Politik

FN och Internet-frihet, ACTA, SOPA, FRA och Carl Bildt

Carl Bildt har publicerat en debattartikel i New York Times mot bakgrunden av att FN:s Råd För Mänskliga Rättigheter har enats om en resolution som ska stärka rättigheterna för människor som uttrycker sig på internet.

Nu är det givetvis bra att FN uttalar sig för rättigheter på Internet och ännu bättre att Carl Bildt har haft ett finger med i spelet.

Det enda problemet är att samtidigt som Carl Bildt drivet på för människors rättigheter att uttrycka sig på internet, så stöder han vad jag vet FRA:s rättigheter att massavlyssna alla svenskar medan hans partikamrater driver på för att införa ACTA , som visserligen har gått på pumpen i EU, men som alla räknar med snart kommer igen i annan form.

Carl Bildt skriver i New York Times om FN:s resolution: A Victory for the Internet – NYTimes.com

In a ground-breaking vote on an issue that affects all of us, the United Nations Human Rights Council on Thursday endorsed a resolution upholding the principle of freedom of expression and information on the Internet. The broad support for the resolution demonstrated that maintaining the free flow of information on the Internet is a global call and not something pushed only by a few Western states.

In recent years I have frequently spoken about Internet freedom, an issue which is a priority to the Swedish government. I have condemned the harassment of bloggers and online activists and called for a strong global coalition of states to support the simple but salient fact that freedom of expression also is applicable to the Internet. The group of countries that presented this resolution — Brazil, Nigeria, Sweden, Tunisia, Turkey and the United States — truly represent a global coalition. And the support by other states (India, Egypt and Indonesia, to name a few of the more than 80 co-sponsors) and global civil society was overwhelming.

Problemet är att vad personer som Carl Bildt och Hillary Clinton menar med frihet på Internet inte alltid är vad helt vanliga människor menar med frihet. Visst, på ett mycket högt plan så finns det en klar skiljelinje mellan Carl Bildt och säg Kinas president Hu Jintao eller Rysslands president Vladimir Putin.

Men den linjen blir snart grumlig när vi börjat tala om copyright, fildelning, “immaterialrätt” och nätneutralitet, områden där jag misstänker att Carl Bildt inte har speciellt mycket till övers för de nätaktivister han säger sig stödja i Iran och Syrien, men kanske inte i Sverige och USA. En modig demokratisk nätaktivist i Iran blir tyvärr alltför lätt en lömsk kriminell fildelare i Sverige.

Nu är det här inte enkla frågor, det finns kriminella element och även terrorister som vi bör gardera oss mot. Men samtidigt finns det också glupska privata intressenter som inte är det minsta intresserade av de friheter som Carl Bildt och Hillary Clinton talar sig varma för, så länge som de själva kan fortsätta driva sina föråldrade affärsmodeller till priser av “att kriminalisera en hel ungdomsgeneration”, för att citera Fredrik Reinfeldt innan han försökte kriminalisera en hel ungdomsgeneration.

Kanske vi kan sammanfatta det så här: om en regering stöder den öppna kodrörelsen, nätneutraliteten och medborgarnas personliga integriteten på nätet, inte censurerar Internet, inte åsiktsregistrerar den egna befolkningen och samtidigt tar avstånd från ACTA, SOPA och FRA:s massavlyssning så stöder den ett öppet Internet.

Problemet är att det är väldigt svårt att se vad det ena börjar och det andra slutar. FRA åsiktsregistrerar t.ex. utan tvekan varje enskild svensk, det är bara det att man har lovat att inte dela med sig av den informationen till främmande makt. Om man sen skulle bryta mot löftet är det långt ifrån säkert att vi skulle få reda på det.

Samtidigt så åsiktsregistrerar vi oss själva på Facebook och Google utan att blinka, till båtnad för både FRA och CIA.

En mycket komplicerad situation alltså. Så att prata om frihet på Internet utan att gå in på detaljerna om precis vad man menar är tyvärr ganska meningslöst.

Pressklipp:

Nyheter – Nyheter,Nyheter – Nyheter, Nyheter – Nyheter, svt.se – Sverige, svt.se – Världen, SvD – Utrikes, SvD – Utrikes, Computer Sweden 20 senaste nyhet

[tags]FN och Internet-frihet, ACTA, SOPA, FRA, Carl Bildt [/tags]

3 thoughts on “FN och Internet-frihet, ACTA, SOPA, FRA och Carl Bildt

  1. Johannes

    Ja, det är ju det som grejen. Vad jag vet så sa Carl Bildt ingenting när FRA och IPred drevs igenom, men nu helt plötsligt när det politiskt är gångbart, så blir det viktigt. Jag har personligen svårt att hålla mig för skratt när den gode Carl pratar om “frihet på nätet”.

Comments are closed.