Politik

Hisorisk trend inom riskkapitalet i Silicon Valley vänder upp och ner på startupmarknaden

Marc Andreessen.

I Silicon Valleys begynnelse, ända fram till 1990-talet, så tvingade riskkapitalföretagen IT-entreprenörerna att ge upp en stor del av kontrollen över sina företag i utbyte mot investeringar. Det var priset de fick betala helt enkelt. Sen på 1990-talet och fram till efter millennieskiftet, så lyckades grundarna behålla kontrollen, i alla fall i början av företagets utveckling. Men det hände ändå rätt ofta att ett riskkapitalföretag helt sonika kunde ersätta en grundare inför börsintroduktionen, om han inte visade sig hålla måttet.

Det var riskkapitalet som styrde, mest på grund av att man hade aktiemajoritet i företaget.

Men nu, som Joann S. Lublin och Spencer E. Ante skriver i Wall Street Journal, så försöker Silicon valleys ledande riskkapitalföretag, Andreessen Horowitz att försöka vända upp och ner på Silicon Valleys klassiuska investeringsmodell med ett system av A, B och ibland även C-aktiter som är avsedda att låta grundaren, och inte riskkapitalet, behålla makten över företaget: In Silicon Valley, Founders Fight for Control – WSJ.com

There’s a power struggle underway in Silicon Valley. At stake: Power itself. Over the past two years, one of the most influential venture-capital firms has turned the usual rules of start-up investing on its head. Andreessen Horowitz is telling entrepreneurs it prefers situations where the founders have controlling stakes, reckoning that they’ll be better able to resist outside distraction and focus on making great products.

Facebooks Mark Zuckerberg kontrollerar t.ex. 57% av rösterna i sitt företag, trots att han endast äger ca 28% av aktierna, och det är likadant i Google och Zynga.

Orsaken till Andreessen-Horowitz initiativ är inte svårt att hitta. Konkurrensen om att få vara med och investera i lovande startupföretag blir alltmer intensiv och idag är det IT-entreprenörerna och inte riskkapitalet som har initiativet. Får man inte ett bra bud från Kleiner Perkins så kan man alltid gå till Sequoia Capital eller Andreessen Horowitz.

Och idag beginner sig Kleiner Perkins, som i många år var Silicon Valleys ledande riskkapitalföretag, på tillbakagång, med bl.a. , som David Streitfeld skriver i New York Times, ett uppseendeväckande diskrimeringsrättegång Kleiner Loses First Round in Discrimination Case – NYTimes.com, som som jag har skrivit om här.

Så Andreessen-Horowitz representerar det nya Silicon Valley och kommer att göra allt för att armbåga sig fram till de bästa startupföretagen, kosta vad det kosta vill.

Vilket alltså betyder att Silicon Valley håller på att anamma vad jag tror är den svenska modellen med A och B aktier, allt för att grundarna ska få behålla en majoritet i sina företag.

Och orsaken till det i sin tur är att med starka ledare så hoppas Andreessen Horowitz att de startupföretag de investerar i kommer att bli ännu mer framgångsrika än de där grundarna hela tiden måste snegla över axeln på sina konkurrenter.

Hur man än ser på den här utvecklingen så är den här och håller redan på att förändra Silicon Valleys startupmarknad.

Pressklipp:

Computer Sweden 20 senaste nyhet,NyTeknik – Senaste nytt,NyTeknik – Senaste nytt, NyTeknik – Senaste nytt, Computer Sweden 20 senaste nyhet

[tags] LinkedIn, Mountain View,Google, Palo Alto, Stanford University, San Jose, Zynga, Twitter, Oracle, Intel, Hewlett-Packard, Apple, Oracle, Cisco,Electronic Arts, Facebook, Nvidia, Symantec, Yahoo, Juniper, AMD, VMWare, EBay, Tesla Motors, Microsoft, [/tags]