Politik

Google splitternya Nexus 7, din första surfplatta?

Så kom den äntligen, efter en utdragen väntan och mängder med rykten, Googles första surfplatta.

Det här är inte en direkt attack mot Apples iPad utan ett första, försiktiga steg in i surfplattevärlden för Google och först och främst riktad mot Amazons Kindle Fire. Den är tillverkad av Taiwanföretaget Asus och har en 1.3GHz Nvidia Tegra 3 quad-core CPU, alltså en utomordentligt kraftic mikroprocessor.

Till råga på allt är den mycket billig, så billig att jag själv kommer att köpa en till frun och en till dottern.

Melissa C Perenson recenserar Googles Nexus 7 i PC World: Google Nexus 7 Could Heavily Impact Tablet Wars

The Nexus 7 packs a high-performance, no-compromise set of features at attractive prices–$199 for the 8GB model and $249 for the 16GB model. Manufactured by Asus, the Nexus 7 tablet represents the first commercial manifestation of Nvidia’s Project Kai. Nvidia designed the Kai reference platform to provide manufacturers with a shortcut blueprint of how to create a competitive tablet at consumer-friendly pricing.
/blockquote>

Mer detaljer från Eric Franklin: CNET:

The Nexus 7 sports a 7-inch, IPS (in-plane switching) screen, with a resolution of 1,280×800 pixels. The tablet is also the first 7-incher to house a 1.3GHz Nvidia Tegra 3 quad-core CPU, which includes a 12-core GPU.

Rounding out the specs are a Micro-USB port, 1GB of RAM, a 1.2-megapixel front camera (no back camera included), a gyroscope, GPS, accelerometer, microphone, and 802.11a/b/g/n-compatible Wi-Fi.

Jag sa att jag kommer att köpa en till frun och en till dottern. Jag kan tillägga att jag också kommer att köpa en till mig själv, trots att jag redan har en iPad. Orsaken är att Googles Nexus 7 är så liten och behändig att den är lätt att ta med sig överallt. Ungefär som en stor pekmobil.

Den släppt i juli och allt tyder på att den kommer att bli mycket framgångsrik.

Likt Amazons Kindle Fire är meningen att man ska använda Nexus 7 för att konsumera digitala media. Så Googles Play Store, dess appbutik, är kärnan i surplattan, från vilken det är meningen att man ska ladda ner e-böcker, musik och andra media.

Trots att både Google och Microsoft nu är med i kampen om surfplattorna, så behåller Apple sitt försprång. Men det försprånget kommer med tiden att krympa, speciellt när Google om något år med stor säkerhet lanserar sin egen nio eller tio-tums surfplatta.

Axplock från den nordiska pressen:

NyTeknik – Senaste nytt,Computer Sweden 20 senaste nyhet

[tags]Google Nexus 7, iPad, Kindle, Iconia Tab A100, Motorola Xoom , Android, HP Touchpad, kärmtangentbord,Pekmobil,Jailbreak, CyanogenMod [/tags]