Politik

Smaskigt i USA-valet, Obamas ursinniga offensiv mot en allt nervösare Romney

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

För den som är van vid svenska riksdagsval så är amerikanska presidentval något helt ofattbart. Dom varar i evigheter, kostar miljardbelopp och handlar inte om politiska förslag utan om de mest brutala personattacker man överhuvudtaget kan tänka sig. En gammal romare, van vid blodiga gladiatorstrider skulle känna igen sig på ögonblicket.

Obamas-dans redan ikoniska attack på Romneys tid som chef för finansföretaget Bain Capital.

Det gäller att vara först ur startgroparna med att Swiftboat-a sin motståndare och “definiera” honom som en person som är helt och totalt opassande som president.

I år så var det Obama-sidan som utmanövrerade Romney och satte in en hänsynslös offensiv som har fått Romney på defensiven och hotar att ge Obama en fördel i valet som han behöver för att ha en chans att besegra Romney, med tanke på den urusla amerikanska ekonomin.

Brian Knowlton skriver om Obamas offensiv mot Romney och hur denne ännu inte vet hur han ska reagera: Romney Faces Mounting Attacks on Bain and Taxes

Top surrogates for President Obama on Sunday shrugged off Mitt Romney’s demand for a presidential apology for campaign attacks and instead hammered at Mr. Romney’s business record, accused his former firm of shipping American jobs overseas, suggested he might be hiding damaging information and renewed demands that he release more back tax returns. The withering attacks appeared to knock the Romney campaign off stride, at least temporarily, as it seeks to shift the national discussion back from a debate about the former governor’s business instincts, extensive wealth and complicated tax history to the tepid growth of jobs and the economy under Mr. Obama. And even some Republicans called for Mr. Romney to release more tax returns.

Obamas-sidan ställer ett inte helt ologiskt krav. Som presidentkandidat bör du offentliggöra dina deklarationer inte bara för de senaste åren utan för de senaste decennierna. USA har rätt att veta om du har några skelett i garderoben. Och om du inte har några skelett i garderoben, varför är du så rädd för att offentliggöra dina deklarationer? T.om. ett flertal republikaner har gått ut och öppet uppmanat Romney att offentliggöra dom. Men han vägrar.

Att han se har bett Obama-sidan om en ursäkt för något som en av Obamas medhjälpare har sagt får honom att framstå som velig och gnällig. Något som är mycket farligt för en presidentkandidat.

Romney har nu ett par veckor max att föra över bollen på Obamas planhalva. Lyckas han inte med det, om han inte har offentliggjort sina deklarationer inom två veckor så kommer skadan att vara skedd. Nu är det långt kvar till själva valet i början av november, och Romney kommer säkert att få in flera smällar på Obama, men just nu i alla fall är det Obama som dominerar spelet.

Pressklipp:

SvD – Utrikes

[tags] 2012 Election , Barack Obama , Mitt Romney , Barack Obama 2012 , Elections 2012 , Mitt Romney 2012 , Tea Party 2012 Election , Tea Party Elections 2012 , Politics News, Barack Obama, Poll Ballot , Jon Huntsman 2012 , Mitt Romney 2012 , 2012 Election , Mitt Romney , Politics News,Elections 2012, Barack Obama , Mitt Romney, Barack Obama 2012 , Elections 2012, Video, Mitt Romney Bain, Mitt Romney Bain Capital, Politics News, Bain Capital, Stephanie Cutter, Politics News, Mitt Romney whiner [/tags]

4 thoughts on “Smaskigt i USA-valet, Obamas ursinniga offensiv mot en allt nervösare Romney

 1. Edward i Orlando

  Kritiken och frågorna kring Romney är mycket relevanta, speciellt som han baserar största delen av sin kampanj just på erfarenhet inom affärsvärlden.
  Otroligt klantigt från hans sida.

  Och baserat på relevansen och sanningshalten är detta inte ett exempel på “swiftboating”.

  1. Lennart

   Edward: Precis, jag tror att de flesta är förvånande över hur klantig han har varit.

 2. San

  Jag förstår inte hur Romney-sidan kan vara tagen på sängen. Det här var på tapeten under primärvalet.

  Håller inte med om att detta bara är en personattack utan relevans för politiken. Romney själv är en utmärkt representant för den politik demokraterna anser att Republikaner vill föra.

  1. Lennart

   San: Romneys agerande är onekligen underligt. Om det finns ett bättre ord än “personangrepp” så använder jag det gärna. Kan dock inte komma på något.

Comments are closed.