Politik

Den svenska vänstern, Anders Romelsjö och USA, Pentagon, Syrien och Silicon Valley

I Wolfgang Beckers superba komedi Goodbye Lenin från 2003 så berättas historien om en kvinna som får stroke strax före Berlinmurens fall och hamnar i koma för att sen, efter murens fall, vakna upp igen i det förenade Tyskland och en helt ny värld. På grund av hennes bräckliga hälsa försöker hennes barn simulera det gamla DDR i hennes våning.

Jag tänker oförhappandes på den filmen när jag läser inlägg som detta på¨den svenske bloggaren Jinges blogg: ”Sanningar” om Syrien. Av Anders. Som bl.a. innehåller följande pärla:det finns en helt dominerande supermakt som sedan länge arbetat på att försvaga Syrien för att ytterligare öka kontrollen över Mellanöstern, försvaga Iran och i förlängningen Kina och Ryssland. USA har mer än 700 militärbaser i mer än 70 länder, har startat mångdubbelt fler krig och stött mångdubbelt fler diktaturer och statskupper än något annat land

Innan vi går vidare vill jag bara nämna att jag har haft en del mejl-kontakter med Jinge, eftersom vi i stort har samma åsikter om Palestinas rätt till självständighet.

Nu tillbaks till huvudtråden. När jag läste gästinlägget på Jinges blogg så såg jag framför mig Anders Romelsjö som en typisk äldre vänsterpartist, kanske en pensionerad gruvarbetare med folkskoleutbildning i Kiruna, eller en förbittrad gammal stålverksjobbare i en enrummare i Luleå, med falnande minnen från besök på Röda Torget med Hilding Hagberg i Stalins Sovjetunionen.

Men dröm om min förvåning när jag ser att denne Anders Romelsjö är professor vid Karolinska Institutet. Min forskning handlar om orsaker till alkohol- och drogproblem, alkoholpolitik, effekter av förebyggande insatser och behandling. Säg inte att bloggosfären inte är fantastisk!

Jag vill också säga att jag gillade Vänsterpartiets förre ordförande Lars Ohly och även Gudrun Schyman.

Men jag kan inte låta bli att reagera på Anders Romelsjö helt hämningslösa och makalösa utfall mot USA, som närmast liknar en lätt berusad gammaldags domedagsprofet någonstans på en Ziggurat i Babylonien på Hammurabis tid.

Om vi nu börjar nysta i Anders Romelsjös domedagsprofetia så hittar vi bl.a. “som sedan länge arbetat på att försvaga Syrien”. Det är svårt att förknippa med att Obama-regeringen faktiskt erkände Assad-regimen och att många amerikanska delegationer har besökt Syrien, bl.a. ledda av senator John Kerry, under de senaste åren. USA placerade också Robert Ford, en av State Departments ledande diplomater och en av deras bästa arabister i Damaskus, och tvingades dra tillbaka honom först när Assad-regimen hotade honom till liv och lem.

Att USA skulle ha “700 militärbaser i mer än 70 länder” är bara trams, och visar hur oseriös och helt ointresserad av sanningen som Anders Romelsjö är. USA är en helt öppen demokrati och vi vet till sista man hur många amerikanska soldater som är stationerade utomlands och även var varenda militärbas ligger.

En snabbkoll på Wikipedian visar att USA har baser i 28 länder, sju av vilka har under 200 man. USA håller också på att dra tillbaks truppstyrkor från Europa.

Den här Pentagon-länken visar till sista man var varenda amerikanska soldat befinner sig . Vi kan bl.a. se att Pentagon har 12 militärer vid amerikanska ambassaden i Stockholm, militärattachéer och marinkårssoldater.

Till det bör tilläggas att USA faktiskt helt och hållet har dragit sig tillbaks från Irak, man har inte en enda bas kvar där. Och man kommer också att dra sig tillbaks från Afghanistan på samma sätt. Något som även en USA-kritiker borde uppmärksamma.

Romelsjö igen: USA har startat mångdubbelt fler krig och stött mångdubbelt fler diktaturer och statskupper

Som t.ex. Första och Andra Världskriget? Som Koreakriget?

Och jag tycker mig minnas att Sovjet inte var helt dålig på att stötta diktaturer litet här och var.

Jag minns under kriget i Balkan hur “300 svenska intellektuella” tror jag det var som gick ut med en appell mot att USA ingrep mot Serbien. Nu har vi en liknande situation i Syrien där den arabiska våren äntligen håller på att störta en av arabvärldens allra värsta diktaturer.

Obama-regeringen har varit mycket försiktig i sitt agerande och varit mycket noga med att bygga upp en koalition för att få slut på regimens övergrepp mot den egna befolkningen.

Den arabiska våren, redan störtat diktatorer i Tunisien, Libyen och Egypten, har fått draghjälp av den mobila teknologin, mobiler, digitalkameror, YouTube, Facebook, Twitter och den öppna kodrörelsen och crowdsourcing härifrån Silicon Valley.

Det är väl något som i alla fall borde uppmärksammas bland alla hätska utfall mot USA.

En annan blogg i samma genre vars författarinna, en trevlig äldre dam som jag faktiskt har träffat är denna.

Att USA hjälper demokratirörelsen i Syrien tycker jag vi bör vara tacksamma för. Liksom att Sovjet föll.

Jag har bott här i Silicon Valley i ett kvarts sekel och känner USA utan och innan. Jag är själv kritisk till mycket i USA, något som jag också brukar dokumentera dagligen här på bloggen. Men det är också mot den bakgrunden som jag kan säga att Anders Romelsjös syn på USA är pinsamt felaktig.

Det är viktigt att vi är kritiska men det måste vara någon måtta, någon balans, på utfallen. Vi kan inte bara ställa oss upp och skrika vårt hat rakt ut i etern. Den ende som förlorat på det är vi själva.

Eller som det står i Blandaren “Visst händer det att gallfeber utbryter och att den blide iakttagaren blir överöst med okvädningsord (sic). Så småningom brukar angriparna finna, att om man spottar länge på en sten, så blir man torr i halsen.

Fred Åkerström som sjunger om kapitalismen är en av mina favoriter, speciellt hans Oslo och Nordsjön, som också finns på¨YouTube.

Pressklipp:

Nyheter – Nyheter,Nyheter – Nyheter, Nyheter – Nyheter, Nyheter – Nyheter, Nyheter – Nyheter, svt.se – Världen, Ekot, Ekot, Ekot, SvD – Utrikes, SvD – Utrikes, Helsingborgs Dagblad: Nyheter

[tags]USA, Syrien, Anders Romelsjö Syrien, Anders Romelsjö USA, USA Syrien [/tags]

29 thoughts on “Den svenska vänstern, Anders Romelsjö och USA, Pentagon, Syrien och Silicon Valley

 1. Johnny ©

  Lennart: Förstår inte ditt märkliga svar.

  Tolkar det som om du inte kan tänka dig att 9/11 var en False Flag Operation av psykologiska skäl för då skulle din världsbild om USA och världen rasa samman.

  Du anger i alla fall inte några bevis för din ståndpunkt eller förklarar varför du skulle veta bättre än 1000-tals experter som har bästa utbildning och erfarenhet av skyskrapers stålkonstruktioner, skyskrapsbränder, skyskrapssprängningar, etc. WCT 7 är i så fall första skyskrapan i USAs historia som rasat ihop av en brand, något de är designade för att inte göra, men explosioner och nano-thermite är bevis för sprängningarna. Många advokater som skrivit under petitionen anser att statens utredning är undermålig och ny oberoende göras och ansvariga straffas.

  Jag vet naturligtvis inte exakt vem som gjorde vad, men skulle lätt kunna tänka mig att Saud Arabiens-Israels-Amerikas olika säkerhetstjänster samarbetat om saken, de verkar ju inte ha några problem med att samarbeta ihop om ex Syrien så varför inte i Amerika.

  Det verkar inte spela någon röll hur många bevis och wistleblowers inside information som läcker ut om operationen, media säger bara att de är felaktiga, visar några diagram och intervjuar några “experter” som arbetar för regeringen, kör runt nyheten några varv i TV och tidningar och sedan talar man inte mer om saken och alla som hävdar annorlunda stämplas som konspirationsteoretiker (skambelagt eftersom mot makten) oavsett hur starka bevisen är, inget händer, folk sitter kvar i TV-soffan och revolutionen uteblir. Så är psykologin, de flesta verkar tro att regeringen vill dem väl och är snälla som mamma och pappa, “demokratiska” regeringar är per definition goda och diktaturregeringar är onda och det som sägs i etablerad media är sant, oavsett hur verkligheten ser ut.

  Är du en kategorisk konspirationsförnekare eller när är en konspiration en konspiration enligt dig? Vilka bevis behöver du? Ett spontant erkännade av alla inblandade eller vad?

 2. Per A.

  Jag vet inte heller vad ‘försöker försvaga’ betyder i det här sammanhanget.

  Men det var du som tog upp det officiella diplomatiska utbytet mellan USA och Assad-regimen som en indikation på att sådan försvagande och undergrävande verksamhet inte förekommer.

  “Det är svårt att förknippa med att Obama-regeringen faktiskt erkände Assad-regimen och att många amerikanska delegationer har besökt Syrien, bl.a. ledda av senator John Kerry, under de senaste åren.”

 3. Johnny ©

  Lennart: “Det finns inga dolda konspirationer kring vare sig mordet på Kennedy eller terroangreppen i september 2001.”

  Är detta något som du bara tror eller har du några bevis för dina påståenden?

  Om du har tittat på videon (1.53) så diskuterar ett antal Phd psykologer just det faktum att många människor kan inte ta till sig att 9/11 skulle vara en False Flag Operation för då skulle deras världsbild av Amerika och världen rasa samman.

  Det är över 1000 arkitekter och byggnadsingengörer samt materialingengörer som säger att det är omöjligt att byggnaderna skulle kunna falla samman på grund av brand och flygplans krasch och byggnad WCT 7 som inte ens träffades av något flygplan. Enda förklaringen är kontrollerad sprängning med nano-thermite som man också funnit spår av på platsen. I så fall måste Bin Laden och hans gäng installerat mängder av nano-thermit sprängladdningar i alla tre byggnaderna före attentatet, har han verkligen den kompetensen menar du?

  Vad har du själv för expertis när det gäller skyskrapers hållfasthet för brand och flygplanskrascher? Många av de här människorna har Phd utbildningar och arbetat 40 år med stålkonstruktioner och demolitions, de säger att byggnaderna sprängdes ner och nano-thermit har hittats på plats och mängder av människor har hört explosioner enligt videon. Du får ursäkta men det låter på dig som om du befinner dig i förnekelse att detta kan inte vara en False Flag Operation för då rasar din världsbild om Amerika och världen samman.

  Om det mot all förmodan inte skulle vara en False Flag Operation så hade ju de neo-konservativa Israelanhängarna en enorm tur som fick sitt “Pearl Habour” precis när de ville och kunde införa nya lagstiftning (Patriot Act) och ny politik (War on Terror) och starta krigen. Ett perfekt sätt för Israel (Judar) att få med USA och Europa (Kristna) i kriget mot Mellan Österns länder (Muslimer) enligt mig. För mig är det helt enkelt mest logiskt att det är en False Flag Operation, speciellt när bevisen är så starka för att byggnaderna sprängts, det är inget märkligt med det, världen är full av False Flag Operations.

  1. Lennart

   Johnny: Gå nu ut på förstukvisten och dra ett djupt andetag och säg sen till dig själv, jag ska sluta äta mer surströmming för det är inte bra för mig. Och släng sen ut alla konspirationsböcker du möjligtvis har hemma så kommer livet plötsligt att le, de tropiska regnen kommer att försvinna och mängder med brudar kommer att kontakta dig för lättare hemarbete.

 4. Per A.

  Att man har officiella relationer med en regim innebar inte per automatik att man inte motarbetar och forsoker forsvaga den. Jfr. USA och Sovjet.

  1. Lennart

   Per: Jag har ingen aning om vad “försöker försvaga” ens betyder. Försöker Sverige försvara Danmark, eller Norge? Vad betyder ett sånt luddigt uttryck?

 5. Johnny ©

  Lennart: “Det här är som de konspirationsteorier som förekom om mordet på John Kennedy och om terrorattacken mot New York och Washington.”

  Menar du att de officiella förklaringarna är giltiga eller att det är de som är konspirationsteorier?

  Vad gäller JFK, har jag läst, att de främsta motiven till mordet utgjordes av att JFK sägs ha viljat förstatliga FED och att han insisterade på att inspektera och förhindra Israels kärnvapen. Vet ej om det är sant, men två starka motiv är det onekligen.

  När det gäller 911 attacken, så är det mängder av vittnesmål av experter som säger att de tre byggnaderna förstördes av kontrollerad sprängning. Bevisen är 100-tals vittnesmål av explotioner, nano-thermite rester, smält stål som rinner, etc. De säger att det är omöjligt för byggnaderna att rasa som de gjorde på grund av flygplan och flygbränsle (byggnad 7 träffades ej av flygplan).

  Om du menar att det är regeringens officiella rapport som är en konspirationsteori så tror jag dig. När det gäller 911 så är det mängder av experter från arkitekter, byggnadsingengörer, kemiskaingengörer, vetenskapsmän, militära, polisiära, piloter, advokater som letar information, fakta och bevis, de är inga Johnny-Lunchbox nissar om du tror det.

  Senaste informationsvideon om 911: http://www.youtube.com/watch?v=nBCu_pvhnzQ

  Här finns det också mycket starka politiska motiv, neo-cons kokar ihop sin nya politik och behöver ett “Pearl Habour” enligt de själva för att “kick-starta” nya politiken med nya lagar och “War on Terror”.

  I dagens “Weimarrepublik” så tycker jag att man kan utgå från att alla konspirationsteorier är sanna till att motsatsen är bevisad. Om etablerade politiker och journalister går ut och dementerar saken och kallar de för konspirationsteorier så kan man vara säker på att de är sanna enligt principen “It is not true until it has been officially denied.”

  1. Lennart

   Johnny: Det finns inga dolda konspirationer kring vare sig mordet på Kennedy eller terroangreppen i september 2001. Den enda konspiration som fanns var Bin Ladens, och den är idag väldokumenterad.

   Inga andra, ledsen men så är det. Det betyder inte att världen är mindre intressant, bara att den inte är paranoid.

 6. Erik H

  @ Christer W 11:44

  Jo, det är väl första tanken att en som Ron Paul borde veta men problemet är att alla US politiker ljuger så förbannat så att ingen vågar tro dem.
  Därför har Tampa Bay Times en prisbelönad sajt som heter politifact.com och här värderas sanningshalten i deras påståenden, se t ex:
  http://www.politifact.com/truth-o-meter/statements/

  Närmare sanningen går det nog inte att komma i detta föredömligt demokratiska land och att det var just Ron Paul som blev granskad i den här frågan saknar betydelse då betyget “Paul’s statement Mostly True.” kan anses allmängiltigt oavsett vem som än påstått si eller så.

  En egen snabbkoll av Lennarts länkning till Wikipedia visar redan i första stycket att “The military of the United States is deployed in more than 150 countries around the world, with 196,248 of its 1,414,149[1] active-duty personnel serving outside the United States and its territories.”
  http://en.wikipedia.org/wiki/United_States_military_deployments

  Troligen är det ingen som vet hur många “baser” det finns då inte ens själva begreppet “bas” är definierat men nu får vi i alla fall veta, med säkerhet, att Wikipedia och Tampa Bay Times är obskyra källor som spinner gigantiska konspirationsteorier och saknar varje anknytning till verkligheten…

  Tack tll Lennart för tipset att ta semester och strunta i såna här dumheter.
  -Det känns helt rätt!

 7. Christer W

  Lennart, Ron Paul befinner sig i den kretsar (us gov) där det finns människor som har tillgång till information och kunskap om olika hemligheter. Dessa människor har nog förmågan liksom andra om att prata om fel saker vid fel tillfälle så att fel person råkar höra det också.
  Det gör att han kan få information och kunskap om saker han inte ska känna till.
  Vilket betyder att det varken behöver vara en komplott eller konspiration.

  Glöm inte de hemliga fängelser som us hade och kanske fortfarande har runt om i världen, de stod ju inte på Pentagons lönelista men likväl fanns de. Någon finansierade dem och någon såg till att det kunde göras.

 8. Christer W

  Lennart, kanske varenda Pentagonanställd stationering finns utlagd på nätet. Men hur är det CIA, NSA och andra mer eller mindre hemligan organisationer.
  Dessutom finns ju de privata legoknektsbolagen och de lär ju inte heller stå på Pentagons officiella lista.
  Ron Pauls uppgifter om 900 baser i 130 länder kan därför vara korrekta.

  1. Lennart

   Christer: Men Ron Paul har inte tillgång till hemlig CIA och NSA-information, han har ingenting med det här att göra, glöm honom. Det finns ingen komplott, det finns ingen konspiration.

 9. Christer W

  San, Sino-indiska gränskonflikten. Sovjet och Kina var inte så kontanta med varandra något som passade Indien, “min fiendes fiende är min vän” blev nog förmodligen vägledande för Indien när det gällde Kina.

 10. San

  Christer W

  Vad har 1962 att göra med Indira Gandhis statskupp eller att över 3000 indiska journalister var direkt avlönade från Moskva? Sovjet hade Indien i ett strypgrepp.

 11. Erik H

  Lennart, om du vill ge dig in i en debatt om Syrien så är det nog bra att vara lite mera påläst om vad andra än US media förmedlar.
  Dagens lästips blir därför, i all välmening, denna artikel i The Guardian:
  http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2012/jul/12/syrian-opposition-doing-the-talking

  —————

  Ron Paul says U.S. has military personnel in 130 nations and 900 overseas bases;

  The winner of the Pulitzer Prize, PolitiFact Truth-O-Meter rate:
  “Paul’s statement Mostly True.”
  http://www.politifact.com/truth-o-meter/statements/2011/sep/14/ron-paul/ron-paul-says-us-has-military-personnel-130-nation/

  1. Lennart

   Erik: Men snälla, USA är ett demokratiskt land och all information om var varenda amerikansk Pentagonanställd är stationerad finns utlagd på nätet, som jag också angav i mitt inlägg. Såg du inte länken?

   Vad har Ron Paul med det här att göra? Har han tillgång till någon information som Pentagon inte har tillgång till?

   Och du läser inte ens innantill. När Ron Paul säger att USA har “militärpersonal” i så och så många länder så räknar han in de militärattachéer som USA, liksom även Sverige och de flesta länder, har stationerade i utlandet. Det är inte ens seriöst. Hur många militärattachéer har Ryssland och Kina? Är det någon som bryr sig?

   Det här är som de konspirationsteorier som förekom om mordet på John Kennedy och om terrorattacken mot New York och Washington. Man citerar obskyra “källor”, struntar i verkligheten och spinner gigantiska konspirationsteorier som saknar varje anknytning till verkligheten.

   Lägg av, ta semester, gå ut och njut av solen och strunta i såna här dumheter. Jag har bott i USA i decennier, jag kan Pentagon, jag är kritiskt till mycket i USA, jag vet hur USA fungerar, men jag vet också när folk far med rena rama osanningar, vilket är varför skrev inlägget.

 12. Bossebus

  Peter: Inte den äldsta väl? Senaste kanske,men knappast den sista.

  Kina kanske joggar förbi…?;)

 13. Peter Andersson

  USA är den äldsta moderna stormakten så det vore ju konstigt om den INTE hade varit inblandad i flest krig, att påstå motsatsen är lite grann som att plocka fram sjukvårdsstatistik och hävda att 80-åriga kvinnor är mer promiskuösa än 20-åriga eftersom de gjort fler besök på kvinnokliniker och venhälsan under sitt liv…

  1. Lennart

   Peter: Perfekt, mycket bra skrivet. Och hur som helst vem bryr sig? Polen anfölls av Nazityskland och Sovjetunionen i september 1939 och blev därför inblandat i ett krig. Var det polackernas fel?

 14. Christer W

  San, är det inte dags för lite ärlighet. Det bör väl räcka med att skriva 1962 för att bilden ska klarna något även för dig.

 15. San

  Lennart

  Sovjet och Kongresspartiet hade nara relationer. Det ar inte samma sak som Indien. Relationerna till Indira Gandhi var val ungefar de samma som hhar till Assad idag.

 16. Bossebus

  Jag ser fram emot Anders kommentar! (Jag kände inte till honom innan, däremot är Jinge bekant).

  🙂

 17. Marcin

  Om vi bara leker med tanken att det i USA idag skulle finnas Totalt 80,370 + 42,822 + 5,985 + 913 + 30,650 europeiska soldater…

 18. San

  Framför allt försökte Sovjet (och till viss del lyckades) göra Indien till en diktatorisk lydstat genom att stödja Indira Gandhis statskupp under mitten av 70-talet.

 19. Anders Romelsjö

  Jag kommer att besvara Lennarst inlägg senast på måndag-tisdag. Är sedan igår eftermiddagr på besök hos goda vänner i Skåne, med dålig tillgång här till källor med många belägg för mina påståenden, och i en för mig okänd miljö (Mac)

Comments are closed.