Politik

Efter Wintel, Silicon Valleys radikalt förändrade affärsmodell

En gång för inte så länge sen så var Intel och Microsoft helt dominerande på IT-marknaden. Wintel-monopolet skulle vara i all evighet och något alternativ fanns inte på horisonten.

I dag ser världens helt annorlunda ut och Intel har ersatts av flinka kinesiska och koreanska hårdvaruföretag som tillverkar de senaste pekmobilerna och surfplattorna i Kina och inte minst av England-baserade Arm-processorn.

Den datormolnbaserade mobila webben håller på att ersätta den gamla stationära webben och dagens utvecklingsverktyg som det oerhört populära Node.js och Heroku och Coffe Script skrivs inte längre av storföretagen utan av små utvecklingsteam som jobbar som jehun.

Dessutom, idag så samarbetar företaget här i Silicon Valley om öppna kodverktyg som Hadoop, något som hade varit helt omöjligt för bara tio år sen.

Resultatet är ett helt nytt Silicon valley och Quentin Hardy skriver i New York Times om Silicon Valleys nya affärsmodell: Cloud Leaves Some Tech Giants Seeking a Silver Lining – NYTimes.com

We are seeing a new business ecosystem with all sorts of mobile and cloud-connected devices. Each is a powerful computer, with connections to a nearly infinite amount of data storage and processing in the cloud. “We’re entering this era where consumer electronics is the hardware, and the software and the cloud,” said Matt Hershenson, Google’s hardware director.

His view increasingly holds for business computing, too. … A few things are already clear. Power now centers on controlling millions of computers tied together in the cloud, with a complementary marketplace where people can find, sell and manage applications.

…. Those apps were written mostly by outside software developers. … In the Wintel world, new versions of Microsoft Windows came out every few years, with major software projects tied to desktops and laptops.

By contrast, in less than five years Apple has announced six versions of its mobile operating system. Google’s operating system for cloud-connected laptops, called Chrome, is updated every six weeks.

Silicon Valley fortsätter att dominera världens IT-industri, men idag är dalen och San Francisco, som nu är hopvuxna, en del av ett världsomspännande nätverk och inte som kring millennieskiftet, helamerikanskt.

Hur det kommer att se ut om ytterligare tolv år kan ingen förutspå, bara att det då kommer att se helt annorlunda ut än idag.

Pressklipp:

NyTeknik – Senaste nytt,NyTeknik – Senaste nytt, NyTeknik – Senaste nytt

[tags] LinkedIn, Mountain View,Google, Palo Alto, Stanford University, San Jose, Zynga, Twitter, Oracle, Intel, Hewlett-Packard, Apple, Oracle, Cisco,Electronic Arts, Facebook, Nvidia, Symantec, Yahoo, Juniper, AMD, VMWare, EBay, Tesla Motors, Microsoft,Wintel [/tags]