Politik

USA:s sociala historia fångat i amerikanskt vitt bröd: Aaron Bobrow-Strains White Bread: A Social History of the Store-Bought Loaf

Klicka på boken.

Vitt bröd, speciellt massfabricerat vitaminförstärkt vitt bröd inslaget i en en lufttät och färggrann plastförpackning med varje enskild skiva färdigskuren, representerade länge den amerikanska drömmen. Det hygieniska framtidssamhället som skulle ersätta det gamla bakåtsträvande och ohygieniska europeiska samhället med sina gamla seder och sitt handbakade ohygieniska bröd.

NU blev det inte så, det massproducerade billiga vita brödet, symbolen för det friska och hälsosamma framtidslandet USA, visade sig sent omsider vara näringsfattigt, de syntetiska vitaminerna som sprutades in rent hälsovådliga, och den bländande vita färgen visade sig komma från kemiska blekningsämnen.

Aaron Bobrow-Strain är lärare på Whitman College i delstaten Washington, med en doktorsgrad i Human Geography från Berkeley, så han är ingen dumbom.

Tamar Adler som har skrivit boken An Everlasting Meal: Cooking with Economy and Grace, recenserar Aaron Bobrow-Strains White Bread: A Social History of the Store-Bought Loaf i New York Times: White Bread, by Aaron Bobrow-Strain – NYTimes.com

…Months after the 1906 release of Upton Sinclair’s book “The Jungle,” Chicago’s lead health inspector proclaimed sanitary conditions in its bakeries to be like those in “the worst of the packing houses.”

A frightened public fixated — with encouragement from city officials and shrewd advertisers — not on labor law or social services, but on cleaner bread. It would be produced by machines, with tired, diseased hands kept away. The hygienic Ward Bakery, the country’s largest, opened in Brooklyn in 1910.

And instead of social reform, we got bread that did not rely on society. The association between baking and germs became fixed in our minds — as it has recently between butchery and germs. Public alarm over disease turned into alarm over the safety of bread’s distribution. Ordinances were passed requiring that all bread be wrapped. ….

On the industrialization marched: the softer loaves were too squooshy to slice neatly at home, and mechanical slicing was born. Enriched white bread was invented as an antidote to its own poison. Recovering from the Depression and getting more calories from industrial white bread than from any other food, Americans suffered vitamin deficiencies and malnutrition.

Men medan man i Storbritannien lagstiftade om att mjöl måste malas med grodden inkluderad, så tog man en annan väg i USA, nämligen att helt sonika spruta in syntetiska vitaminer i det näringslösa brödet.

På 1960 och 70-talen började reaktionen mot det amerikanska brödet och idag känner de flesta välutbildade amerikaner till om farorna av det vita brödet.

Det finns en parallell här med vitt ris, som också saknar näringsämnen som har tagits bort när man tar bort de näringsrika skalen.

Det här är en intressant social historia om USA och dess matkultur, som visar hur goda idéer inte alltid slår ut som man skulle tro.

Men än idag så slås jag av hur rik den svenska och europeiska brödkulturen är i jämförelse med den amerikanska. Något som jag hoppas kunna uppleva igen i september när jag hoppas ta min årliga Sverige-semester.

Länkar:

[tags] Gilroy Garlic Festival, Hamburgare, Varmkorv, Mat i Kalifornien, California Food, Mat i USA, Amerikansk mat, Sushi i USA, Koreansk Yoghurt i USA, Amerikanska kockar, Amerikanska restauranger, Restauranger i Kalifornien, Restauranger i USA,Svält i USA,Vitt Bröd i USA, [/tags]

18 thoughts on “USA:s sociala historia fångat i amerikanskt vitt bröd: Aaron Bobrow-Strains White Bread: A Social History of the Store-Bought Loaf

 1. Bosse

  H2: Nja jag tror faktiskt att det är bra att folk har de mest skilda politiska åsikter. Folk må vara extrema åt det ena eller det andra hållet och en del ligger i mittfåran, men detta är helt klart att föredra framför att alla skulle tycka i sort sett samma. Jag ska också förklara varför.

  För några dagar sedan såg jag ett TV-program där man lät ett antal personer (450 stycken närmare bestämt) gissa hur många bönor det fanns i en stor glasburk. Svaren varierade väldigt alltifrån 400 upp till 50 000. De enskilda individerna hade alltså ingen större koll, men så räknade man ut genomsnittet av alla de 450 gissningarna och nu hände något mycket märkligt. Genomsnittet låg nämligen på 4541 bönor. Jaha säger ni och vad var det märkliga med detta? Jo det rätta antalet bönor i glasburken låg på 4494 bönor! Genomsnittet för alla gissningar låg alltså mindre än 50 bönor fel.

  Att resultatet oftast blir så här om man frågar ett tillräckligt stor antal personer är känt sedan tidigare och brukar kallas massans vishet. Hade däremot dessa personer fått finna sig i vissa begränsningar t.ex. “ni får inte gissa på färre än 2000 bönor och inte på fler än 10000” hade magin med massans vishet brutits och det sammanlagda resultatet av gissningarna hade förmodligen blivit sämre.

  Jag tror det funkar precis på samma sätt vad gäller politiken i en demokrati. Tack vare att folk har just skilda åsikter och tillåts ha detta kommer regeln om massans vishet att ta över och det sammanlagda resultatet kommer att bli så optimalt som det är möjligt. I länder där åsiktsfriheten starkt begränsas i akt och mening att skydda och bevara ett “drömsamhälle”, t.ex. ett kommunistiskt samhälle, sätts massans vishet ur spel och samhället havererar så småningom. Så trots att jag inte alls delar Johnnys politiska åsikter så jag helt enig med honom om att det värsta som kan hända är att det växer fram ett så starkt “PK-samhälle” att det kväver det fria åsiktsflödet, för det kommer inte att gynna Sverige som land.

 2. Johnny ©

  H2: “att demokratin tillåter folk med dina åsikter”.

  Förstår att du saknar kommunismen och Sovjetunionen, där kunde regeringen fängsla, tortera och avrätta besvärande oliktänkande. I Sverige har dina likasinnade, de med de “rätta, fina och goda” åsikterna börjat trakassera, hota och använda våld mot människor som inte har samma åsikter som de själva, de förtalas i Pravda-media och de får sparken från sina jobb för sina åsikters skull. Anti-rasisterna har blivit våldsamma vänsterfascister, de “goda” har blivit onda, precis som Winston Churchill förutspådde. Jag är demokrat och kommer aldrig att dela vänsterfascisternas åsikter.

  Lennart: “Det enklaste skulle ju vara om vem som helst får bosätta sig var som helst så länge som dom kan försörja sig där.”

  Det tycker jag med. Nu talar vi arbetskraftsinvandring och så är det i Sverige idag. Alla i hela världen har rätt att söka jobb i Sverige och om de får ett jobb så har de rätt att flytta hit med sin familj. Kravet är att jobbet betalar en lön på 13.000 kr/mån, vilket jag i och för sig tycker är väl lågt (går det verkligen att försörja sig själv och en familj på det), speciellt när vi redan har mycket hög arbetslöshet bland ungdomar och invandrare som behöver låglönejobben.

  Bidragssubventionerad flyktinginvandring är en helt annan sak och många kommuner klarar inte av integrationen för det finns inga jobb, inga bostäder och inga lediga skolplatser kvar. Det medför nedskärningar och skattehöjningar, väljarna blir förbannade och flyr till andra partier. Göran Dahlström (S) är ordförande i Katrineholms kommun berättar om problematiken i Aftonbladet:

  http://www.aftonbladet.se/debatt/article15086749.ab

 3. H2

  @Johnny, jo säkerligen finns det utmaningar att lösa i alla länder. Ett av dom är att demokratin tillåter folk med dina åsikter

 4. Marcin

  Tänk vad pengar man skulle kunna tjäna då. Starta några företag och sälja anställningsbevis… men vad skulle hända med dem som inte fick några jobb i de eftertraktade delarna av världen?

  Forskning verkar än så länge visa att människor som söker sig till stora städer tjänar 15% mer än samma yrkeskategori i mindre bygder. Likas så är utbudet av restauranger och konditorier, ja själva livskvalitén, 15% högre enligt vissa ekonomiska mått.

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2020527/Physicist-Geoffrey-West-discovers-reason-live-cities-1-15.html

  http://ftp.iza.org/dp3493.pdf sidan 2

  Skulle en global utjämning av livskvalité ske, eller tvärt om?

  1. Lennart

   Marcin: Det enklaste skulle ju vara om vem som helst får bosätta sig var som helst så länge som dom kan försörja sig där. Så om jag skulle vilja bo i säg Moskva i ett år och kan försörja mig själv så borde jag kunna göra det. Oavsett vilket land jag kommer ifrån.

 5. Johnny ©

  H2, Jag tror nog att detta var din högsta nivå, att ditt bästa argument för statssubventionerad massinvandring till Sverige är att utbudet på olika sorters bröd ökar. Ditt argument ligger i nivå med din Jesusmarxistiska idol Mona Sahlin, hennes främsta argument var ju kebab och Zlatan.

  Men har du några bättre argument än bröd så är jag förstås av idel öra. Ser du några som helst nackdelar med utvecklingen överhuvudtaget?

  1. Lennart

   Johnny: “statssubventionerad massinvandring till Sverige ökar utbudet på olika sorters bröd”. Det tycker jag låter spännande. Kan du ange hur kopplingen ser ut mellan subventionerna och antalet bröd? Som t.ex., för en subvention på 100 SEK får vi 100 000 000 000 000 000 tunnbröd? Eller kanske surdegsbröd?

 6. Edward i Orlando

  H2: Så annorlunda det kan ha varit. Jag minns 60-talet som en tid med massor av olika brödsorter. Men det kanske var specifikt för Malmö och Skåne. Kavring, Farfars, Kvarnby limpa, vörtbröd, fullkornsbröd är vad jag minns på rak arm, förutom franskbröd, olika typer av bullar, vitt bröd att rosta osv, osv.

  1. Lennart

   Edward: Jo jag minns själv franskbröd som min mamma alltid kallade pain riche, och svart fullkornsbröd som jag inte tyckte om. Köpte själv vitt bröd och rostade och la marmelad på.

   Vet inte vad de limpor min mamma köpte bestod av, men inte var det vitt blekt bröd i alla fall.

   Nu blir jag riktigt hungrig.

 7. H2

  Johnny, det är bara EN av fördelarna. Jag la exemplet på så låg nivå att även du skulle begripa poängen

 8. Johnny ©

  H2: “något att fundera på, Johnny”

  Vad vill du jag skall svara på det? Att däför är subventionerad massinvandring till Sverige bra för att vi får fler brödsorter?

  De Nord Amerikanska indianerna, de Australiensiska Aboringerna och Palestinierna fick också nya brödsorter av sina invandrare, något att fundera på H2.

  1. Lennart

   Johnny: För sjutton, du missar det viktiga i det här, det är vad vi kallar “Bröd-raskapens väl”

 9. H2

  Lennart, finnar var utan tvekan den första stora grupp som kom till Sverige och min minnesbild är att det var dom som introducerade det grova mörka brödet. Som grabba tyckte jag deras bröd var oätligt, men har lärt mig en del…
  Dock har jag i ärlighetens namn ingen källa att hänvisa till

  Knäckebrödet känns däremot väldigt svenskt.

  I början av 60-talet tog Atlas Copco in en hel del italienare som bodde i Sickla/Nacka området. dom hade bla specialtillstånd att tillverka sitt eget vin!

 10. H2

  Brödkulturen i Sverige var väldigt dålig när jag växte upp på 60-talet. Litet urval, vit franska eller den söta Skogaholmslimpan är vad jag minns.
  Att brödkulturen utveckaldes till mer nyttiga former har vi i första han de invandrade finnarna att tacka för och senare i historien alla andra invandrare.
  något att fundera på, Johnny

  1. Lennart

   H2: synnerligen intressant. Och jag tror att det stämmer så till vida att när jag går runt i svenska livsmedelsbutiker idag så ser jag ett överflöd av bröd och mjölkprodukter som jag inte tycker mig minnas från när jag själv växte upp i Uppsala. Och du menar att vi har allt det här att tacka våra finländska invandrare för?

 11. Bossebus

  Det är många år sedan man införde det sk “vita brödet” med sina tillsatser för att användas vid frukostbordet via rosten.(USA-inspirerat).
  Det håller sig “fräscht” i månader och det är ju bra för “shelf lifen”.

  Tro för all del inte att ett nybakat på ICA är något annat! Samma industriella deg distribueras hur som helst med olika smaker om man så vill.

  Ta med en app som man man peka på brödet med!

Comments are closed.