Politik

Nej till IFRS, stick i stäv med resten av världen, det myopiska USA behåller sina egna revisionsregler

Om USA har en akilleshäl så är det aversionen mot att anamma utländska standarder som Celcius och meterskalan, ICD-10 standarden inom sjukvården, eller 24-timmarsklockan. ICD-10 standarden kommer nu sent omsider äntligen , och den internationella redovisningsstandarden IFRS

Jag har skrivit om reaktionen hos en amerikansk vän till mig när jag föreslog att USA borde anamma det internationella måttsystemet med kilo och gram. “Men det är ju helt och hållet omöjligt, förstår du inte det” utbrast vännen, som är utbildad på Stanforduniversitetet och sannerligen ingen dumbom

Förstår du inte att då måste man skriva om alla amerikanska kokböcker, det förstår du väl att det inte går!

Så var det med det.

Michael Rapoport skriver i Wall Street Journal om hur USA ännu inte har anammat de internationella revisionsreglerna: U.S. Undecided on Switch to Global Accounting – WSJ.com

Regulators still haven’t decided whether the U.S. should switch to global accounting rules, but it appears they are leaning against an all-out changeover and would likely use a compromise approach if they shift at all, a new report indicates.

The staff of the Securities and Exchange Commission issued its final report late Friday on its 2½ years of research into whether the U.S. should switch from its own accounting rules to International Financial Reporting Standards, or IFRS, which most countries now use. …. the 127-page report acknowledges that there is widespread concern in the U.S. about the cost and burden of a full-blown switch to IFRS, and a desire to maintain some level of U.S. authority over the international rules.

Den sista frasen är den viktiga, att man vill behålla kontroll över de internationella reglerna och därför helt enkelt inte vill anamma dom som sina egna.

Nu kommer den här halsstarrigheten allt mer att kosta USA allteftersom världen integreras. Men det är underligt att man inte förstår hur viktigt det är att USA integreras med världen utanför landets gränser.

Ett exempel på den här myopiska hållningen är att man i USA inte översätter utländsk litteratur, vilket bidrar till att hålla amerikanerna okunniga om resten av världen: Books in translation: Stories from elsewhere | The Economist

Presskommentarer:

Nyheter – Nyheter,svt.se – Sverige, svt.se – Världen, SvD – Senaste nytt, SvD – Utrikes

[tags] Wall Street,US Economy, Ekonomin,USA-ekonomin, Timothy Geithner, Finansdepartementet i USA, Centralbanken i USA, Treasury Department,, [/tags]

One thought on “Nej till IFRS, stick i stäv med resten av världen, det myopiska USA behåller sina egna revisionsregler

  1. Peter Andersson

    Det spelar väl ingen roll vad den övriga västvärlden tycker när det är Kina som sitter med alla fodringar… de kinesiska långivarna kanske borde börja sätta press – fast “konfusianska redovisningstraditioner” låter ju inte heller som det är något stabilt att bygga på, he-he… 😉

Comments are closed.