Politik

Obamacare: mer detaljer om president Obamas historiska storseger.

Med en rösta övervikt lyckades alltså HD försvara president Obamas sjukförsäkringsreform från republikanernas helt hänsynslösa anstormingar. Vi vet ännu inte vad det var som fick den annars så konservativa chefsdomaren John Roberts att göra gemensam sak med HD:s mer liberala falang, men vad den än var så blev resultatet en historisk seger för sunt förnuft. 57 år efter det att Sverige fick allmän sjukförsäkring så får nu även USA en sjukförsäkring som kommer att täcka de flesta amerikaner.

Wall Street Journal om domslutet: Supreme Court Upholds Mandate as Tax – WSJ.com

A divided Supreme Court largely upheld the constitutionality of the Obama administration’s health-care law, in one of the most anticipated high-court rulings in a generation. It upheld the mandate as a tax, in an opinion by Chief Justice John Roberts. The justices also found fault with part of the health-care law’s expansion of Medicaid, a joint federal-state insurance program for the poor. The justices made some changes to the Medicaid portion of the law. The court said Congress was acting within its powers under the Constitution when it required most Americans to carry health insurance or pay a penalty—the provision at the center of the two-year legal battle. The ruling on the mandate question was 5-4, with Justices Antonin Scalia, Anthony Kennedy, Clarence Thomas and Samuel Alito in dissent.

Chief Justice Roberts wrote that the penalty’s “practical characteristics pass muster as a tax under our narrowest interpretations of the taxing power.” He said a person who does not wish to carry health insurance is left with a “lawful choice to do or not do a certain act, so long as he is willing to pay a tax levied on that choice.”

Anna Wilde Mathews skriver i Wall Street Journal om hur den amerikanska sjukvårdsindustrin nu kommer att gå i högvarv för att implementera reformen, något man hittills har varit oförnmögna att göra på grund av republikanernas hårdnackade motstånd: Health-Care Industry Gains Clarity

One-sixth of the U.S. economy just started breathing again.

After months of uncertainty as the federal health-care overhaul faced legal challenges, the industry—which at $2.7 trillion represents 17.9% of the nation’s gross domestic product—has a clearer picture of what’s in store. Though the coming election and expected budget negotiations could throw off more changes, the Supreme Court’s decision to effectively uphold most of the law removes a big question mark and will add momentum to shifts that were already in progress.

Det råder inget tvivel om att domslutet kommer att ge president Obamas återvalskampanj vind i seglen.

Det har spekulerats om att Roberts som chefsdomare var rädd för det kaos som skulle ha uppstått om högerfalangen inom HD fick sin vilja igenom, och därför stödde reformen.

Den amerikanska sjukvårdsindustrin kommer nu att reformeras i alla snabbare takt och över 30 miljoner som idag inte har tillgång till sjukvård kommer att få det.

I sanning en historisk seger. Oavsett om Obama blir återvald eller inte så kommer hans sjukvårdsreform att stå som hans största framgång.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,
Nyheter – Nyheter, svt.se – Världen, svt.se – Världen, svt.se – Världen, svt.se – Världen, Ekot, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Mest lästa, Aftonbladet: Sveriges nyhetskäl, Helsingborgs Dagblad: Nyheter, VG RSS

Länkar och källor
H.R.3590 – Patient Protection and Affordable Care Act (Legislative Vehicle),The Patient Protection and Affordable Care Act,Health Care in the United States

[tags]Bill Clinton Clinton Euthanisia, Clinton Healht Care, Clinton Netorots Nation, Clinton Pitssburgh, Clinton Speech, Hillary Clinton, Netoors Nation, Politics News, Obama Sjukförsäkring, Obama Eutanasi,The Patient Protection and Affordable Care Act,Health Care Bill, Sjukvård i USA, Sjukförsäkring i USA, Amerikanska sjukhus, Sjukhus i USA, Mayo Clinic,Massachusetts General Hospital, Johns Hopkins Hospital,Kaiser Permanente, Cleveland Clinic, Stanford Bio-X, Stanford, Hospital, Health 2.0,Patient Protection and Affordable Care Act, Quantified Self, Keas, HealthTab, RockHealth, HealthBox, Blueprint Health,San Jose Bio Center[/tags]