Politik

Amazons datormoln kraschar och tar en stor del av det globaliserade kunskapssamhället med sig

Det globala kunskapssamhället är baserat på de globala datormolnen av vilka Amazons Amazon Elastic Compute Cloud (Amazon EC2) är det största med mest använda.

Amacons datormoln har datahallar i USA, EU och Asien och de här datahallarna ska alla kunna motstå jordbävningar och elavbrott och ska alla ha sina egna generatorer som ska kunna klara elavbrott på flera timmar.

Det är i alla fall vad man för höra.

Men som TechCrunchs Alexia Tsotsis skriver så klarade inte Amazons datahall i norra Virginia ens ett åskväder utan tog en stor del av det globala kunskapssamhället med sig i en gigantisk datormolnskrasch: There Goes The Weekend! Pinterest, Instagram And Netflix Down Due To AWS Outage [Updated]

Because of storms in North Virginia, power outages have impaired Amazon Web Services data centers in the region tonight, which means no Pinterest, Instagram, Netflix, Heroku and other sundry AWS-dependent services for you.

As one HackerNews commentator put it, “No matter how powerful we become as a species with our technology, we are still at the mercy of the clouds. Pretty cool if you think about it.” Too true.


Also: Worth pointing out that these outages seemed to also affect services in other markets like Europe — meaning that, despite Amazon having more local hubs in Europe, Asia Pacific and South America, these services appear to be routed through only one of them, in North America. We’ll keep checking and updating.

Men vad som gör den här kraschen extra anmärkningsvärd är att Amazons datahallar utanför USA tydligen är kopplade till datahallarna i USA, så att även dom kraschade, eller i varje fall inte klarade av att servera webbsidor.

Det är så det är med amerikanska e-postleverantörer i Sverige, där, även om du skriver ett mejl till någon i samma stad så går mejlet tydligen via USA, där mejlen lagras av NSA, och sen tillbaks till Sverige.

Att även Amazons datahallar är sammankopplade på samma sätt betyder att datormolnen, i alla fall dom som äga av Amazon, är betydligt mer sårbara än vad man hittills har trott. Och om en datahall inte klarar av litet åska så är det synnerligen anmärkningsvärt.

Om någon känner till mer om den här kraschen så säg gärna till.

Länkar och källor

Amazon Elastic Compute Cloud The Xen virtual machine monitor, Open Cloud Manifesto, Mosso, RightScale, Salesforce

Pressklipp:

NyTeknik – Senaste nytt

[tags]Cloud Computing, Datormoln, Amazon EC2, RightScale, Amazon Cloud, Bitnami, LongJump, SalesForce,Hyve, Open Compute Project, VMWare Cloud Foundry,Google App Engine, Amazon EC2, Engine Yard, Heroku, Windows Azure Rightscale,Force.com, Amazon datormolnkrasch[/tags]