Politik

Dramatiskt slut för den brutala Assad-regimen, Syrien på tröskeln till frihet.

Gerillaoffensiven mot Assad-regimens fäste i huvudstaden Damaskus började som en raid men har snabbt utvecklats till en storoffensiv som mycket väl kan få regimen att kollapsa.

Regimen verkar vara betydligt mer sårbar än någon trodde. Bara det faktum att gerillan har kunnat hålla Assads-regimens bästa förband stången i snart fyra dagar och nu även dödat flera medlemmar av Assads innersta cirkel visar hur infiltrerad regimen verkligen är.

Attentatet behöver inte vara planerat av motståndsrörelsen utan kan mycket väl vara genomfört av Assads egna män, som 20 juli-attentatet mot Hitler. Vi får se framöver.

Neil Macfarquhar och Dalal Mawad skriver i New York Times om Attack Kills Syrian Defense Minister in Damascus – NYTimes.com

BEIRUT, Lebanon — President Bashar al-Assad’s brother-in-law and Syria’s defense minister were killed on Wednesday when a suicide bomber attacked a crisis group of senior ministers and security chiefs meeting in central Damascus, according to state television and activists.

The assassinations were the first of such high-ranking members of the power elite in the 17-month revolt against Mr. Assad’s rule, and could represent a turning point in the conflict, analysts said, confirming that opposition forces have been marshaling their strength to strike at the close-knit centers of state power. According to state television, the dead included the defense minister, Daoud Rajha, and Asef Shawkat, the president’s brother-in-law who was the deputy chief of staff of the Syrian military. But the television report rejected claims by activists that the minister of the interior also was killed, saying he remained alive and in stable condition.

Det verkar nu som om slutet för Assad-regimen kan komma betydligt snabbare än någon hade väntat sig. Inte för att gerillan kan besegra regimens pansarförband, men därför att man lyckats bita sig fast inne i Damaskus och smuggla in stora mängder vapen och ammunition, och sen hålla sina förband försedda med ammunition över flera dagar.

Även om det kan komma att ta månader innan Assad slutligen flyr landet eller dödas av sina egna, så är regimen nu dödligt sårad. Det här är början till slutet. Om regimens fiender kan nå Assads innersta cirkel och dessutom hålla sig kvar i Damaskus i flera dagar så är slutet nära. Det kan vara mycket närmare än någon hade anat.

Och i så fall en historisk vändpunkt för Mellanöstern.

Israeliska Haaretz rapporterar:Syrian defense minister killed in Damascus blast, as fighting comes within sight of Assad’s palace
Assad’s brother-in law also killed; country’s interior minister and intelligence chief reported wounded.

Security sources said the country's intelligence chief Hisham Bekhtyar was also wounded in the attack and was undergoing surgery. Activists in Damascus said by telephone that Republican Guards sealed off the Shami hospital in the capital after ambulances had brought in casualties from the site of the explosion. The suicide attack was carried out by a bodyguard for the president's inner circle, a Syrian security source said

Israeliska underrättelsekällor har också rapporterat att regimen har tvingats dra tillbaks styrkor från Golan får att förstärka sina positioner i Damaskus.

Pressklipp:

Nyheter – Nyheter,
svt.se – Världen, svt.se – Världen, svt.se – Världen, Ekot, SvD – Senaste nytt, Aftonbladet: Sveriges nyhetskäl, Aftonbladet: Sveriges nyhetskäl, Helsingborgs Dagblad: Nyheter

Länkar:

[tags] Mellanöstern, Syrien Assad, Syrien Jasminrevolutionen, Syria , Syria Internet , Internet Blackout , Protest , Syria Internet Blackout , Syria Internet Outage , Syria Internet Shutdown , Technology News, Bashar Assad, Syrien USA, Syrien Obama, Assad Obama, Damaskus Assad, Israel Syrien , [/tags]

2 thoughts on “Dramatiskt slut för den brutala Assad-regimen, Syrien på tröskeln till frihet.

 1. Magnus

  Att man fick in en direktträff på ett par av regimens höjdare betyder inte att FSA – om det nu utfördes av en grupp direkt kopplad till dem – skulle vara nära att störta Assad eller erövra Damaskus. Tyvärr. Attentatet mot Heydrich 1942 var som motståndsbedrift imponerande men innebar ingen avgörande förändring till det bättre för Tjeckoslovakien, än mindre någon kollaps för nazismen i stort, eller ens lokalt i Prag.

  En del tidningar (t ex Svenskan) skriver nu kategoriskt att det “måste ha varit ett insiderjobb” eftersom ingen utomstående har tillträde till den här sortens möten, men det är inte alls säkert att personer på elitnivå inom regimens innersta kretsar behöver ha varit inblandade.

  Vad händer nu? Brutala repressalier kan vi räkna med, oavsett hur pass akut hotad Assadregimen är eller inte är. Och *om* den skulle skaka i sina grundvalar är en militärkupp fullt möjlig. Spekulationerna i media just nu osar av det dåliga samvetet från en omvärld som inte har kunnat samla sig till resoluta motåtgärder: “Ååååh, tänk vad härligt, de klarar att störta Assad på egen hand utan att vi behöver offra något!” nej, det kommer de sannolikt inte att göra – vilka nu ‘de’ (oppositionens olika grupper) egentligen är.

  1. Lennart

   Magnus: Du har helt rätt i att man måste vara försiktig. Men det attentat vi ska jämföra med är inte mot Heydrich, som spelade en biroll i Hitlers krigföring utan 20:e juli attentatet mot Hitler i Rastenburg. Det visade att motståndsrörelsen kunde slå direkt mot regimtoppen.

   Du tar också upp en viktig fråga, vem och hur utfördes attentatet? Hur som helst så har motståndsrörelsen nu visat att man kan slå mot regimtoppen, och Assad går inte längre säker.

   För mig är den avgörande faktorn inte så mycket själva attentatet utan det faktum att gerillan har lyckats hålla ut mot tunga regimförband i Damaskus i hela fyra dar. Inklusive en pansardivision från Golan, som måste anses vara en av regimens allra bästa.

   Ska till Yahoo om några minuter, men ska skriva mer i morgon. Men som sagt, jag håller med dig om att vi har all anledning att vara försiktiga.

   Skulle jag satsa pengar på utgången så skulle jag säga att jag förra veckan trodde att Assad skulle sitta säkert mellan tre och fyra år till. Nu anser alla som jag har kollat under dagen att det rör sig om månader. Om ens det.

Comments are closed.