Politik

Torsdag, kommer USA:s Högsta Domstol att slänga ut president Obamas sjukförsäkringsreform och störta USA i fördärvet?

Till höger: de nio domarna i USA:s Högsta Domstol.

USA:s fall från prispallen som världens enda supermakt har varit oväntad och oerhört snabb.Orsakerna till raset är många och komplexa, men huvudorsaken är den amerikanska högerns vägran att acceptera de reformer som infördes av president Franklin D Roosevelt som svar på den Stora Depressionen på 1930-talet, och som sen fortsatte fram till Lyndon Johsons Great Society-program på 1960-talet. Som bl.a. gav USA:s afroamerikaner dess frihet.

Sedan dess har den amerikanska välfärdsstaten, som har legat till grund för USA:s stormaktsposition, steg för steg nedmonterats, och följt av en regelrätt företagsplundring på nationell nivå där hela den amerikanska infrastrukturen med gasledningar, broar, motorvägar och järnvägar nu befinner sig på dekis.

Den amerikanska medelklassen har urholkats allteftersom de sociala klyftorna har ökats.

Nu på torsdag väntas den konservativa Högsta Domstolen att med fem röster mot fyra förklara att president Obamas viktiga sjukförsäkringsreform strider mot författningen. En reform som trots sina allvarliga brister, i alla fall skulle ge en klar majoritet av alla amerikaner sjukförsäkring. Domstolen väntas säga att USA:s regering, som kan tvinga amerikaner att betala skatt och dö för sitt land, inte kan tvinga dom att betala för allmän sjukförsäkring.

Den som vill läsa mer om själva lagen kan göra så här Patient Protection and Affordable Care Act.

Den amerikanska sjukvården – jag jobbar själv med IT inom sjukvården här i USA – är den dyraste och mest ineffektiva i västvärlden. Att USA inte kan erbjuda sina medborgare ett moderna sjukvårdssystem är en skandal utan like.

Att Högsta Domstolen nu väntas riva upp president Obamas sjukvårdsreform kommer att störta USA i fördärvet och vidga de redan djupa klyftorna mellan republikaner och demokrater. Det här väntas bli en politisk skräll utan like.

Det är värt att påpeka något som jag inte har sett beskrivet i den svenska pressen, nämligen att orsaken till det starka motståndet till sjukvårdsreformen är att den hotar den Kristna Högerns grepp om sina medlemmar. Det är nämligen så att USA:s Kristna Höger idag erbjuder sina medlemmar informell sjukförsäkring via sitt tionde, och om president Obamas sjukförsäkring skulle överleva så skulle den Kristna Högerns grepp om sina medlemmar, liksom dess inkomster, att minska katastrofalt.

Amy Howe skriver på den viktiga SCOTUSblog om det förestående domslutet: Anticipating the health-care decision: In Plain English

Once the Court does turn to health care, there are four questions before it. Three of those questions revolve around the “minimum coverage” provision, popularly known as the “individual mandate.” Of course, the question keeping the White House, Congress, and everyone else in the country on pins and needles is whether the mandate – which would require virtually all Americans to buy health insurance by 2014 or pay a penalty – is constitutional: can Congress, using its power under the Constitution to regulate commerce between the states, make people buy health insurance?

HD kan gå åt tre olika håll. Få tror att dom kommer att låta Obamas sjukförsäkringsreform överleva in situ. En trolig utgång är att de slänger ut kravet på att alla amerikaner tvingas betala för allmän sjukförsäkring men låter resten av lagen stå kvar eftersom den utan kravet på allmän sjukförsäkring i alla fall är ohållbar, och en ännu troligare utgång är att de slänger ut hela lagen.

Den viktigaste källan imorgon kommer faktiskt att bli en amerikansk blogg och Sarah Kliff skriver i Washington Post om den inflytelserika SCOTUSBlogg som mycket väl kan komma att krascha under anstormningen i morgon: For SCOTUSblog, one goal: ?Beat everybody? and break news of health-care ruling – The Washington Post

Sarah Kliff, Wednesday, June 27, 6:05 PM Lyle Denniston is an 81-year-old retiree with six grandchildren, two sailboats and one ambitious goal: breaking the news of the Supreme Court’s landmark decision on the health-care law, possibly to the president himself. Denniston is a reporter for SCOTUSblog, a small Web site dedicated to covering the Supreme Court. He regularly live-blogs the release of Supreme Court opinions for a following of about 1,500 lawyers, maybe 3,000 on a good day. That all began to change last week. As the court’s decision on health care neared, traffic boomed. The Web site’s live blog on opinions had 70,000 readers last Thursday and 100,000 on Monday. “Our number one ambition is to beat everybody,” Denniston said. “It’s a source of pride. I may need to get some sharper elbows to make sure we get it first.” .

T.om. Vita Huset använder bloggen för att få nyheter om domslutet.
Om HD, som man väntar, kommer att kasta ut presidentens sjukvårdsreform så kommer man inte bara att ställa över 30 miljoner amerikaner utanför det amerikanska sjukvårdssystemet, man kommer också att ge dödsstöten till president Obamas återvalschanser, och skapa vad som närmast kommer att likna ett politiskt inbördeskrig mellan republikaner och demokrater.

Nu förekommer det mycket innovation på sjukvårdsområdet här i USA, som jag ofta skriver om. Speciellt vad beträffar elektroniska sjukjournaler. Men utan ett heltäckande sjukförsäkringssystem så kommer inte sjukvården att bli tillgänglig till alla som behöver den. Och med den snabbt växande diabetes och fetma-epidemin här i landet så kommer amerikanerna bokstavligen att äta sig till döds.

På lång sikt, 50 år eller så, så har USA inget annat val än att införa ett modernt sjukvårdssystem, om man inte vill se medellivslängden falla.

Men om domslutet blir som de flesta fruktar så kommer flera nordstater att införa sina egna sjukförsäkringssystem medan sydstaterna kommer att vägra, och därmed kommer de redan stora skillnaderna mellan syd och nordstaterna att växa ännu mer.

Ett i sanning makabert slut för den tidigare så stolta supermakten USA.

Axplock från den nordiska pressen:

DN.se – Världen,SvD – Senaste nytt

Länkar och källor
US. Department of Health and Human Services, California Department of Public Health, California Department of Healthcare Services, Patient Protection and Affordable Care Act,H.R.3590 – Patient Protection and Affordable Care Act (Legislative Vehicle),The Patient Protection and Affordable Care Act,Health Care in the United States

Taggar
[tags]Health Care Bill, Sjukvård i USA, Sjukförsäkring i USA, Amerikanska sjukhus, Sjukhus i USA, Mayo Clinic,Massachusetts General Hospital, Johns Hopkins Hospital,Kaiser Permanente, Cleveland Clinic, Stanford Bio-X, Stanford, Hospital, Health 2.0,Patient Protection and Affordable Care Act, Quantified Self, Keas, HealthTab, RockHealth, HealthBox, Blueprint Health,San Jose Bio Center[/tags]

2 thoughts on “Torsdag, kommer USA:s Högsta Domstol att slänga ut president Obamas sjukförsäkringsreform och störta USA i fördärvet?

    1. Lennart

      H2: Rent fantastiskt, folk jublar, det här kan mycket väl komma att ge Obama segern mot Romney i presidentvalet.

Comments are closed.