Politik

New York Times om bakgrunden till motståndsrörelsen häpnadsväckande framgångar i Syrien

Motståndsrörelsens framgångar mot Assadregimen i Syrien får sin förklaring i en högintressant artikel i morgonens New York Times. Precis som i grannlandet Irak satsade gerillan inte på konventionella vapen, som de dessutom ofta måste köpa från smugglare utan på sina egna improvisrerade sprängmedelsbomber. Så snart som upproret bröt ut så startade en kapprustning mellan regimen med sina tunga konventionella vapen från Ryssland, och gerillans hemmagjorda men allt dödligare bomber.

Steg för steg lyckades man bygga bomber som kunde slå ut de tunga stridsvagnar som Ryssland och Assad hade satt sin tillit till.

C.J. Chivers skriver i New York Times om hur motståndsrörelsens snabbt kunde utveckla avancerade framgångar Syrian Rebels Hone Bomb Skills – Military Analysis – NYTimes.com

Bombs have been in rebel use since violence intensified in Syria in late 2011. But since midspring, anti-Assad fighters have become bolder and sharply more effective with their use, and not only in what is apparently their hand in the assassinations in Damascus.

Improvised bombs have steadily become the most punishing weapon in the otherwise underequipped rebels’ arsenal, repeatedly destroying Syria’s main battle tanks, halting army convoys and inflicting heavy casualties on government ground operations in areas where armed resistance is strong, Western analysts and rebel field commanders and fighters said.

In this way, even as the anti-Assad fighters have appealed for international intervention and other forms of material and military support, local fighters have created their own informal buffer zones, pockets of the Syrian countryside that are now largely free of government ground troops.

Och det var med en sån bomb som motståndsrörelsen slog ut Assads hjärntrust i hjärtat av den tyngs bevakade zonen i Damaskus.

Slutet är nu mycket nära för Assad som inte, liksom Hitler efter 20 juli-attentatet, omedelbart har gått ut i radio för att visa att han fortfarande har befälet.

Han sägs befinna sig i Latakia, nära kusten och sina ryska beskyddare.

Jag skulle gissa att han nu äntligen inser att spelet är förlorat och mycket väl kan lämna landet inom några dagar.

Det här är slutet, i alla fall för Assad.

Pressklipp:
Nyheter – Nyheter,
svt.se – Världen, svt.se – Världen, svt.se – Världen, Ekot, Ekot, KvP: Nyheter

[tags] Mellanöstern, Syrien Assad, Syrien Jasminrevolutionen, Syria , Syria Internet , Internet Blackout , Protest , Syria Internet Blackout , Syria Internet Outage , Syria Internet Shutdown , Technology News, Bashar Assad, Syrien USA, Syrien Obama, Assad Obama, Damaskus Assad, Israel Syrien , [/tags]

11 thoughts on “New York Times om bakgrunden till motståndsrörelsen häpnadsväckande framgångar i Syrien

 1. H2

  FkD, Nu vet man inte om styckningen av överstelöjtnanten är korrekt eller inte, men låt oss utgå från att det är så. Vad för slags krafter kan det vara som gör att människor kan utföra en sådan sak. Vad har hänt innan?

  Det andra som jag funderar äver är varför Assad-kramare tvivlar på och ifrågasätter sanningen i de grymheter den syriska armen påstås utföra medans grymheterna som oppositionen påstås utföra är alltid sanna.

  1. Lennart

   H2: Ja det kan man sannerligen fråga sig. Jag kan förstå att Assadanhängarna i Syrien, som nu håller på att förlora sina privilegier, tänker på det här sättet. Men att svenskar utan någon synlig koppling till Assadregimen och med tillgång till fria medier får en såhär skrev bild av vad som har skett i Syrien de senaste månaderna är mycket underligt.

 2. San

  Det är lite som när du säger att svenskar har en söckersöt bild av USA. Det finns alla extremiteter och allr däremellan. Det finns en övervintrad vänster som tror att varenda internationell konflikt handlar om USA och att den enda åsikt man kan ha i frågan är den motsatta som amerikanerna här. Jan Guillou, Lars Ohly och Aftonbladets kulturredaktion hör till den sidan. Men sen fanns det ju också ambitiösa folkpartister som ville ha JAS i Irak.

  Man får väl gratulera båda sidor nu när Kalla Kriget med all önskvärd tydlighet är tillbaka.

  1. Lennart

   San: Det verkar onekligen som hela den svenska avgrundsvänstern har kommit ut ur sina skrymslen på sistone. Måste erkänna att jag är förvånad över hur rent penibelt okunniga de är om omvärlden och USA.

 3. San

  Främst handlar det väl ändå om missnöje i Syrien. Tanken att en utländsk makt kan få en regim störtad utan populärt stöd inifrån är ganska befängd, hade det varit möjligt så hade Fidel Castro inte suttit så länge.

  Sen utnyttjar Kina/Ryssland samt västvärlden de grupperingar som finns till sina syften.

  1. Lennart

   San: Det är klart att det gör det, efter 40 år av en av mellanösterns mest brutala diktatur. Jag måste erkänna att jag är förvånad över alla svenskar som verkar gilla diktaturer och Assad.

   Ska skriva litet om det i helgen.

 4. Johnny ©

  Kan bara instämma med ovanstående talare. Främst handlar det om att förstöra Israels fiende Syrien, demokrati och frihet är som vanligt slagorden, det syriska folkens väl och ve är det ingen som bryr sig om. Sionisterna i Israel och USA kommer inte att stoppa för än hela regionen står i brand. Söndra och härska är som vanligt metoden.

  Guardian har en bra artikel om västvärldens inblandning i Syriens inre angelägenheter:

  http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2012/jul/12/syrian-opposition-doing-the-talking

  1. Lennart

   Johnny: Det finns inga “inre angelägenheter”, det har det aldrig gjort. Inte när en regim bryter mot mänskliga rättigheter och sätter in stridsvagnar och attackhelikoptrar mot den egna befolkningen.

 5. FkD

  Jag slås av häpnad av din entusiasm för det kommande blodbadet i Syrien när salafisterna kommer etniskt rensa ut Alawiterna och de kristna.
  Den här artikeln kan ge mersmak
  http://www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5ispIrLdwmKGnbZc_TzlUOPGFyeow?docId=CNG.eeb39b7412701b678cf051d8c5bf6266.391
  “The top official said Iraqi border guards had witnessed the Free Syrian Army take control of a border outpost, detain a Syrian army lieutenant colonel, and then cut off his arms and legs.
  “Then they executed 22 Syrian soldiers in front of the eyes of Iraqi soldiers.””

  Jag antar att du är medveten om den roll Qatar och Saudiarabien har i denna konflikt, likväl turkiska och amerikanska underättelsetjänster. Vem ger FSA alla dessa Thuriya satelittelefoner?
  Kolla också in detta klipp
  http://www.youtube.com/watch?v=W1fNlKpQJcU&list=UUYPc1klrCFVwWin0S37FGVg&index=4&feature=plcp
  Vad du ser är en T55 stridsvagn som skjuter mot bebyggelse, men bemannad av civila. De legendariska Shahiba milisen eller FSA som arrangerar video? Vem vet?
  Den här artikeln från en katolsk abedissa i Syrien kan vara intressant att läsa. Moder Agnes har iofs blivit anklagad för att vara i Assads ledband. Vem vet?
  http://www.maryakub.org/downloads/PDF/In%20the%20Flood%20of%20Disinformation%20-%20Mother%20Agnes%20Mariam.pdf

  1. Lennart

   FkD: Du menar att Assad-regimens krig mot sin egen befolkning inte är ett blodbad? Trots insatsen av attackhelikoptrar och tunga stridvagnar? Var kallar du i så fall det?

Comments are closed.