Politik

USA planerar för Assadregimens kollaps, Israeliska trupper säkrar Assads kemiska vapen?

Efter motståndsrörelsens spektakulära attentat mot regimtoppen i Syrien börjar Obama-regeringen nu planera för ett Syrien utan Assad. Den viktigaste uppgiften är att säkra alla Assads kemiska vapen och som Helene Cooper skriver i New York Times så pratar man nu om möjligheten att israeliska trupper kan säkra de kemiska vapenlagren för att förhindra att de faller i fel händer.

Vad USA till varje pris vill undvika är att Assads omfattande förråd av giftgaser hamnar i fel händer. Men hur kan man säkra förråden om hela Syrien kollapsar? Att sätta in amerikanska eller EU-trupper är uteslutet. FN är alltför otympligt och Ryssland och Kina skulle hur som helst vägra.

Så den enda utvägen kan vara en israelisk raid som säkrar giftgasförråden, om det ens är tekniskt mjöligt innan regimen helt har kollapsat.

Men det är den frågan som nu sysselsätter den amerikanska regeringen och inte frågan om Assadregimen kommer att falla.

Washington Begins to Plan for Collapse of Syrian Government – NYTimes.com

With the growing conviction that the Assad family’s 42-year grip on power in Syria is coming to an end, Obama administration officials worked on contingency plans Wednesday for a collapse of the Syrian government, focusing particularly on the chemical weapons that Syria is thought to possess and that President Bashar al-Assad may try to use on opposition forces and civilians. Pentagon officials were in talks with Israeli defense officials about whether Israel might move to destroy Syrian weapons facilities, two administration official said.

The administration is not advocating such an attack, the American officials said, because of the risk that it would give Mr. Assad an opportunity to rally support against Israeli interference. Thomas Donilon, Mr. Obama’s national security adviser, was in Israel over the weekend and discussed the Syrian crisis with officials there, a White House official said. … American diplomatic and military officials said the bombing in Damascus Wednesday that killed several of Mr. Assad’s closest advisers marked an important turning point in the conflict. “Assad is a spent force in terms of history,” Jay Carney, the White House press secretary, told reporters.

Frågan är inte längre om Assad kommer att falla utan hur han kommer att falla. Kommer han att sätta in kemiska vapen mot motståndsrörelsen, kommer han att dödas av sina medarbetare, vad händer när han väl är borta?

De närmaste dagarna kommer att bli mycket dramatiska.

Utvecklingen i Syrien visar f.ö. att Obama hade rätt i att inte intervenera i Syrien utan låta motståndsrörelsen sköta motståndet mot Assad-regimen.

Något som man alltså verkat ha klarat med glans. Vi kan stå inför en helt oväntad händelse som mest liknar Berlinmurens fall.

Vi får se.

Pressklipp.

Nyheter – Nyheter,Nyheter – Nyheter, svt.se – Världen, svt.se – Världen, Ekot, Ekot, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Utrikes

[tags] Mellanöstern, Syrien Assad, Syrien Jasminrevolutionen, Syria , Syria Internet , Internet Blackout , Protest , Syria Internet Blackout , Syria Internet Outage , Syria Internet Shutdown , Technology News, Bashar Assad, Syrien USA, Syrien Obama, Assad Obama, Damaskus Assad, Israel Syrien , Israel Syrien [/tags]

10 thoughts on “USA planerar för Assadregimens kollaps, Israeliska trupper säkrar Assads kemiska vapen?

 1. Åke Grönberg

  Hej Lennart.
  Anser du att Ron Paul lägger fram rena lögner och att han kortsynt lägger fram information som sänker hans trovärdighet.
  Det vore intressant att få höra din syn på Ron Paul.

  1. Lennart

   Åke, kom ihåg hur det här började. En person vid namn Anders Romelsjö skrev ett inlägg på en blogg som var så fullt med felaktigheter att jag reagerade. http://www.usabloggen.se/2012/07/14/den-svenska-vanstern-anders-romelsjo-och-usa-pentagon-syrien-och-silicon-valley/

   Så den här diskussionen handlar om vilka källor som gäller om man är intresserad av att föra en vederhäftig diskussion om USA:s utrikes och militärpolitik.

   Om man inte ens är medveten om de källorna så framstår man som helt okunnig, vilket jag hade trott att de flesta bloggare inte villa göra. Men tji vad jag bedrog mig.

   Vad jag tycker om Ron Paul, han var som du säkert vet den ende republikanen i primärvalen som gick ut och sa att USA bör dra sig tillbaks från Afghanistan, vilket jag tycker är mycket modigt och mycket bra. Vet inte mycket av hans övriga åsikter.

   Men jag är samtidigt totalt ointresserad av vad Ron Paul har sagt om USA:s militärbaser, för han är inte en vederhäftig källa om hur många militärbaser USA har utomlands eller om Obama-regeringens politik gentemot Syrien.

 2. Johnny ©

  Åke: Utmärkt länk och suveränt tal av Ron Paul, skulle inte kunna sagt det bättre själv. USA gör bäst i att inte intervenera på något sätt i Syrien för att inte riskera att starta tredje världskriget mot Ryssland, Iran och Kina. Det amerikanska folket måste vakna upp till verkligheten och rösta bort alla judiska och kristna sionister från regering och kongress innan tredje världskriget är ett faktum. Ron Paul är den enda presidentkandidaten som erbjuder fred, frihet och välstånd för det amerikanska folket.

  1. Lennart

   Åke: Jag tänker fortsätta att rätta bloggare och andra som lägger fram rena lögner om USA eller annat som jag råkar ha kunskaper om. Det är väldigt kortsynt att köra med sån information eftersom man förlorar all trovärdighet.

 3. Peter Andersson

  Såpan rullar vidare, dag efter dag, det blir antagligen överklagat i morgon, och skulle någon av fotbollsgrabbarna dö hemma i Syrien nu så kommer väl kraven på… [infoga valfri åtgärd för världsfreden som svensk idrottsrörelse normalt kan avkrävas från kultureliten här] …som ett brev på posten:

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15140710.ab

  I förbifarten noterar jag dock att Zlatan köpts över till Frankrike för hundratals miljoner av någon oljeshejk från Qatar e.d UTAN att den svenska feministrörelsen ställt sig upp och hojtat om bojkott mot länder utan kvinnlig rösträtt – då vet man att det är semestertider för kultureliten här hemma… så kanske blir det inget mer ändå.

 4. Johnny ©

  Det skall bli mycket intressant att följa utvecklingen i Syrien med så många olika intressen som möts där. Israel, USA, NATO, Turkiet, Saud Arabien och Syrien, Ryssland, Iran, Kina, Hezbolla, Hamas, Fatha. Sunni, shia, kristna, kurder, druser, judar.

  Ryssland verkar inte backa, utan fyller på sin flottbas med mer män och utrustning. Det verkar vara Syrien med ryskt luftvärn som satt upp en “No-Fly-Zone” för NATO-ISRAEL-USA-Turkiet i stället för tvärtom.

  Vad händer om rebellerna vinner över regeringen? Fortsatt inbördeskrig med slakt av shia och kristna?

  Om Israel går in i Syrien vad gör Ryssland då?

  Well, det här kan explodera i rena rama fyverkeriet åt alla håll.

  Här är en intressant artikel om hur Israel och USA har planerat att stycka upp Syrien i flera länder för att försvaga fienden maximalt:

  http://mycatbirdseat.com/2012/06/hidden-us-israeli-military-agenda-break-syria-into-pieces/

 5. Billy

  Assad alskar Syrien , han kommer inte anvanda kemiska vapen emot isn befolkning. Det ar en ytterst sorglig utveckling som sker i Syrien, sjalvmordsattacker, planterade bomber, beskjutning av civila resturanger, beskjutning av raddningspersonal ar nagra av aktiviteter som rebellerna dagligen agnar sig at. Och det ar detta som kommer ersatta Syriens regering, foredetta kriminella och fundamentala muslimer. Grattis Syrien ni lyckas knulla er sjalva i roven.

Comments are closed.