Politik

Yahoos nya VD Marissa Mayer, kvinnor och zombies i Silicon Valley

I skuggan av nyheten om att Googles Marissa Mayer har tagit jobbet som Yahoos nya VD så har vi fått veta mer om hennes liv och speciellt rätt skräckinjagande hennes arbetstakt.

Att man jobbar hårt här i Silicon Valley är ingen nyhet, här jobbar man inte 40 timmar i veckan och man har ingen föräldraledighet, ingen VAB, inga klämdagar.

Men det är en sak att jobba hårt, något helt annat att jobba som Marissa Mayer säger sig göra. Och som hennes tidigare kollegor säger inte bara är tomt skryt utan faktiskt helt riktigt.

Joann S. Lublin och Leslie Kwoh skriver i Wall Street Journal om Marissa Mayers arbetstakt: For Yahoo CEO Marissa Mayer, Two New Roles – WSJ.com

Ms. Mayer has said she recently worked 90-hour weeks at Google, typically attending 60 meetings weekly. But some wonder whether she can sustain the pace.

Nu får man trots allt ta siffran 90 timmar i veckan med en viss nypa salt. Människor är notoriskt dåliga på att beräkna hur mycket dom själva jobbar. Men om hon kom i närheten av en sån arbetstakt så skulle det betyda att hon jobba 15 timmar per dag sex dagar i veckan.

Mer märkligt är att hon säger sig ha deltagit i 60 möten per vecka. Det bör en chef givetvis inte behöva göra. Och det kan också vara orsaken till att hon, som Reyters har rapporterat, hade tappad mark mot andra chefer på Google:

By the end of 2011 Mayer’s influence seemed to be waning. She was among several executives pushed out of the operating committee, Reuters reported, and wasn’t visible at Google IO this past June despite having keynoted in prior years.

Men ett är klart, den som vill komma hit för att jobba bör vara beredd på att jobba långa och många timmar med endast en mini-semester litet då och då.

Pressklipp:

NyTeknik – Senaste nytt,
NyTeknik – Senaste nytt, Computer Sweden 20 senaste nyhet, Computer Sweden 20 senaste nyhet, Computer Sweden 20 senaste nyhet, Computer Sweden 20 senaste nyhet, Computer Sweden 20 senaste nyhet, Computer Sweden 20 senaste nyhet

[tags] LinkedIn, Mountain View,Google, Palo Alto, Stanford University, San Jose, Zynga, Twitter, Oracle, Intel, Hewlett-Packard, Apple, Oracle, Cisco,Electronic Arts, Facebook, Nvidia, Symantec, Yahoo, Juniper, AMD, VMWare, EBay, Tesla Motors, Microsoft,Marissa Mayer[/tags]

23 thoughts on “Yahoos nya VD Marissa Mayer, kvinnor och zombies i Silicon Valley

 1. Bosse

  San: Jag gissar att det är självhävdelsebehov, men jag kan inte kan se in i deras huvuden så helt säker på hur de tänker är jag självklart inte. Men som Lennart skriver, normalt sitter man inte och jiddrar om hur enormt mycket man jobbar varje vecka utan mer då kanske om jobbets innehåll, så jag har en känsla av att de som ändå gör det har ett väldigt stort behov av att på något vis hävda sig. OK det kanske bara är min egen känsla men ändå.

  Nej så särskilt provocerad blir jag väl inte men däremot förvånad och tycker det är löjligt när vuxet folk jiddrar som tonåringar. Men jag får väl göra som du skriver och gå till mig själv och fråga varför jag känner denna förvåning. Möjligen är det min brist på ödmjukhet som ställer till det. 🙂
  Att få insikt om sina problem är alltid bra och som jag själv konstaterat ett otal gånger, och ibland här på bloggen, finns det de som totalt saknar självinsikt om sina problem. 😀

 2. San

  Jag äter dessutom Dandan nudlar till lunch, tre dagar i veckan. Alla former av spicy noodles intresserar mig.

  Min son förresten, kan lyfta huvudet och stödja sig med armarna mot golvet. Postade precis en bild på Instagram.

  1. Lennart

   San: Vill bara påpeka att både mina söner faktiskt också kan lyfta huvudet och stödja sig med armarna på golvet. Det har dom faktiskt kunnat göra i över 20 år.

   Min yngste son kan också cykla på en enhjuling och sen ritar han serier. Kan din son cykla på en enhjuling och rita serier? 🙂

 3. San

  Bortsett från att jag pratar om min son. Så pratar jag om min Mountain Bike. Eftersom vi bor i Alperna så så har jag köpt en cykel man kan åka nerför med. Amerikansk politik upptar som vanligt en stor del av mina tankar.

 4. San

  Bosse

  Frågan är varför du tror att det handlar om självhävdelse behov. Att en person som jobbar mycket pratar om hur mycket de jobbar känns inte särskilt märkligt. Jag stannar hemma med vår son just nu och naturligt nog upptar blöjbyten och matning under natten en stor del av min tankelraft. Det händer förmodligen ganska ofta att jag slänger ur mig en för andra ointressant kommentar om det, utan att det för den skull handlar om blöjbyten.

  Uppenbart blev både du och din morfar mycket provocerade. Du får gå till dig själv och fråga varför.

  1. Lennart

   San: Här har jag en litet annan åsikt. Jag träffar mängder med startupfolk varje vecka och har aldrig hört någon prata om hur mycket dom jobbar. Istället pratar dom om att dom jobbar med spännande saker som Rails, Django, appar, Heroku, datormolnen osv.

   Och jag är säker på att dom du träffar till leda får höra hur söt din son är och inte hur mycket du jobbar med honom.

   Vad som förvånade mig var att Marissa Mayer visste hur många möten hon gick på varje vecka och att hon inte verkade göra något annat än att sitta på möten (60 per vecka). Vilket klart och tydligt visade varför hennes karriär på Google hade stannat av.

   Sen är det givetvis fysiskt omöjligt att vara effektiv om man jobbar så mycket.

   Min uppfattning är att förutom under vissa kortare perioder så jobbar men i snitt 60 timmar här i Silicon Valley. Som sagt, det finns undantag. Men dagens unga IT-ingenjörer vill ha en viss balans på sina liv.

   Det är i alla fall var jag ser från min horisont.

 5. Bosse

  San: Ledsen att säga det men du verkar ha missat andemeningen i mitt inlägg. Det har ingenting med Marissa Mayer som kvinna att göra och att hon och andra eventuellt arbetar 90 timmar i veckan är också av mindre betydelse även om jag tycker det är dumt. Egentligen betyder Marissa Mayer i sammanhanget ingenting som person. Det jag skrev om var ett fenomen, nämligen det märkliga fenomenet att högutbildade och förhoppningsvis skapligt intelligenta människor på höga poster har ett sånt självhävdelsebehov att de anser sig behöva påpeka hur mycket de arbetar och hur lite de vilar. Jag blir helt enkelt så utomordentligt förvånad över att se en sådan tonåringsattityd hos dessa “lyckade” människor att jag efter något sånt inte kan förmå mig att imponeras av dem hur duktiga de än må vara i sitt arbete.

  Nej San min morfar är borta sedan nästan 10 år tillbaka så han visste nog inget om Marissa Mayers 90-timmars veckor. Det han diskuterade med mig var hur en av det svenska näringslivets toppar skröt om hur mycket han arbetade jämfört med en vanlig “arbetare”. Jag måste säga att jag har full förståelse för min morfars reaktion i det fallet, och ska jag vara ärlig så tror jag att han skulle ha varit måttligt imponerad även av Marissa Mayer. Det var andra människor och andra prestationer som imponerade på honom.

  Men tack än en gång för att du återigen pekar på mina problem med ödmjukheten. Det är alltid bra och nyttigt att få veta sina svagheter av utomstående neutrala betraktare. Jag ska vid lämpligt tillfälle återgälda vänligheten. 😀

 6. San

  Bosse

  Det är ganska enkelt att titta i styrelserummen både i USA och i Sverige för att se att det är kanske svårare för en kvinna att slå sig fram. Kanske är det därför hon känner sig tvingad att lägga ner 90 timmar i veckan?

  Så om om du och din morfar drar en jämförelse med 90 timmar i skogen så har ni nog båda problem med ödmjukheten.

  1. Lennart

   San, Bosse: Marissa Mayer är bara den andra kvinnliga VD:d (för ett större IT-företag) just nu.
   Vilket givetvis visar hur svårt det är för kvinnor att komma så högt i företagsvärlden här i Silicon Valley.

   Den andra är HP:s Meg Whitman. Intressant nog så har just Yahoo redan haft en kvinnlig VD, nämligen Carol Bartz, som svor som en borstbindare. Men hon blev inte långvarig.

 7. Johnny ©

  Boose: Måste säga att Shania Twain “impress me much”. Det är en sådan där sexbomb man skall ha mellan lakanen, som jobbar en dag i veckan och tjänar ett par miljoner dollar som hon jämlikt delar med sig av. Det verkar mycket bättre än att jobba för ett storföretag 90 timmar i veckan.

 8. Bosse

  San: Så det skulle alltså vara något speciellt just för att hon är kvinna? Visar inte det på en ganska fördomsfull inställning, att kvinnor på något vis ska hyllas mer om de kommer fram, och bör behandlas med silkesvantar? I jämställdhetens namn tycker jag nog att de får tåla precis samma granskning och samma kritik som män i motsvarande situation, i annat fall handlar det inte om jämställdhet utan om dess motsats. Och jag lovar dig, jag är inte imponerad av de män som drar liknande “jag arbetar hela dygnet”-historier heller.

  Problem med ödmjukheten? 😉
  Tja om du tyder det så är det isf upp till dig, däremot finns det absolut andra människor som jag är otroligt imponerad av men det kan jag ta en annan gång. Men visst kan det vara så att man inte har insikt om sina egna problem och då är det självklart oerhört bra om någon påtalar dem. Hur är det själv förresten har du insikt om dina problem? Om inte så kan jag isf ge dig en hint.

 9. San

  Om man inte är imponerad av en 37 årig kvinna som just blivit CEO för Yahoo så har man nog problem med ödmjukheten.

 10. Bosse

  Jag kan inte låta bli att dra på smilbanden åt såna här stollar som talar vitt och brett om hur mycket de arbetar och hur lite de vilar och därmed bara bekräftar sin egen stupiditet. Enda anledningen att arbeta 90 timmar i veckan en längre tid skulle vara vid uppbyggandet av upp ett eget självgående system som man senare kunde skörda frukterna av. Något som alltså eventuellt kunde höja livskvaliten ordentligt. Att som anställd på ett storföretag arbeta 90 timmar i veckan är enbart pundigt och visar på en total brist på streetsmart tänkande. Men nåja jag gissar att den här damen liksom så många andra kraftigt överdriver sin egen arbetsinsats. Hon räknar förmodligen även kvällsminglet på cocktailpartyt och liknande aktiviteter som arbete, och då kan det ju plocka på lite timmar. Nej min gamle morfar skulle inte ha varit imponerad. Jag minns en gång när han på sin ålders höst läste i tidningen om en man inom näringslivet som berättade att hans arbetsvecka innhöll mer än dubbelt så många arbetstimmar som en vanlig arbetares.
  Morfar sa bara: “Tja han kan ju prova att arbeta i skogen de där 85 timmarna i veckan så viker han ner sig inom två veckor”
  Så jag håller helt med morfar och Shania: That Don’t Impress Me Much

 11. Christer W

  Vadå, jobba nittio timmar. Jag är igång jämt och sover bara ca fyra timmar per dygn. En enkel matematisk operation får det till min arbetsvecka är 140 timmar.

 12. San

  Kopplingen till boo.com är obefintlig, det finns faktiskt folk som jobbar väldigt väldigt mycket när de är på tillräcklogt högnivå. Under Boo.com satt vilka tomtar som helst och hävdade ärr de jobbade “dubbel arbetsvecka”.

  1. Lennart

   San: Jo och en sak de här arbetsmyrorna verkar ha gemensamt att de älskar att berätta för andra om hur mycket de jobbar. 🙂

   Många av de här människorna är också oerhört detaljorienterade och vill ha total kontroll, och litar inte på någon utom sig själva, vilket gör det väldigt svårt att jobba för dom. Vilket tydligen också var fallet med Marissa Mayer på Google.

   Men som sagt, det är så de gillar att arbeta.

 13. Bossebus

  Ja ja, 90 timmar i veckan?

  Någon kanske skulle säga:”skaffa dig ett liv!).

  Jag var faktiskt med om hysterin i S 1999-2000 när 90 timmar inte räckte till och det fanns “inga krav”…det kodades något fantastiskt för att senare eller morgonen efter upptäcka önskedrömmarnas spaghettiparadis. Och när allt skulle köras ihop dog alla servrarna för “det” (Den berömda version 13), inte levde upp till dom färgglada reklambroshyrernars löften.

  Av dessa gubbar är ,vad jag vet, alla separerade,eller döda idag.

  Hur kul är det?

  Lycka till!

  Minns kanske boo.com?

 14. San

  Fast efter 12 år i företaget så har hon skrapat ihop 25 respektabla semesterdagar. Som hon iofs inte tog ut förra året, men ändå.

  1. Lennart

   San: Du tar fram en viktig poäng, nämligen att det inte är så att Marissa Mayer tvingas att arbeta 90 timmar i veckan utan att hon VILL jobba så mycket. Jag skulle gissa att det mycket väl skulle räcka om hon jobbade 60 timmar i veckan. Om hon bara var mer effektiv och överlät åt underordnade att representera henne.

   En chef ska ju sätta riktningen och inte gå på 60 möten i veckan.

 15. San

  Ska man komma någonstans i amerikanska företag så får man lite sälja sin själ till djävulen. Min flickvän trampar på rätt bra i sitt företag, och med hennes utlandskontrakt och framtida karriärs möjligheter så är det jag som stannar hemma med vår son nu i början. De var faktiskt ganska förstående under de tre första månaderna och hon behövde egentligen bara delta i möten för att hålla sig uppdaterad, men det var ändå vad dom kallade hennes föräldraledighet.

  1. Lennart

   San: En sak som har skett här i Silicon Valley är att man nu allt oftare kan jobba hemifrån. Detaljerna varierar från företag till företag men det betyder att om man har ett sjukt barn hemma så kan man jobba hemifrån, åtminstone i ett par dar. Samma med om man själv blir krasslig i en eller ett par dar.

   Ingen här tar sjukdagar längre annat än om man är riktigt sjuk. Det här är en stor skillnad mot förr.

Comments are closed.