Politik

Taiwan, Sverige och USA, generationsväxling och kommunikationer över generationsgränserna

Träffade en kinesisk vän på Restaurang Aqui i Cupertino för lunch idag. Ypperligt väder, en trevlig uteservering och diskussioner om Taiwan som det var när jag var där i slutet på sextiotalet och hur det är idag. Min vän som pendlar fram och tillbaks och som också var med på sextiotalet berättade om hur ön har förändrats sedan dess.

På den tiden var Taiwan helt beroende av USA, Jiang-regimen ville bli av med alla intellektuella och de Taiwanesiska studenter som jag umgicks med var rent patetiskt USA-begeistrade. Det var rent sjukligt. USA var paradiset på denna jorden, ungefär som det fortfarande är för Sten Tolgfors och Maud Olofsson och deras generation, om det nu är någon som vet var dom nu befinner sig.

Hela klasser flyttade till USA för att studera vid amerikanska universitet, tusentals studenter flög iväg till paradiset varje sommar.

Idag flockar dessa nu medelålders människor ofta tillbaks till Taiwan, som min vän, medan deras barn givetvis oftast inte har några band med sina föräldrars land. Men det mest intressanta är dagens unga i Taiwan. Som inte längre ser USA som det stora paradiset utan som , tro det eller inte, nu studerar på universiteten i Taiwan, eller ofta även i Kina! Något som givetvis skulle ha varit helt och hållet omöjligt på 1960-talet.

Rädslan för att Kina skulle ockupera Taiwan har försvunnit och kinesiska turister och även studenter idag syns överallt på ön.

Jag tycker mig se samma utveckling i Sverige, där det Kalla Krigets USA-eufori nu har ersatts av en mer nyanserad syn och dagens unga svenskar inte längre ser USA som det stora framtidslandet och Sverige som ett hopplös liten ankdamm som dom till varje pris vill fly från, som jag själv en gång tyvärr gjorde.

Vad som har förändrats är att Taiwan inte längre är helt och hållet beroende av USA och till råga på allt har blivit en ekonomisk stormakt. I fallet Sverige är vi nu en del av EU och den svenska och europeiska IT-industrin nu allt viktigare.

Så sent som kring millennieskiftet så var den svenska startup-industrin fortfarande i sin linda och hundratals svenska IT-ingenjörer flockades till Silicon Valley. Men den tiden är alltså för länge sen förbi.

Frågan är om dagens unga amerikaner också dom ser på världen och USA på ett annat sätt än deras föräldrar. Jag är säker på att så är fallet men jag är inte säker på precis hur åsikterna har förändrats. Man är betydligt mer medveten om världen utanför USA:s gränser liksom att USA inte längre är världens enda supermakt.

Men dessutom, hur har åsikterna förändrats? Om någon har några åsikter så vore det onekligen intressant att höra.

Det enda som kvarstår är svårigheten att kommunicera över generationsgränserna.

Och att kineserna i Kinas åsikter har förändrats i grunden unfder det senaste halvseklet har jag redan redogjort för.

Pressklipp:

svt.se – Världen,
Ekot, SvD – Utrikes

[tags]Kina och USA, Sverige och USA, Taiwan och USA, Generationsväxling [/tags]