Politik

Tre viktiga saker och tänka på när du köper en ny bärbar dator.

Datorvärlden förändras och om du ska köpa en ny bärbar dator idag så finns det ett antal nya faktorer och möjligheter att tänka på som många kanske inte känner till.

Den första frågan gäller om du tänker ta med dig din bärbara dator ut på stan, på resor eller på älgjakten eller till Stureplan eller vad du nu sysslar med.

Då vill du säkert inte ha en tegelsten till dator som kanske skulle passa en svensk jägarsoldat i fält, men kanske inte dig som inte vill släpa med dig en tung ryggsäck vart du går.

I så fall är de nya Ultrabook-datorerna något att tänka på. De är lätta, tunna, och kan fås med en 14 tums-skärm, som inte alls är dum, jag har själv en sån, även om det inte är en Ultrabook.

Men skärmen bör vara 14 tum och inte mindre.

Den andra frågan gäller disken. Idag håller SSD-diskarna på att bli allt mer överkomliga. En SSD-disk är en Solid State Disk, som startar blixtsnabbt och som gör Ultrabooks så snabba. Kolla vilka SSD-diskar som finns och se om du kan få tag på en 250 GB SSD-disk för din Ultrabook, eller liknande dator.

Om du tycker att du klarar dig med en långsammare SATA-disk så se till att du får en 500 GB disk. Jag ska tala om varför om en sekund.

Vilket leder oss till minnet. Du ska inte snåla på minnet med dagens bärbara datorer för idag är det lätt att köra flera operativsystem samtidigt på samma dator och till det behöver du minne och litet extra diskutrymme.

Så minst 8GB minne är vad du behöver och 12 eller rent av 16GB är ännu bättre.

Jag kör t.ex. Windows 7 och sen Oracles Virtual Box med CentOS och Ubuntu, två versioner av Linux. Det ger mig två till tre operativsystem samtidigt på min bärbara dator, och det är helt fantastiskt. Så om du sysslar med produktutveckling så är det så de flesta kör idag.

Med uppkoppling till datormolnen och DropBox och tre datorer i en så har du allt du behöver. Det är en fantastisk känsla att jobba på det sättet.

Till slut, räcker det inte med en pekmobil och iPad? Ja för den som enbart konsumerar media och twittrar, SMS:ar och mejlar så räcker det absolut.

Men inte om du programmerar eller producerar information. Då behöver du fortfarande en bärbar dator.

Priset då, vad kostar en så här dator? Ja det beror på, jag skulle dock inte spara på disken och minnet. Sen skulle jag också kolla hur bra support-organisationen är och googla för att se om någon har haft problem med just den dator du tänker köpa.

Apple eller annan dator? Ja med virtuella avbildningar så är det inte lika väsentligt som tidigare. En MacBook är helt klart en bra dator, väldigt många här i Silicon Valley använder MacBooks. Men det finns som sagt många bra alternativ.

Säg till om du har några speciella frågor.

Pressklipp:

Computer Sweden 20 senaste nyhet,NyTeknik – Senaste nytt,SvD – Senaste nytt, SvD – Mest lästa,NyTeknik – Senaste nytt

[tags] Ultrabook, SSD-disk, Bärbara datore, Datorminne, Ny bärbar dator, Tips om ny dator, Laptops Sweden[/tags]