Politik

USAbloggen Det Progressiva USA firar jubileum, 12 000 inlägg från Silicon Valley på snart åtta år!

Den som vill ha bevis på hur bloggar har förändrar världen kan titta på den här lilla bloggen från Silicon Valley som började för snart åtta år sen, alltså nästan 3 000 dagar sedan.

Sen dess har jag åstadkommit hela 12 000 inlägg, alltså i snitt fyra per dag, dag ut och dag in, år ut och år in. Jag har skrivit om allt från startupkulturen här i Silicon Valley till nya datorspråk, lyriska hyllningar till San Francisco och naturen här i Silicon Valley. Jag har skrivit inlägg om den amerikanska sjukvården, den amerikanska Kristna Högern, jag har rapporterat om tre presidentval, om USA:s hangarfartyg, dess tankesmedjor, om kinesisk intellektuell historia, om min älskade ryska mormor Lisa Bensin,

och här, om min lärarinna fröken Mässling som hade ett förhållande med kungen, om Rottingmajoren Jan Björklund, om kinesisk mat i Silicon Valley, artiklar om de öppen kod-Meetups jag går på här i Silicon Valley mest varje vecka, osv osv osv.

Varför gör man så här, varför tillbringar man ett par timmar efter jobbet varje dag med att blogga om Silicon Valley och USA på svenska i åtta långa år utan uppehåll? När jag reser brukar jag f.ö. förhandsskriva inlägg före resan som jag sen auto-postar på bloggen.

Svaret ligger i de över 32 000 kommentarer och oräkneliga mejl som jag har fått under åren. Kommentarer som har fått mig att gnissla med tänderna, skaka på huvudet, men även skratt högt åt kommentarer som har förgyllt min tillvaro helt enkelt. Och väldigt sällan har tvingats radera någon kommentar vill jag tillägga.

Det faktum att det tydligen sitter människor långt bort i Sverige, för att inte tala om USA och stora delar av Europa, som läser den här bloggen fyller mig med ständig häpnad.

Jag har träffat omkring 20 läsare både i Sverige och här i USA som alla har visat sig vara utomordentligt trevliga. Och jag får ständigt mejl med frågor om de komplicerade amerikanska visumlagarna, om hur man studerar i USA, vad man bör se om man besöker Kalifornien, osv.

Personer som har gett mig en ovärderlig inblick i hur dagens svenskar ser på USA.

Många som har kommenterat har varit med i fler år för att sen plötsligt försvinna utan så mycket som ett hej då. Andra dyker plötsligt upp från tomma intet med högintressanta kommentarer.

Jag har fått kontakter med svenska journalister, varit med i svensk valvaka, hållit föredrag för svenska akademiker på Stanford, för svenska bloggare i riksdagshuset i Stockholm, osv.

Jag har hunnit mer att göra videoreportage, gjort mitt eget sommarpratarprogram, och fått vänner över stora delar av jorden.

Och inte att förglömma, eftersom den här bloggen inte alltid är en oförblommerad hyllning till alla aspekter av det amerikanska samhället, så har jag också retat galla på jag vet inte hur många svenskar till höger om den politiska mittlinjen.

Den här lilla bloggen visar hur helt vanliga människor kan skriva mängder med inlägg från platser på jorden där man råkar befinna sig, eller om specialområden som man råkar vara intresserad av. Ämnen som man kanske sällan kan läsa speciellt mycket i den svenska pressen.

Bloggen kommer givetvis att fortsätta med oförminskad hastighet. Det kanske inte är den bästa svenska bloggen men det är utan tvekan den mesta.

Så behövs den här bloggen i en tid när allt fler svenskar läser nyheter från USA direkt i mobilen? På tal om det, ni vet att bloggen har sin egen Android-app?

Behövs bloggen alltså?

Jag kan bara citera den oöverträffliga svenska tankesmedjan Blandarens signatur Pim-Pim, min namne Lennart Falk från GåsBlandaren 1963 Mitt i vanvettets spöknatt lyser ofta ett snus som övergår allt förnuft. Bättre än så kan jag i alla fall inte uttrycka det.

Det är den här bloggen i ett nötskal.

Pressklipp:

NyTeknik – Senaste nytt,
svt.se – Världen, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Utrikes, SvD – Utrikes

[tags]Det Progressiva USA, bloggar, Bloggar om USA, USABloggen [/tags]

15 thoughts on “USAbloggen Det Progressiva USA firar jubileum, 12 000 inlägg från Silicon Valley på snart åtta år!

 1. Bosse

  Ojdå 12 000 inlägg! Jag är djupt imponerad. Jag har själv försökt mig på att blogga i olika omgångar men varje gång har jag tröttnat innan jag ens har hunnit upp till 12 inlägg. 😉

  Jag började läsa din blogg för många år sedan, säkerligen någon av de allra första åren den fanns.

  Grattis till en bra och intressant blogg!

  1. Lennart

   Bosse, jo du har varit med i stort sett hela tiden, vilket jag är mycket tacksam för. Hoppas du fortsätter att läsa den och inte minst att kommentera!

 2. Gregor

  För min del brukar jag läsa den här bloggen för att få veta lite om vardagslivet i USA. Praktexemplet är att termiter är en riktig plåga som kan äta upp ett helt hus. Ett annat är amerikanernas besatthet av vapen, bibeln och kondomer.

  1. Lennart

   Gregor, Jo termittält ser man litet här och var här i Silicon Valley, och jag skulle gissa att man även gör det i Italien och Spanien också.

   Med tanke på allt som skrivs om USA i den svenska pressen så är det egentligen en smula underligt att det är möjligt att skriva någonting överhuvudtaget som inte redan är skrivet. Men vad jag vet så har ingen någonsin skrivit om amerikanska telefonstolpar som jag har gjort, och visat hur gammalmodigt och rent tredjevärldsaktigt USA fortfarande är på många sätt.

   Ide för startupföretag: biblar med blad av gummi som man kan riva av och förvandla till kondomer om man plötsligt skulle behöva. 🙂
   Och givetvis, tack för att du läser bloggen.

 3. MAD

  “Många som har kommenterat har varit med i fler år för att sen plötsligt försvinna utan så mycket som ett hej då. ”

  Vissa av oss fick mycket mer att göra på jobbet där jag brukade läsa din blogg ifrån, glömde av allt vad bloggar hette för att till slut sporadiskt komma ihåg det och göra vissa lurkande besök på nytt 🙂

  Skönt att se att du fortfarande är igång!

 4. Daniel

  Helt otroligt. Funderat många gånger över hur du orkar dag ut och dag in men det är väl inte konstigare eller mer tidsödande än flaskskeppsbygge.

  Har gett mig mycket genom de ca 4 år jag läst. Insikter och information. Bl.a om Big Data som genom din blogg jag först fick info om. Nu har jag drivit igång projekt om detta på det företag jag jobbar i, något som kommer att lägga oss i pole-position i vår branch 🙂

  Tack för allt hittills and keep it up!

  1. Lennart

   Daniel, tack själv för att du läser bloggen och kul att du har nappat på Big Data-trenden som verkligen är en historisk utveckling som håller på att förändra samhället i grunden. Mer om det framöver också.

 5. Marcin

  Ditt sommarpratar program hade varit riktigt roligt att lyssna på. Finns det tillgängligt någonstans?

  Det Progressiva Usa, Ankaret i Stormen!

 6. Jacob

  Grattis! Om jag kommer ihåg rätt så började jag läsa bloggen när jag gjorde exjobb i Schweiz 2005. Därefter har jag bott i Tyskland och nu i Göteborg. Bloggen har varit en trogen följeslagare. Har också skrivit ett gästinlägg om Couchsurfing för ett par år sedan.

Comments are closed.