Politik

Amerikansk konspiratorisk Hollywood-apologet som avskyr Google i sommarvärmen i Almedalen

Klicka på boken.

Låt mig börja med en eloge till en svensk bloggare jag läser rätt regelbundet, Mary X Jensen och hennes reportage från TEDx-konferensen i Almedalens skugga, en mycket intressant redogörelse: TEDxAlmedalen 2012 – bra för själen…

Nu vidare… ett snille vid namn Robert Levine har varit i Almedalen för att prata om sin bok FREE RIDE. How Digital Parasites Are Destroying the Culture Business, and How the Culture Business Can Fight Back. En rätt dum, slappt skriven och förutsägbar bok, som Evgeny Morozov också påpekar i sin recension av Levines bok i Guardian: Free Ride by Robert Levine – review
Is online piracy and ubiquitous free content killing our culture? Robert Levine’s polemic is entertaining but doesn’t quite convince Evgeny Morozov

Levine is an engaging, provocative writer, and there is much to like about Free Ride. His basic insight, that Silicon Valley’s penchant for experimentation may inadvertently hurt the culture industry, is correct. His materialistic – almost Marxist – explanation of the “free culture” ideology as the product of Silicon Valley’s covert agenda is also quite refreshing.

However, Levine’s penchant for the conspiratorial – everything eventually leads to Google! – is a distraction that occasionally makes him sound like rightwing broadcaster Glenn Beck. Most likely, he would dismiss the present reviewer – a fellow at the New America Foundation and Stanford University, both of which take quite a drubbing in Free Ride – as shilling for Google. (Regrettably, I am yet to receive a Christmas card from Eric Schmidt.)

While it’s true that Google has been aggressively shaping internet policy, this doesn’t mean that its interests always diverge from those of the public. To take an obvious example: Google is funding work on circumventing internet censorship – the more people browse the web, the better it is for Google. Is it reasonable to attack such efforts on the grounds that Google has a commercial agenda?

In mounting his passionate attack on Silicon Valley, Levine often distorts the arguments of his opponents. I have yet to meet anyone who subscribes to the theory that “the price of any good should fall to its marginal cost”. Levine believes that Wired’s Chris Anderson wrote just that in his 2009 book Free. But he didn’t:

Det gamla hierarkiska samhället där Hollywood och andra mediaföretag som radio, tv och pressen producerade och folket passivt konsumerad kommer aldrig tillbaks. Det moderna globala, digitala sociala nätverkssamhället fungerar inte på det sättet. Istället, som den klassiska videosnutten här bredvid visar, så är det remix och fildelning som gäller för hela slanten, som den öppna kodrörelsen också visar. Där kallas det “fork” och ligger till grunden för Web 2.0-teknologinen.

Och om Robert Levine är emot att Google, som han uppenbarligen avskyr som pesten, finansierar verktyg som gör det möjligt för Internetaktivister att kringgå censur på webben, så har han verkligen målat in sig i ett mycket otrevligt hörn.

Det nya är att de sociala nätverken har tagit över från pyramiderna. Idag sitter de flesta av oss inne med information i form av pusselbitar som genom crowdsourcing tillsammans kan kasta ljus på händelser som “kvalitetsjournalisterna” helt enkelt inte klarar av. Wikipedian är ett paradexempel på det fenomenet.

John Pollocks redan klassiska artikel om People Power 2.0. How civilians helped win the Libyan information war. visar hur crowdsourcing t.o.m. kan få diktaturer på fall:

Identifying weapons was another urgent task in Misrata, as elsewhere. Andy Carvin of NPR (a member of the 2005 TR35) used Twitter to crowdsource weapons knowledge. It took his followers just under 40 minutes to identify unusual Chinese parachute land mines found in Misrata’s port area—their first known use in the war (an extraordinary event preserved on Storify).

As with Wikipedia, such expertise might come from anyone—like Steen Kirby, a high-school student in the state of Georgia. As well as identifying weaponry, Kirby pulled together a group through Twitter to quickly produce English and Arabic guides to using an AK47, building makeshift Grad artillery shelters, and handling mines and unexploded ordnance, as well as detailed medical handbooks for use in the field. These were shared with freedom fighters in Tripoli, Misrata, and the Nafusa Mountains.

Sen är det inte sant som Robert Levine påstår att folk inte vill betala för mediaföretagens innehåll. Jag prenumererar t.ex. på New York Times, Wall Street Journal och Economist, bara så att jag ska ha en så bred uppsättning av källor till den här bloggen som möjligt.

Och de citat och länkar som jag och andra bloggare ger till mediaföretagens hemsidor ger dom läsare dom annars aldrig hade fått.

Anders Bolling skriver i Dagens Nyheter om Robert Levines besök i Almedalen: Internetdebattör: Traditionella företag måste slå tillbaka – DN.SE

Men den centrala konflikten på internet står inte mellan medie- och kulturföretagen och deras fans, menar han. I stället går den mellan, å ena sidan upphovsmännen och deras representanter, och å andra sidan olika distributörer som utnyttjar tekniken för att utnyttja deras arbete utan tillstånd. – Jag tycker att företagen ska använda sina rättsliga möjligheter för att jaga distributörer och inte konsumenter, för det fungerar bättre och lagen är tydligare. Robert Levine tror också att medieföretagen i vissa fall helt enkelt måste höja priserna. – För tidningar är onlineannonser inte värda så mycket, så det kanske inte längre är möjligt att tjäna sina största pengar på annonser. Att sälja innehåll kanske är det bästa alternativet, även om det är svårt.

Men det kanske mest intressanta är att “kvalitetsjournalisterna” ofta också dom länkar till bloggar. Som i inbördeskriget i Syrien där Josh Landis utmärkta Syria Comment nu har blivit en primärkälla för de flesta amerikanska journalister. Orsaken? Jo Landis har skaffat sig utmärkta källor inne i Syrien, som förser honom med alltmer material som vanliga journalister inte har tillgång till.

Som nu senast när brigadgeneral Manaf Tlas hoppade av och en av Landis många kontakter kunde i Syrien verifiera att Juntans säkerhetsmän höll på att vända upp och ner på hans villa i Syrien, genom att helt enkelt promenera förbi villan.

Så traditionella medier och nya tiders medier lever i symbios med varandra, till båtnad för båda sidor.

Och Robert Levines hopp om att Hollywood ny ska “slå tillbaks” verkar ha grusats. I alla fall efter misslyckanded med SOPA och ACTA.

Bättre lycka nästa gång. Vi ses på barrikaderna.

Pressklipp:

Computer Sweden 20 senaste nyhet,Nyheter – Nyheter, Nyheter – Nyheter, svt.se – Sverige, Ekot, SvD – Senaste nytt

[tags] Josh Landis, Manaf Tlas, Robert Levine, Almedalen, Mary X Jensen[/tags]