Politik

Annie Lööf och datormolnen, den gamla världen går graven och datorerna tar över

Jag måste erkänna att jag är imponerad av Centerns snart 29:åriga Annie Lööf, tillika Sveriges näringsminister. Hon påminner mycket om de kvinnliga marknadschefer som jag möter här i Silicon Valley litet då och då.

Superambitiösa och med en hållning och en svada som är helt överväldigande. I Annies fall fullkomligt forsar orden ut, dock alltid i en synnerligen välmodulerad stämma. Hon verkar aldrig bli upprörd, aldrig tveka, hon stakar sig aldrig och ingenting av det hon säger verkar betyda något. Det är logiskt konstruerade meningar fulla med de senaste mode och honnörsorden. Och de betyder ingenting.

Det skulle jag aldrig klara av. Men jag menar inte det ironiskt. Och sen är hon modemedveten. Vilken oerhörd skillnad mot den tröttsamma Maud Olofsson som alltid såg ut som om hon hade kommit direkt från en kärleksnatt i en fäbod med Adolf Jahr i något gammalt folklustspel från 1930-talet.

Orsaken till att jag tar upp Annie Lööf är att hon som bekant har gett mellan tre och fem miljarder kronor i skattepengar till Facebook, ett av världens rikaste IT-företag, för att de ska etablera datorhallar i Luleå, något som Annie Lööf tror kommer att ge massvis med arbetstillfällen i Norrbotten.

Regeringen ger stöd till Facebook

Investeringen i datorhallar kommer att kosta tre—fem miljarder kronor.

Stödet till Facebooks datorhallar i Luleå beviljades efter en ansökan från företagets dotterdotterföretag Pinnacle Sweden.

– Jag som näringsminister ser det här som ett stöd till regional utveckling här i Norrbotten, säger Annie Lööf.

Varför beviljar regeringen stöd till ett multinationellt miljardföretag som Facebook?

– Vi har EU-pengar, det regionala investeringsstödet, och Luleå ligger inom stödområde B, och då finns det möjlighet för regeringen att främja nya etableringar som i framtiden genererar mer regional utveckling som ger mer jobb och företag, säger Annie Lööf.

Nu är det helt och hållet fel. Fem miljarder kronor köper som mest kanske 100 lågavlönade jobb och inte fler.

Orsaken är att datorhallarna styrs av datorer, dom kallas inte datorhallar för inte, och Facebook och andra företag i Datormolnbranschen som Apple och Google utnyttjar politikernas okunnighet om den moderna IT-teknologin för att få dom att tro att en datorhall är ungefär som ett gigantiskt stålverk med jobb åt tusentals jobbare. I alla fall förklarar man aldrig att så inte är fallet.

Något som även amerikanska politiker har blivit lurade att tro, som Katie Fehrenbacher skriver på GigaOm: The story behind how Apple?s iCloud data center got built ? Cleantech News and Analysis

Katie Fehrenbacher The manufacturing jobs that dominated the area in the previous decades, like a furniture-making plant or a textile mill, provided thousands of jobs and propped up generations. The jobs were labor-intensive, and required training, but didn’t require a college education or higher degrees. Contrast that with data centers, which when fully built offer dozens of highly skilled jobs to engineers and other highly skilled professionals.

In its first year of operation, the Apple data center employed 67 full time “badged” workers. Facebook, likewise, has 60 full-time workers for the first building of its two-building data center complex. The reality is that data centers don’t directly provide enough jobs to come even close to making up for the area’s manufacturing bust. “We led the nation in the percentage of workforce involved in manufacturing in the late 1980’s,” says Millar. That, unfortunately, will never return.

Det här är viktig utveckling, gigantiska datorhallar med tiotusentals datorer som liksom dagens gigantiska oljetankrar och transportfartyg har en besättning på något dussin tekniker som kollar vissa nyckelsystem, medan 99.99% av ruljansen sköts av datorerna själva. Och ja, det är faktiskt så det går till. Ni får tro mig, det här kan jag faktiskt.

Framtidens industri kommer inte att erbjuda arbetstillfällen som på något sätt motsvarar behoven. Allt är datoriserat. Istället kommer alla som inte är vetenskapsmän, ingenjörer eller som har programmeringskunskaper eller liknande att få dra sig fram på existensminimum.

Tills de slutligen går under.

Ja men finns det då inga jobb som är säkra och som inte kan utföras av datorer?
Svaret är i princip nej. Inga jobb är säkra. Pilot på en jumbojet, nej, läkare, nej, det yrket är jag själv med på att automatisera här i Silicon Valley, bilförare, har ni hört talas om Googles automatstyrda bil?, kassabiträde på ICA, har ni inte redan sett de automatiska utcheckningsmaskinerna där, bibliotekarie, med e-böcker, ni skämtar, tolk, om tio år kommer Google Translate att klara det galant, i alla fall för sakprosa, osv osv.

Alla yrken kommer förr eller senare att datoriseras. Det betyder inte att det inte kommer att finnas övervakningspersonal kvar. Som de piloter som fortfarande sitter i cockpit medan autopiloterna flyger planen omkring 90% av vägen.

Men det gamla samhället med arbete för alla finns inte kvar längre. Vi kan dra vilka slutsatser vi vill av det. Men så är det. Så det gäller att satsa på vetenskap och teknik redan från barnsben för den som vill överleva.

Ni är varnade.

Pressklipp:

Computer Sweden 20 senaste nyhet,
SvD – Senaste nytt,Nyheter – Nyheter

[tags] Cloud Computing, Datormoln, Amazon EC2, RightScale, Amazon Cloud, Bitnami, LongJump, SalesForce,Hyve, Open Compute Project, VMWare Cloud Foundry,Google App Engine, Amazon EC2, Engine Yard, Heroku, Windows Azure Rightscale,Force.com , Datorhallar[/tags]

19 thoughts on “Annie Lööf och datormolnen, den gamla världen går graven och datorerna tar över

 1. Bossebus

  Lennart: När det ramlar ner manna från himmelen har den fattige ingen sked alternativt ingen lust att snaska.

  Alltid är rumpan bak!

 2. Johnny ©

  Lennart: Misstänkte att det var något fel på hear, men det var det bästa mindet kom på vid tillfället så jag skrev det, sorry.

  Men jag tror inte du behöver vara orolig för jag har märkt att många människor blir jätteglada när andra skriver fel, det är nästan det bästa som hänt i deras liv och de älskar att påtala det. De verkar inte bry sig om vad man skriver utan letar bara efter stavfel, man måste tänka lite på dessa människor också. De skulle bli djupt deprimerade om de aldrig hittade något stavfel, de skulle aldrig få känna sig duktiga och bra, deras liv skulle bli helt innehållslöst och meningslöst, antagligen skulle de bli religiösa och börja tro på Gud för att inte ta livet av sig.

  Om du var på en öde ö och fick välja mellan en båtlast med tigrar och malariamyggor eller en båt fullastad med super snygga bikini-brudar, iskalla öl och datorer, vilken skulle du välja? Var ärlig nu, medge att du skulle välja brudarna, ölen och datorerna eller hur? 🙂

  1. Lennart

   Johnny: Så du menar om jag förstår dig rätt att du ser Maud Olofsson som en blandning av Malariamyggor och Tigrar. Jag kunde inte hålla med dig mer. 🙂

   Och ja, visst skulle jag välja brudarna och datorerna. Det enda problemet jag skulle få är att brudarna omedelbart skulle lägga beslag på datorerna och mejla efter hjälp för att ta sig bort från mig och den öde ön. Och så skulle jag sitta där med en massa varma öl, som jag inte dricker i vilket fall. Sånt är livet.

 3. Peter Andersson

  Det där med Måddans falska leende kan jag delvis hålla med om men på det området tyckte jag nog att Mona Sahlin var överlägset mycket värre – hon log alltid med munnen men nästan aldrig med ögonen.

 4. Johnny ©

  Lennart: “Ja men tror du att Gud verkligen vill det?”

  Jag vet att du tvivlar eftersom du inte är en “beliver in God”, men som du vet så är jag en “knower of God” och när jag och Gud tog en öl tillsammans i kväll och snackade om saken så kom vi överens om att eftersom Annie Lööf är den snyggaste politikern så bör hon få vara kvar, om inte (C) klarar sig över 4% spärren, så bör hon få bli partiledare för (M) eller (S), allt annat vore slöseri med den kvinnliga skönheten. Hon kan enkelt lära sig att pappegoja (M) eller (S) partiprogram på några timmar, hon är ett proffs och mycket vackrare än alla andra partiledare, hon bör vara kvar.

  Maud Olofsson fick de flesta män att fly TV apparaterna och ifrågasätta införandet av den kvinnliga rösträtten, det är helt naturligt för män att känna så. Låt oss minnas och hedra att vår demokrati faktiskt har befriat oss från kvinnor som Mona Sahlin, Gudrun Schyman och Maud Olofsson, kanske finns det hopp för Sverige och svenskarna trots allt, låt oss hoppas det!

  Have no fear, Johnny is hear, 🙂

  1. Lennart

   Johhny: Som en av mina äldsta, mest underhållande och trognaste läsare och kommentatorer så vill jag bara uppmana dig att också lära dig en smula engelska. Du vet engelska är det språk som talas i USA, England och på Östermalm.

   Gjorde du skulle du lära dig att det heter “Have no fear, Johnny is here” och inte vad du skrev.

   Som det nu är kommer tusentals av mina mindre utbildade läsare att få fel information här på bloggen. Vem vet det kan t.om. misslyckas i högskoleprovet bara för att dom som läser den här bloggen inte håller den nivå som man väntar sig av läsarna till en sån här blogg.

   Bara ett vänligt tips.

 5. Per A.

  “Ja men medge att Annie Lööf är betydligt bättre än Maud Olofsson.”

  Absolut inte.

  De är båda floskelmaskiner av guds nåde, men Maud hade i alla fall erfarenhet av ett långvarigt politiskt arbete då hon blev partiledare, och var enligt samstämmiga källor verkligt drivande till att Alliansen bildades. Som partiledare så har hon dessutom genuina band till ur-centern och centerns gamla kärnväljare.

  Annie verkar ha alla Mauds irriterande sidor, men utan bakomliggande substans över huvud taget.

  1. Lennart

   Per: OK, men medge i alla fall att Annie Lööf har ett betydligt bättre modesinne än Maud. 🙂
   Sen är det sannerligen inte lätt att bli partiledare vid så unga år. Jag tycker att hon har klass, något som Maud aldrig hade.

   Men säg inte att webben inte är fantastisk. Här kan jag sitta i det gnistrande solskenet i Silicon Valley på fredag eftermiddag och diskutera Maud Olofsson och Annie Lööf medan Fred Åkerström sjunger sin fantastiska Nordjön.

   Du har inte frågat vad min mardröm om Maud Olofsson bestod av? Det var Maud iklädd lädermundering, kängor med stålsulor och så en gigantisk läderpiska och så jag, helt värnlös. Är det konstigt att jag har fått men för livet? 🙂

 6. Johnny ©

  Det är tragiskt att se en ung människa sitta och pappegoja partiprogrammet i TV. Flosklerna haglar och alla ord är utan substans, en professionell presentatör som lärt sig innehållet utantill, utan egen reflektion eller erfarenhet.

  Vi lever i någon slags Weimarrepublik, där demokratin korrumperats av media och big business, yttrandefriheten begränsats och politikerna är substanslösa floskelmaskiner som vallar folket allt djupare in i demokraturen. Politiker, byråkrater och företag plundrar skattebetalarna med ny lagstiftning och nya destruktiva program (EU(SSR), Climatechange, Multiculturalism, War on Terror, etc) i parti och minut.

  Alla människor är lika lite värda, även Annie Lööf och Maud Olofsson. Om Gud vill så åker (C) ut ur riksdagen 2014.

  1. Lennart

   Johnny: Ja men tror du att Gud verkligen vill det? Jag tvivlar på det måste säga, jag är långt ifrån övertygad.

   Tyckte inte Jesus om att omge sig med snygga och inte minst smarta tjejer. Om du skulle få möjligheten att tillbringa ett år på en öde söderhavsö med antingen Maud Olofsson eller Annie Lööf, medge att du inte skulle välja Maud, var ärlig nu!

   Jag menar vad skulle ni göra dagarna i ända du och Maud?

 7. Bossebus

  Lennart:

  Ok, det fanns några monster kvar men ingen av dom kunde passera varken Panama eller Suez. (Något mindre än dom jag var med om att bygga).

  Dom du refererar till är tydligen konverterade till lagerbåtar precis som dom från åttiotalet. Olönsamma och för farliga helt enkelt.

  I övrigt har jag jobbat som konsult på Daewoo som nämns i din länk.

  😉

  1. Lennart

   Bossebus: Kul att höra, själv blir jag sjösjuk i minsta finnjolle. Just Panamakanalen och Suezkanalens strategiska position är bra påpekat. Plus Hormuz-sundet.

 8. Peter Andersson

  Tja, de sista fem åren med Maud var ju verkligen inga höjdare, möjligen kan hon som näringsminister ha lyckats skapa ett uppsving för försäljningen av fjärrkontrollsbatterier! 🙂

  Men hon satt väl tio år ungefär och de första fem var det ju hon som överhuvudtaget höll borgarna kvar i matchen, plus att hon naturligtvis måste få credit för att ha varit den som skapade Alliansen. Vissa politiker framstår som lysande i opposition men som helt odugliga eller in-over-their-heads om de hamnar i regeringställning – Måddan måste definitivt räknas till den gruppen.

  1. Lennart

   Peter: Jag är vanligtvis en blid och stillsam person, men vissa personer, de är inte många, driver mig till vansinne, och av någon anledning, som jag inte riktigt kan analysera, så har jag alltid avskytt Maud Olofsson. Det har ingenting med hennes åsikter att göra. Kanske hennes beskäftighet, kanske det faktum att jag aldrig har sett en bild på henne där hon inte ler som solen, vilket inga riktiga människor gör. jag vet inte.

   Nu måste det givetvis påpekas att jag aldrig har träffad Maud och att gjorde jag det skulle jag kanske falla platt för henne.

 9. Peter Andersson

  Jag håller helt med Bossebus, AL är kanske den värsta floskelmaskinen i hela Sverige just nu. Centern har gått från jordbruk och skitspridning (på åkrarna) till ordbruk och allmänt skitsnackande (på bästa sändningstid).

  1. Lennart

   Peter: Ja men medge att Annie Lööf är betydligt bättre än Maud Olofsson. Jag brukade ha mardrömmar om henne.

 10. Bossebus

  Ha ha, Annie personifierar “den nya ledartypen” dvs en ung oerfaren tvärsäker floskelmaskin med ett hånflin på läpparna. Det finns fler.

  Betr. “Gigantiska oljetankrar” så dog dom dinosaurierna ut när Suezkanalen öppnades igen..när det nu var?
  Visst körs fartyg med minimibesättning idag…detta beror på att i princip inget underhåll sker ombord,man kör så det ryker. Men bryggan är aldrig obemannad och styrmännen måste fortfarande kunna sextanten. 😉

  Men så gör man även på processindustrier och underhållet missköts av riskkapitalägda bolag. Så även SJ,vårdcentraler,lokaltrafik,apotek,skolor etc etc. Pengamånglarnas paradis. (iaf i Sverige).

  Att alla jobb tas över av datorer är nog lite väl dystert,tycker jag.

  Jag är ibland pessimistiskt,men du tar priset! 😉

 11. örjan

  Det är nog kanske 50 tal tekniker jobb och 10 tal väktarjobb det handlar om? Notera att i Sverige så gäller EU lagar, tex att man SKALL ha 11 timmars dygnsvila, så det är LIIIITE dyrt att köra heltidsdrift. Detta går ej heller att förhandla bort. Men det blir nog färre än det talas om här http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleID=6175572

  Jag tror att de räknar att ett jobb genererar upp till 8 andra jobb (deltidsarbetstifällen) samt initiala bygget, så det beror ju på hur man räknar.

  Dels så är det ju främst EU pengar som används, dvs EU avgifter som Sverige betalat som kommer tillbaka, sen är det ju en förhoppning om andra etableringar och “PR” för Luleå och Sverige.

Comments are closed.