Politik

I Big Data-samhället är det algoritmerna som styr, Christopher Steiners intressanta bok Automate This, How Algorithms Came to Rule Our World

KLicka på bilden.

På bara ett par decennier har alla data som vi använder i dagligt bruk överförts från papper och andra analoga medier till digital form. Och när data är digitaliserade så kan de läsas och behandlas med datorer.

Och istället för att ha en massa kontorsarbetare som sitter och knackar på skrivmaskiner för att producera data på olika företag och verk så spottar nu digitala mätare av olika slag ut helt ofattbara mängder med digitala data varje sekund. Som t.ex. min elektroniska elmätare. Istället för att skicka ut en liten gubbe som läser av elmätaren en gång i månaden så skickar min digitala elmätare data om min elförbrukning till elföretagets datahall varje sekund, där det lagras och analyseras av datorer.

Helt plötsligt står världen inför en omvälvande revolution där datorerna har tillgång till hela samhället i digital form. Vilket betyder att samhället nu allt mer styrs av datorerna och de algoritmer de kör. Algoritmer som de flesta redan har hört talas om från robothandeln på börsen och autopiloterna i alla kommersiella flygplan FRA:a massavlyssningsalgoritmer, algoritmer som används på sjukhusen för att hitta risk-patienter, osv.

Antonio Regalado recenserar entreprenören Christopher Steiners intressanta bok om hur alrotim-baserad automation nu håller på att förändra de amerikanska företagen: Automate or Perish – Technology Review

In Automate This, a book due out next month, author and entrepreneur Christopher Steiner tells the story of stockbroker Thomas Peterffy, the creator of the first automated Wall Street trading system. Using a computer to execute trades, without humans entering them manually on a keyboard, was controversial in 1987—so controversial that Nasdaq pressured him to unplug from its network.

Then, with a wink, Peterffy built an automated machine that could tap out the trades on a traditional keyboard—technically obeying Nasdaq rules. Peterffy made $25 million in 1987 and is now a billionaire.

Today, automated trading bots account for nearly three-quarters of U.S. equity trading by volume. Trading houses plow millions into fiber optics and microwave dishes so their algorithms can send trades a millisecond faster than the next guys’.

Amazons grundare Jeff Bezos, betalade t.ex. nyligen $ 775 miljoner för robotföretaget Kiva Systems, för att automatisera sina gigantiska lagerlokaler.

Ju mer data som spottas ut desto mer troligt är det att vi kan bygga algoritm-baserade system som kan automatisera verksamheten. Vi ser det överallt omkring oss. Automatiserade in och utcheckningssystem finns överallt i affärerna i Sverige och USA. Sjukhusen har börjat automatisera sina rutiner, som redan idag spar liv genom att tröska igenom alla sjukjournaler i jakt på riskpatienter, som jag redan har skrivit om här på bloggen.

Algoritmer kommer alltmer att styra samhället, från börsen till flyget till sjukhusen till myndigheterna. Om det här är farligt eller inte får framtiden utvisa. Men generellt så är det ostoppbart.

Den mer intressanta frågan är om det finns någon övre grens för hur komplicerade algoritmerna, som ju själva består av data, kan bli innan dom blir alltför komplicerade för människan att förstå. Så data analyserar data och lämnar alltmer oss människor i skuggan.

Visst, det är fortfarande vi som skapar algoritmerna och som sköter datorerna på vilka algoritmerna körs. Men det är också sant att algoritmerna alltmer konkurrerar ut människan. Dom sover inte, blir aldrig sjuka, blir aldrig med barn, och behöver aldrig ta någon semester eller ens en klämdag.

Dom tar m.a.o. ord över hundratals miljoner jobb världen över. Det är inte nödvändigtvis något negativt. Vem vill stå på stationen och klippa en massa biljetter, eller vakta kor i Indien? Problemet kommer när, som redan sker, algoritmerna också börjar kunna identifiera t.ex. artärbråck på röntgenbilder och kunna utföra alltmer komplicerade diagnoser?

Det kanske trots allt är något som läkarna föredrar att göra själva?

En mycket positiv utveckling som dock lämnar frågan obesvarad vad det är som vi kan göra som datorerna och deras algoritmer inte kommer att kunna göra? Om något.

Pressklipp:

NyTeknik – Senaste nytt,
NyTeknik – Senaste nytt, NyTeknik – Senaste nytt, Nyheter – Nyheter, Nyheter – Nyheter, Nyheter – Nyheter, svt.se – Sverige, svt.se – Världen, Ekot, SvD – Senaste nytt
[tags] LinkedIn, Mountain View,Google, Palo Alto, Stanford University, San Jose, Zynga, Twitter, Oracle, Intel, Hewlett-Packard, Apple, Oracle, Cisco,Electronic Arts, Facebook, Nvidia, Symantec, Yahoo, Juniper, AMD, VMWare, EBay, Tesla Motors, Microsoft, [/tags]