Politik

Tilapia eller människor som skrämmer barn med fisk!

Klicka på

Människor som skrämmer barn med fisk finns uppmärksammades redan i den gamla Eddan, där man bl.a. kan hitta följande fragment i den gamla och helt fiktiva “Harald Blåtiras Saga: “… og óttaslegin þrjú börn með fiski”.

När jag var liten och bodde på Tegnergatan 38 B på Luthagen i Uppsala så brukade min ryska mormor Lisa Bensin, som bodde våningen mitt emot ofta skrämma oss barn med främst Lutfisk, som hon av någon konstig anledning älskade, men även med Zheltoperyi bychok, cахалинский осетр för att inte tala om Obyknovennaya bystryanka.

Hon brukade ha lutfisken bakom ryggen och sen be mig gissa i vilken hand hon hade den. Sen drog hon plötsligt fram den och vad som speciellt skrämde mig rädd var att hon hade satt en illröd gummimask ovanpå lutfisken som föreställde ärkebiskop Yngve Brilioth med en liten plastskylt som det stor Gud Ser Dig. Jag vet inte varför.

Sen dess har jag alltid varit vettskrämt för fisk, speciellt död fisk, och som ni kan se av bilden på den populära Tilapia-fisken ovan, som vi brukar handla i kinesiska matvaruaffärer i Cupertino här i Silicon Valley, så är det lätt att få fiskfobi.

Men god är den, trots att den innehåller massvis med ben.

Vet inte om det är något som har ätit Tilapia, eller som också har blivit skrämda av Lutfiskmasker med ärkebiskop Yngre Brillioth? Vem vet, det kanske finns flera tusen som har blivit utsatta för det?

Pressklipp:

Nyheter – Nyheter,DN.se – Nyheter, SvD – Senaste nytt

[tags]Tilapia, Afrikanska fiskar, Barn som blir skrämda av fisk, Fish in Sweden [/tags]