Politik

Silicon Valley, det globaliserade IT-samhället, Syrien och diktatorernas fall

Även om det kommer att ta ett par eller till och med tre år, och säkert kosta tio gånger fler liv än de 15 000 människor som regimen redan har torterat och skjutit ihjäl, så är det nu klart att Assad-regimen kommer att falla och att den arabiska våren även kommer segra i Syrien.

Vi lever i en helt annan värld än för bara några år sen, när det hade varit relativt enkelt för en brutal diktator som Assad att slå ner en demokratirörelse, precis som hans pappa gjorde i Hama-massakern i februari 1982.

Vad som gör diktatorernas möjligheter att terrorisera sin befolkning till tystnad idag är IT-produkter som främst Niklas Zennströms Skype, men även mobiler, gamla hederliga digitalkameror, Facebook och Twitter.

Med dom verktygen kan demokratirörelsen och de som stöder dom föra ut sitt budskap och information om regimens övergrepp.

Vad det handlar om är crowdsourcing, dvs ofta tiotusentals människor som samarbetar för att få en tyrann på fall.

Som John Pollock har dokumenterat om den libyska revolutionen på MITs Technology Review: People Power 2.0. How civilians helped win the Libyan information war.

Så vad har Silicon Valley med det här att göra? Jo Silicon Valley tillhandahåller många outsourcing-verktygen och själva begreppet, men även den infrastruktur som behövs för att störta diktatorer som Assad, främst då datormolnen och den mobila webben.

Det är till datamolnen som demokratiaktivister i Syrien kan ladda upp bilder av sönderbombade städer och förstörda byar. Och det är med mobiler och öppna kod-produkter som dom kan hålla kontakt och hålla kontakt med omvärlden.

Det globala kunskapssamhället är väldigt intolerant mot diktaturer och terrorstater. Det globala IT-samhället kräver öppna kommunikationer människor emellan utan censur och ingripanden från myndigheter eller glupska mediaföretag, i form av massavlyssning eller lagar som IPRED, SOPA och ACTA.

Visst, en diktator kan fortfarande skära av alla länkar till omvärlden och regera genom öppen terror mot den egna befolkningen. Som i Nordkorea och som Assad-regimen och Iran har försökt. Men det blir svårare och kostnaderna blir brutala.

För den som skär av kontakterna med det öppna IT-samhället kan endast överleva på något som mest liknar existensminimum. Och inte ens det kommer att vara möjligt om några år.


De sociala nätverken parade med crowdsourcing, bättre utbildning och den moderna nätverksbaserade IT-teknologin har skapat ett helt nytt samhälle där diktatorer och envåldshärskare får allt svårare att överleva.

När en majoritet av folket saknade högre utbildning så var det enkelt för diktatorer, demagoger, kungar och andra att roffa åt sig makten. Idag, med allt högre utbildning, även i Mellanöstern, och med tillgång till information på webben, så går folk inte på såna floskler längre.

Så när den syriske brigadgeneralen Manaf Tlas, Assads barndomsvän nu har hoppat av så är det början till slutet för Assad-regimen. Familjen Tlas är sunnimuslimer och har länge utgjort en av Assad-regimens viktigaste maktpelare.

Mångmiljonär och kanske t.o.m mångmiljardär, (Manafs pappa var försvarsminister under Assads pappa under många år och familjen är mycket rik) korrumperad som alla männen kring Assad, men samtidigt inte en kriminell buse som säkerhetsjuntan kring Assad, så har Manaf Tlas nu satt sig i säkerhet i Paris.

Allt fler av männen kring Assad kommer nu att försöka sätta sig i säkerhet före den Wagneriska Götterdämmerung i Damaskus.

Det är säkert ännu två till tre år dess, men Assad och hans regim är trots det och trots Kofi Annans charad, redan dömda att gå under.

Thomas Pierret har skrivit en mycket intressant artikel i Le Monde om gerillans möjligheter att störta regimen: Syrie, possible succès des rebelles som måste läsas.

Vi lever i en alltmer finmaskig globaliserad IT-värld. Vi kan tycka vad vi vill om det, den är på både gott och ont, men den för i alla fall det goda med sig att den inte tolererar inte massmördare och diktdatorbusar som Assad. Och det är något vi och det syriska folket bör vara mycket tacksamma för.

Pressklipp:

svt.se – Världen,
Ekot, Ekot, SvD – Senaste nytt

Länkar och källor
Syria Comment , CIA om Syrien

[tags]Mellanöstern, Syrien Assad, Syrien Jasminrevolutionen, Syria , Syria Internet , Internet Blackout , Protest , Syria Internet Blackout , Syria Internet Outage , Syria Internet Shutdown , Technology News, Bashar Assad, Syrien USA, Syrien Obama, Assad Obama, Damaskus Assad, Israel Syrien [/tags]

5 thoughts on “Silicon Valley, det globaliserade IT-samhället, Syrien och diktatorernas fall

 1. FkD

  Retired CIA officer Philip Giraldi reveals in his Deep Background column in the July 2012 American Conservative magazine that even U.S. intelligence has evidence that the rebels against the Syrian government have committed at least some of the massacres:

  The intelligence community is giving the Obama White House some serious pushback over Syria. A not-yet-completed National Intelligence Estimate on the Syrian situation is stalled in a familiar limbo between Langley and the White House because the report does not support administration representations of what is taking place. It paints a bleak picture of post-Assad Syria and reveals that the Free Syria Army is much smaller than it claims to be, that its leadership has been infiltrated by the Muslim Brotherhood, and that many insurgents have a demonstrated radical agenda. Most damaging of all, the report cites extensive information derived from technical intelligence to make the case that many of the deliberate massacres of Syrian civilians can be attributed to militants rather than to the government of Bashar al-Assad. It seems that the rebels have not been careful when speaking over cell phones about what they have been up to.

  1. Lennart

   Snälla FkD, vad du påstår är m.a.o. att det skulle finnas säkerhetsläckor i CIA och att pensionerade CIA-anställda skulle ha insyn i den senaste CIA-informationen, trots att dom inte längre är anställda där. Vilket inte är sant. Så fungerar inte CIA.

   Vad du också antyder är att FN skulle ljuga om Assad-regimens ständiga blodbad. Vilket inte heller är sant. Kolla dagens löpsedel i NYT: http://www.nytimes.com/2012/07/14/world/middleeast/massacre-reported-in-syria-as-security-council-meets.html?_r=1&ref=global-home

   Det kan också vara på sin plats att påpeka att Syriens Irak-ambassadör faktiskt har hoppat av. Nawaf Fares is the second prominent Syrian to defect in less than a week. Och han verkar inte ha några som helst tvivel om vem det är som ligger bakom alla massakrerna. http://www.dw.de/dw/article/0,,16089655,00.html

   Det finns mängder med okynniga personer runt om i världen som hjälper Assad-regimen med alltmer genomskinlig propaganda. Din pensionerade CIA-anställde är uppenbarligen en av dom.

 2. Arne

  För en månad sen sökte 800 syrier uppehållstillsånd i Sverige (http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5150672). De är i dag är den tredje största asylsökande nationaliteten, efter Somalia och Afghanistan.

  Dessutom protesterade ett tjugotal syrianer i fredags (http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=109&artikel=5142296) på Migrationsverkets kontor i Skellefteå, mot våldet i Syrien och mot Migrationsverket. Protesten mot Migrationsverket är att de hamnat i ett ingemansland mellan utvisningsstopp till Syrien och att inte få ett uppehållstillstånd.

 3. Peter Andersson

  Det är inte bara generaler som hoppar av, de första mindre svallvågorna av vanliga flyktingar har nu nått ända upp till min lilla bonnhåleregion av Sverige (sånt skrivs det inte om i svensk press, antagligen för att det anses att det skulle gynna Sverigedemokraterna, men vi inom sjukvården kan naturligtvis inte undgå att märka det). I vilket fall som helst så är poängen att det kom libyer på samma sätt några veckor innan NATO enades om ett angrepp på det landet, så länge det bara var Italien och Frankrike som “drabbades” av flyktingströmmar ville norra Europa hålla sig utanför, sedan gick de också med. Jag gissar att det blir likadant nu. Som du själv skrev häromdagen så är Amerikanska hangarfartyg redan på plats i Persiska Viken (och håller således Iranska styrkor bundna i andra änden av sitt eget land).

  1. Lennart

   Peter: Du menar att det kommer flyktingar från Syrien till där du bor? Jag har läst om att Sverige ska ta emot flyktingar från Syrien, men visste inte att dom kom så snabbt.

Comments are closed.