Politik

Plantigenkänning och trädgårdsskötsel, låt din pekmobil bli dina ögon, öron och hjärna

Klicka på Leafsnap

Det finns människor som är jättebra på att känna igen olika bilmärken, oftast finniga tonårskillar, och det finns människor som är jättebra på att känna igen olika slags finnar, mest hudläkare. Sen finns det människor som är experter på att känna igen olika slags plantor, landminor, flygplanstyper, motorer, datorkomponenter, lok, skor, romerska mynt, fossiler, örngott, maträtter, kyrkorglar, bakterier och sist men inte minst plantor.

Vad alla det här människorna har gemensamt är att de har lagrat en himla massa information i hjärnan, som de sen kan hämta fram för att störa sin omgivning.

Som när de plötsligt ser en Pontiac 1956 ut genom fönstret i Seglora Kyrka där deras bästa vän just ska gifta sig med en superblondin som inte bara ser ut som en supermodell utan vars farsa också är rik som en krösus.

Så bruden ska just säga “Javisst varför inte” när det här snillet avbryter och fullkomligt skriker “nej men fan också, är det inte en åtta-cylindrisk Pontiac 1956 som står där ute på kyrkoplan?”

Dom som har träffat såna här personer vet hur tröttsamma de oftast är.

Men hjälp är på väg, i form av appar som kan sköta igenkänningen åt oss.

Bart Ziegler skriver i Wall Street Journal om en bladigenkänningsapp som jag själv har prövat på iPad: Garden Apps: Blooms Amid the Weeds — WSJ Weekend Gardener – WSJ.com

Leafsnap (free) is the most sophisticated app I tried. Created by researchers at Columbia University, the University of Maryland and the Smithsonian, it helps you identify trees and shrubs (though not perennial or annual flowers).

That means it’s more of a field guide for naturalists, but homeowners would find it useful to figure out, say, what the heck that tree is in the side yard that the previous owner planted. For each plant the app shows high-resolution images of leaves, flowers, seeds and bark. (Currently, the database is limited to plants of the New York City and Washington, D.C., areas, though many of these grow elsewhere.) …You can simply snap a photo of a leaf with your iPhone and the app figures out what the plant is, using the techniques of facial-recognition software. I took a photo of a ginkgo tree leaf, and the app came back in a few seconds with ginkgo as its top guess (although it didn’t do quite as well with several other leaves I tried). This one feature seems to point the way to a bright future for smartphone gardening apps

Det här är en historisk utveckling, inte bladigenkänningen som sådan, utan mer generellt att vi nu kan börja använda våra pekmobiler som ögon och öron.

Eftersom mobilkamerorna blir bättre och bättre och igenkänningsalgoritmerna oclså förbättras så kommer det här att bli oumbärliga redskap för alla trädgårdsintresserade, och alla andra som går och bär en massa detaljinformation i sina hjärnor.

Ett intressant exempel är att hudläkare nu har börja använda såna här appar för att identifiera olika slags hudsjukdomar. Ni kanske inte tror att hudsjukdomar är spännande, men min pappa lämnade efter sig flera lådor med färgglada bilder på olika slags utslag på huden, som ofta har något post-impressionistiskt över sig.

Jag kollade som sagt den här bladigenkänningsappen i min pyttelilla trädgård hör i Silicon Valley och den misslyckades tre gånger i rad på de vanligaste träden som överhuvudtaget finns, som ett rosenblad, ett citronblad och ett mullbärsblad. Så vad jag kan se är appen helt och totalt värdelös.

Plus att man måste klippa av bladet och lägga det mot en vit bakgrund. Jag menar, när jag är ute och går i bergen, hur sjutton många vita bakgrunder finns det där uppe? Knappast någon. Plus att man måste ladda upp bladbilden till en server i datormolnen? Vilket även det är omöjligt uppe i bergen.

En bra ide alltså, men inte mycket mer. Om sådär en fem till tio år så kanske den här appen kommer att fungera. Men det kanske är lättare att känna igen bilar eller landminor?

Om någon hemvärsgubbe vill skriva en app som känner igen sådär ett tusental olika landminor och hur man desarmerar dom så kan jag garantera folk som skulle köpa den.

Om ni tror att jag skojar så läs här om den viktiga roll som s.k. crowdsourcing spelade i den libyska revolutionen

http://www.technologyreview.com/featured-story/427640/people-power-20/

Identifying weapons was another urgent task in Misrata, as elsewhere. Andy Carvin of NPR (a member of the 2005 TR35) used Twitter to crowdsource weapons knowledge. It took his followers just under 40 minutes to identify unusual Chinese parachute land mines found in Misrata’s port area—their first known use in the war (an extraordinary event preserved on Storify).

As with Wikipedia, such expertise might come from anyone—like Steen Kirby, a high-school student in the state of Georgia. As well as identifying weaponry, Kirby pulled together a group through Twitter to quickly produce English and Arabic guides to using an AK47, building makeshift Grad artillery shelters, and handling mines and unexploded ordnance, as well as detailed medical handbooks for use in the field. These were shared with freedom fighters in Tripoli, Misrata, and the Nafusa Mountains.

Axplock från den nordiska pressen:

Debatt – Debatt – hem,Debatt – Debatt – hem,Nyheter – Nyheter,KvP: Nyheter

[tags] Mobile Internet, iPhone, Blackberry. Smartphones, Smarttelefoner, Motorola, Ericsson, Palm Pre, GSM EDGE, UMTS, CDMA2000, DECT, WiMAX, Apple, Google, Nokia, Qt, Webkit, T-Mobile myTouch 3G, Google Nexus One, Augmented Reality, F?rst?rkt verklighet, Trycksk?rmar,Cydia, Motorola Atrix 4GPeksk?rmsmobil,8pen,3qubits,Broadcom BCM2157,Motorola Atrix 4G, NFC Near Field Communication, Leafsnap [/tags]