Politik

Modell även för Sverige? Härbergen för hackare och startupföretagare i Silicon Valley

San Mateo by night.

Startupvärlden här i Silicon Valley är klassmedveten, även om man inte gärna vill erkänna det. Längst upp på stegen står de nätverkade Stanfordstudenterna med personliga kontakter bland ledande riskkapitalister, de etablerade startupföretagen och chefer på Google och Facebook.

Längst ner på stegen står horder av unga inflyttade programmerare med dollartecken i ögonen som hoppas, ofta mot bättre vetande, att kunna starta eget, få riskkapital och sen slå världen med häpnad med sina coola appar. En orealistisk önskedröm för de flesta.

Det är för att möta den marknaden av fattiga drömmare som ett antal relativt billiga härbärgen har sprungit upp på sista tiden här i San Francisco och Silicon Valley.

Brian X. Chen skriver i New York Times om härbärgen för unga programmerare runt om i Silicon Valley: At ?Hacker Hostels,? Living on the Cheap and Dreaming of Digital Glory – NYTimes.com

This is not some kind of dorm, but a “hacker hostel.” It’s one of several in the Bay Area that offer short- or long-term stays for aspiring tech entrepreneurs on the bottom rung of the Silicon Valley ladder, those who haven’t yet achieved Facebook-level riches.

These establishments put a twist on the long tradition of communal housing for tech types by turning it into a commercial enterprise. The San Francisco hostel is part of a minichain of three bunk-bed-stuffed residences under the same management, all places where young programmers, designers and scientists can work, eat and sleep.

These are not so different from crowded apartments that cater to immigrants. But many tenants are here not so much for the cheap rent — $40 a night — as for the camaraderie and idea-swapping. And potential tenants are screened to make sure they will contribute to the mix.

Inte alls olikt hur fattiga invandrare fortfarande bor här i Silicon Valley och runt om i USA.

Problemet för unga programmerare är att medan det är relativt lätt att lära sig att programmera i största allmänhet så är det betydligt svårare att lära sig de färdigheter man behöver för att skriva högeffektiv kod och samtidigt hitta originella lösningar och inte bara snickra ihop ännu en social nätverkssajt med ett videoflöde.

Livet är tufft, svetting och ofta hjärtskärande längst ner i rännstenen bland de allra fattigaste och minst socialt uppkopplade programmerarna här i Silicon Valley. För vad IT och startupvärlden handlar om är lika mycket som programmeringskunskaper just vem man känner och var den personen jobbar och vem han eller hon i sin tur känner.

Men en institution som de onätverkade programmerarna ändå har är de superba Meetup-grupperna, som jag regelbundet skriver om och där den minst uppkopplade programmeraren kan träffa likasinnade och även, inte helt oviktigt, kan få ett mål mat.

Längre ner än de här härbärgena kan man knappast komma. Det enda positiva är att de här unga människorna i alla fall för det mesta har goda IT-kunskaper och oftast kan hitta jobb bland Silicon Valleys många etablerade IT-företag.

Pressklipp:
Axplock från den nordiska pressen:

NyTeknik – Senaste nytt,
NyTeknik – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Mest lästa, Computer Sweden 20 senaste nyhet, Computer Sweden 20 senaste nyhet, Computer Sweden 20 senaste nyhet, Computer Sweden 20 senaste nyhet

[tags] LinkedIn, Mountain View,Google, Palo Alto, Stanford University, San Jose, Zynga, Twitter, Oracle, Intel, Hewlett-Packard, Apple, Oracle, Cisco,Electronic Arts, Facebook, Nvidia, Symantec, Yahoo, Juniper, AMD, VMWare, EBay, Tesla Motors, Microsoft, [/tags]