränkte gränsen. Det verkar som om ryssarnas nya luftvärn fungerar bra, skall vara bäst i världen enligt dem själva. Det kanske är därför som USA, NATO och Israel avvaktar med flygräder. Liberman ville ju upprätta flygförbudszon över Syrien men det verkar som Syrien och Ryssland hann upprätta en före.

  Israel har ju länge väntat på ett krig mot Syrien för att expandera till Stor Israel om de lyckas med det återstår att se, men ett krig mellan sunni och shia muslimer kommer sannolikt att försvaga Syrien om det blir stort och långvarigt.

  Det är hur många aktörer som helst i denna soppa, Syrien, Turkiet, Saud Arabien, andra sunni arabstater, Iraq, Kurdistan, Ryssland, Iran, USA, Israel, EU, Kina, Hisbollah, Lebanon, Hamas i Gaza och PLO på Västbanken är mer eller mindre insyltade.

  Putin har sagt att det är inte USA som bestämmer i världen, de har ingen rätt att byta regering i något annat land, det skall varje lands befolkning sköta själva. Hela situationen är absolut livsfarlig och tredje världskriget kan bryta ut när som helst om det inte redan gjort det. Vi får se vem som är tuffast och smartast Obama eller Putin?

  Kina och Vietnamn bråkar om några öar och Clinton erbjuder Vietnamn hjälp, skall det bli ett tvåfrontskrig?

Comments are closed.