Politik

Siri, Cue och Ifttt, en ny slags integreringsverktyg knyter samman apparna i mobilen

Tags: , ,

Klicka på Cue

När polisen, FRA och myndigheter, försäkringsbolag och flygbolag av alla de slag använder IT så kör dom något som kallas arbetsflöden, Workflows.

Utan arbetsflöden skulle samhället stanna. Ett paradexempel på hur det går utan arbetsflöden skedde för bara fyra år sen när polisen i Falun hade fått upp spåret efter mördaren Anders Eklund. Man skickade en förfrågan till Gävleborgspolisen men polisen i Gävleborg struntade i att besvara förfrågan. Antagligen kom förfrågan som ett fax eller mejl, och polisen i Falun hade inget koll på när mejlet, om det nu var vad det var, hade skickats, och Gävleborgspolisen hade alltså heller inget koll på hur länge det hade legat och skräpar utan att någon hade brytt sig om att ens titta på det. Resultatet blev det helt onödiga mordet på Engla Höglund, en tragedi som kan komma att få polisen att införa arbetsflöden.

Ett arbetsflöde håller alltså reda på ärenden. Så om polisen i Falun nu skickar en förfrågan till polisen i Gävleborg så har förfrågan en tidsfrist. Om man inte får något svar efter säg en vecka så skickas en automatisk påminnelse. Och sen eskalerar man till vederbörandes chef, och sen steg för steg hela vägen hela vägen upp till rikspolisstyrelsen. Och den som inte svarar får förklara sig och kanske t.o.m. får sparken.

Och allt det här sker alltså automatiskt utan mänskligt ingripande.

Rudimentära arbetsflöden som knyter samman appar börjar nu också göra sin entré på dden mobila webben, och även om de är mycket primitiva i jämförelse med myndigheternas avancerade arbetsflöden, så håller de på att förändra den mobila webben. Jag har själv skrivit om hur det superba Ifttt har automatiserat mitt arbete.

Apples röstbaserade Siri är ett mycket populärt exempel, och nu kommer Apple med ett nytt verktyg i samma genre, Cue.

Tom Simonite recenserar Cue i Technology Review: A Personal Assistant Mines Your Life to Help Out – Technology Review

A new personal-assistant app for the iPhone, Cue, offers an alternative to painstakingly compiled to-do lists and electronic calendars filled with information pulled from work and personal e-mail accounts and social networks. The idea is to automatically retrieve crucial information just before you need it.

Cue is reminiscent of Apple’s mobile personal assistant Siri, which also attempts to do the hard work of getting what a person needs from a profusion of online services. However, while Siri makes use of public services such as Yelp, Google search, and Wolfram Alpha as well as a user’s phone, Cue’s focus is intensely personal.

Using it involves handing over your credentials for up to 22 different services, such as Gmail, Facebook, Dropbox, and Apple’s iCloud.The app’s main function is to show a timeline of Tthe most significant events and shows the user all the important information at a single glance—not just calendar events, but also related e-mails or messages on social networks. If, for example, you are taking a flight that day, the time of takeoff is shown, along with the confirmation code needed to check in.

Jag har installerat Cue på in Ipad och lekt litet med den och det är otvivelaktigt en god början på något nytt. Problemet är att för att kunna binda samman olika appar så måste man använda gemensamma gränssnitt, vilket är vad myndigheternas och industrins arbetsflöden använder. Oftast s.k. REST, web services, och viktigast av allt, s.k. message queing, dvs asynkrona meddelanden som hålls i en s.k. kö och som återsänds om en nod i nätverket plötsligt går ner.

Man måste också, liksom IFTTT, fokusera på några få arbetsflöden som man kan genomföra utan bieffekter. Att koppla upp alla sociala appar som överhuvudtaget finns tror jag bara kommer att bli pannkaka. Och det verkar nästan som om det är vad Cue försöker göra.

När jag flyger vill jag t.ex. få flyginformation, ett eventuellt Twitterflöde om min flight, information om turbulens på vägen, information om flygplatsen osv. Det här är ett synnerligen svårt problem att lösa.

Men det viktiga här är att den mobila webben nu går från enskilda appar till försök att skapa appar som kan kommunicera med varandra.

IFTTT är absolut bäst, men Apples Siri och Cue visar också vart vi är på väg.

Tanken, som har minst tio år på nacken, är att jag landar i Nice i Frankrike och känner mig hungrig. Och min pekmobil rekommenderar restauranger i närheten, men eftersom jag är vegetarian så rekommenderar den endast sådana restauranger. Jag får en lista och reserverar ett bord. Appen frågar om jag vill ta buss eller taxi. Om jag säger Taxi reserverar appen en taxi som kommer farande.

Det här talade vi om i webbens barndom i slutet på 1990-talet och det är fortfarande en chimär. Men de här integrationsapparna visar att vi långsamt är på väg mot rätt håll.

Jag skulle gissa att vi är där om tio år. Och då kommer den mobila webben att automatiseras på ett sätt som vi idag inte ens kan föreställa oss. Då kommer pekmobilerna att veta allt om oss och bli våra alter egon.

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,SvD – Senaste nytt, Computer Sweden 20 senaste nyhet, Computer Sweden 20 senaste nyhet

Länkar:

[tags] Mobile Internet, iPhone, Blackberry. Smartphones, Smarttelefoner, Motorola, Ericsson, Palm Pre, GSM EDGE, UMTS, CDMA2000, DECT, WiMAX, Apple, Google, Nokia, Qt, Webkit, T-Mobile myTouch 3G, Google Nexus One, Augmented Reality, F?rst?rkt verklighet, Trycksk?rmar,Cydia, Motorola Atrix 4GPeksk?rmsmobil,8pen,3qubits,Broadcom BCM2157,Motorola Atrix 4G, NFC Near Field Communication,Siri, Cue och Ifttt, [/tags]