Politik

USA 2.0: det öppna amerikanska samhället och dess fiender i den svenska vänstern och den amerikanska högern

Väggmålning i SoMa-distriktet i San Francisco, basen för den öppna kodrörelsen och USA 2.0-revolutionen.

P1960-talet under min studenttid i Stockholm så kom jag i kontakt med svenskar som hade sålt sin själ till kommunistiska diktaturer. Man läste “Maos lilla röda”, bar röda halsdukar, försökte äta ris med pinnar och hyllade kommunismen i Kina, i Nordkorean, på Kuba och givetvis i Vietnam och senare även Kampuchea.

Det gjorde egentligen inte så mycket vilken diktatur det handlade om så länge som den låg lagom långt bort och förtryckte folket.

När jag berättade att jag skulle studera kinesiska på Taiwan och inte i Kina så haglade glåporden om “den fascistiska Jiang-regimen”. De som skrek mest fick senare högt uppsatta poster i samhället. Ambassadörer, byrådirektörer osv.

Men det visade sig att diktaturerna inte hade någon chans mot det öppna samhället. I april 1989 gjorde de kinesiska studenterna i Beijing uppror mot regimen som slog ner den utan att blinka. I november samma år föll, till allas förvåning, Berlinmuren och snart också Sovjet. Och det som maoisterna aldrig kunde förlåta och ännu inte kan acceptera. Det “fascistiska Taiwan” förvandlades till en demokrati!

Samtidigt började en historisk revolution ta form här i USA med den öppna kodrörelsen, persondatorn, Internet och 1995, webben.

Den öppna kordörelsen spreds från Silicon Valley och USA runt världen och underminerade snabbt alla kvarvarande diktaturer. Den kinesiska regeringen tvingades bygga upp ett allt mer finmaskigt censursystem.

Web 2.0-teknologin som byggdes upp här i Silicon Valley släppte lös en veritabel tsunami av innovation och öppenhet som i december 2010 skulle leda till den historiska Arabiska Våren.

Twitter, Facebook, mobiltelefoner, digitalkameror, realtidswebben, alla de digitala prylar som främst amerikanska IT-entreprenörer hade framställt skulle komma att få diktaturerna i Mellanöstern på fall och förändra allas våra liv.

Idag har den globala revolutionen nått Afrika och mina kompisar reser dit som skottspolar för att sätta sprätt på den mobila IT-industrin där.

Men det öppna samhället som skapade den globaliserade IT-revolutionen har sina fiender. Dom finns inom den Kristna Högern här i USA som till varje pris vill få stopp på toleransen och mångfalden i det globaliserade IT-samhället. Vad man istället kämpar för är ett samhälle som mest av allt liknar dagens Iran.

Ett hårdreligiöst bokstavstroget samhälle där allt som anses strida mot bibeln förbjuds. Med förbud mot könsneutrala äktenskap, mot kvinnans rätt till sin egen kropp, mot Darwins utvecklingslära osv.

På andra kanten har vi de gamla svenska maoisterna med namn som Jan Myrdal och en del mindre förmågor som har synts här på bloggen den sista tiden, som även dom vägrar att acceptera det öppna amerikanska och i förlängningen det öppna svenska samhället.

De har ställt upp för Gaddafis Libyen, Mubaraks Egypten och nu även Assads Syrien, och givetvis Castros Kuba. Precis som man tidigare ställde upp för Miloševićs Serbien.

Den nya amerikanska revolutionen är minst lika inflytelserik som den första i slutet av 1700-talet. Men idag handlar det om avancerad teknologi som datormoln, Big Data, surf och läsplattor,
datoriserade in- och utcheckningssystem i affärerna, på biblioteken och på flygplatserna, realtidsvideo, SSD-diskar och Ultrabooks, avancerad data-anlys, digitala sjukvårdsjournaler, Web 2.0, automatiserade röntgenbildsläsare, SMS-teknologin, system led lokalkännedom, Google Maps, Googles självstyrande bil, och givetvis gratis e-post, webbsidor, bloggar, Twitter osv.

Gratis, från utsugarlandet USA, hur går det ihop. Ja fråga inte de gamla svenska maoisterna för de har inget svar. Det är som när kommunisterna gick ut för att försöka stoppa Marshallplanen, som fick Europa på fötterna efter Andra Världskriget. Maoisterna ser djävulen i USA vad amerikanerna än gör.

Resultatet av alla innovationerna har blivit en revolution vars make mänskligheten aldrig tidigare har sett. En revolution som de gamla svenska revolutionärerna med Jan Myrdal i spetsen, varken förstår eller vill förstå där de sitter i länsstolen med sin gamla slitna lilla röda Mao-bok i händerna och undrar vad som gick så fel.

Precis som Jan Myrdal så har alla deras hopp om en våldsam världsomspännande revolution slagits i spillror.

Istället har det fått en världsomspännande teknologisk revolution som håller på att skapa ett helt nytt globalt kunskapssamhälle som inte är byggt på kommunistiska klyschor utan på tolerans och globala sociala kunskapsnätverk.

Fråga dom vad Massive open online course, dvs webbaserade gratiskurser för studenter världen över, ett koncept som har lanserats här i Silicon Valley, och dom börjar prata om amerikanska militärbaser och amerikanska ränker mot Assad-regimen i Syrien.

Fråga dom om Rails, Django, datormolnen eller realtidswebben och du får en blank blick till svar.

Det globala IT-samhället är inte perfekt, det finns inga perfekta samhällen, det har det aldrig gjort. Men det är ett samhälle där vi lever betydligt längre än tidigare, där vi har högre utbildning, för bättre föda, reser mer, har bättre sjukvård och lever bättre liv än man gjorde i de samhällen som beundrades av de gamla svenska revolutionärer och deras självfränder inom den amerikanska Kristna Högern. Och det toleranta globala IT-samhället skapades alltså till stor del skapades här i Silicon Valley och USA.

Och som nu håller på att spridas världen över. Med ödesdigra konsekvenser för världens kvarvarande diktaturer.

Men för de gamla revolutionärerna är det här ett samhälle de inte förstår, de inte känner igen, de inte kan acceptera. Det var bättre förr säger dom, världen håller på att gå åt helvete. Och så bläddrar man förtvivlat i sina gamla Mao-böcker.

Precis som den Kristna Högern förtvivlat bläddrar i sina biblar.

Vilket är varför de svenska maoisterna nu sitter framför sina amerikanska datorer och skriver på sina amerikanska bloggar på den amerikanska webben och öser sin gala över USA.

Säg inte att livet världen inte är fantastisk!

Pressklipp:

NyTeknik – Senaste nytt,Computer Sweden 20 senaste nyhet, Computer Sweden 20 senaste nyhet, Nyheter – Nyheter, Nyheter – Nyheter, DN.se – Världen, Ekot

[tags] [/tags]

31 thoughts on “USA 2.0: det öppna amerikanska samhället och dess fiender i den svenska vänstern och den amerikanska högern

 1. San

  Jag gillade Mona Sahlin. Jag älskade Elliot Spitzer. Just Annie Lööf har jag faktiskt lite svårt för. Det tysk/schweiziska samhällsbygget är min mardröm.

  Resten kräver en längre utläggning jag får återkomma med.

 2. San

  Frågan är snarare varför agrarvänstern alltid kallar varenda åsikt till höger om dom själva för borgerlig. Själv är jag socialdemokrat och Lennart verkar vara Vänsterpartist vad jag förstår.

  1. Lennart

   San: Nej jag är ingen syltburk, så du kan inte sätta någon etikett på mig. 🙂 Men tack för tillfället att förklara var jag står.

   Jag står för den modell som finns här i Silicon Valley. Alltså för privatkapital i form av riskkapital blandad med den Öppna Kodrörelsen. Jag är för kunskapsmeritokrati, för tolerans och emot alla former av intolerans och alla religioner, eftersom dom alltid visar sig vara intoleranta.

   Det finns faktiskt aspekter på flera svenska riksdagspartier som jag gillar. Främst Piratpartiet, Miljöpartiet, Socialdemokraterna, men även vissa aspekter av Moderaterna. Jag följer t.ex. som jag har skrivit Mary X Jensens blogg http://minamoderatakarameller.blogspot.com/.

   Jag gillade också Lars Ohly som person. De enda partier jag aldrig skulle kunna rösta på är Folkpartiet, Centern och KD, och så givetvis SD.

   För mig är personerna viktigare än partiprogram och ideologi. Jag gillar t.ex. inte Reinfeldt och Jan Björklund och jag avskydde Maud Olofsson. Däremot är jag svag för Annie Lööf. Jag gillade inte Mona Sahlin men jag gillar Stefan Löfven och jag gillade Alf Svensson och speciellt K.G. Hammar, och jag har en del av Hammars böcker.

   Jag har känt medlemmar i den amerikanska kristna högern som jag gillade och vänsterfolk som jag avskydde.

   För mig är det viktigaste alltså personen. Är det någon som jag skulle vilja tillbringa en kväll med?

   Så är det alltså. Och var står du själv?

 3. Bosse

  Bossebus: Nej jag är heller inte medlem i något som har med politik att göra. Åsikter har jag, och jag håller helt med dig i att det är helt oacceptabelt att skattemedel i många fall går direkt ner i riskkapitalisternas fickor och hamnar nere i Panama eller i andra skatteparadis.

 4. Bossebus

  Bosse:

  Jag medger ingenting,jag är inte medlem! 😉

  Men jag kan tycka att det inte är riktigt rätt att i princip skänka bort vår,omsorg,transporter U name it till “Caremor” som får skattepengar som manipuleras till skatteparadis. Vadå risk?

 5. San

  Lennart

  Agrar för att de är hembygdsromantiker, nostalgiker och modernitetens fiende. På varje nytt påfund så drar dom upp någon jävla morfar som klöv ved som mot bild. Om du tittar på en valfri nordkoreansk propaganda poster så sitter de dessutom oftast och mjölkar getter i något Schweiz liknande alplandskap.

  1. Lennart

   San: Bra, då förstår jag, en bra term, speciellt med tanke på dessa människors fientlighet till EU och det globaliserade samhället.

 6. Bosse

  Bossebus: Jag håller inte med Lennart i allt han skriver, men nog måste även du medge att den svenska vänstern är både dogmatisk och dumnaiv ibland. Kritisk granskning av “heliga teser” är det enda som för politiken framåt.

 7. Bosse

  Orsaken till att jag tog bort “Det Progressiva USA” från titeln har ingenting med politik att göra.

  Lennart: Hehe nä jag förstod det men jag kunde inte låta bli att dra upp det med tanke på de senaste diskussionerna. 🙂

 8. Bossebus

  Lennart:

  Förnyelsen var inte en dag för tidig,ibland behövs en katalysator- och du har varit förutsägbar dom senaste åren… 😉

  Nu vet man var du står,egentligen!

 9. Thomas Ruuth

  Nästan som en väckelsepredikan…, ok, jag förstår du är entusiastmerad i egenskap av systemtekniker i Silicon Valley över datamolnen, paddor, 2.0 och allt med det! I det avseendet har tydligen USA räddat världen och är ledande. Men imorgon kan fokuset ligga på USA:s förfallna infrastruktur, cementerade vapenlobby och högerkrisnas (flåt -kristnas, Jesus would laughed his ass out at them…) som partiellt kapat det land som betydde så mycket och som många blågulingar fortfarande tyr sig så till…! Vet livet och världen är ambivalent, och blir mer uppenbart ju större ämnet är. Men hur många maoister finns det egentligen kvar idag, Jan Myrdal är i mitten av 80-årsåldern, Nordkorea ett perverst skämt (men även där verkar Musse Pigg & c/o sippra in, God bless America…), sen här hemma har inte ens de mest isolerade kristdemokrater/centerpartister lyckats uppbåda nån svensk tepåse-rörelse, tack för det…, och vet det förhåller helt annorlunda med sistnämnda ”over there”… Sen allt är inte bara teknik, uppdateringar, nya data-system osv är masskonsumtions och helt vardagligt i samma ögonblick dom lanseras. Enligt min uppfattning är tekniken underbar, men samtidigt endast en ”vardagsslav”, inget bli så exhalterad över. I egenskap av grafisk formgivare, fotograf och konstnär väger kreativitet, insikter och tänkande tyngre än rent tekniska hjälpmedel vi tar för givna, åtminstonde till elen bryts och/eller solstormar slår ut kommunikationen, som man läst om… 2.0, hela världen borde bli 2.0!

  1. Lennart

   Thomas: Tack för en bra kommentar som tar upp ett antal viktiga frågor. Men först en fråga tillbaks. Du skriver “inget bli så exhalterad över”. Ska det inte vara “inget ATT bli så exhalterad över”?
   Jag har märkt att ordet “att” verkar försvinna mer och mer. Stämmer det?

   Jag skrev inlägget för att påpeka något väsentligt som många verkar missa. Om de olika revolutioner som har ägt rum under de senaste 100 åren och att det just nu faktiskt pågår en världsomspännande IT-revolution som till stor del kommer härifrån Silicon Valley.

   Det betyder givetvis inte att USA plötsligt har blivit världens bästa samhälle eller att den Kristna Högern eller vapengalningarna eller alla andra fanatiker här i USA har blivit mindre farliga.
   Som vi just har sett i massakern i Denver.

   Men jag vill heller inte att bloggen ska stagnera och bara hålla på att tjata på samma saker år ut och år in. Så förnyelse är alltid bra.

   Så är tekniken något att bli exalterad över? Jag är själv övertygat att svaret är ja, därför att den ger oss möjligheter som vi inte hade tidigare. Men samtidigt har du rätt i att det givetvis inte är tekniken i och för sig själv som är det viktiga utan vad vi gör med den.

   Om vi endast använder tekniken för att konsumera mer film, e-böcker eller musik så är det kanske inte så viktigt. Men som Dr. Eric Topol har visat så kan vi idag gå omkring och fånga relatidsdata från vår egen kropp med en iPhone. Något som gör det möjligt för kroniskt sjuka, inklusive astmasjuka barn, att leva längre och bättre liv.

   MOOC är en annan historisk utveckling som håller på att förändra världen.

   Så vi behöver väckelsepredikanter men även mer sansade människor som kanske kan ta en mer långsiktig syn på utvecklingen.

   Eftersom jag själv gillar spänning och nya prylar så passar mig rollen som väckelsepredikant ypperligt. Jag minns med skräck sommarsöndagarna i Uppsala med Domkyrkoklockornas dova slag och alla bortresta kompisar. Då föredrar jag mitt liv här i hjärtat av Silicon Valley med all ny teknologi. 🙂

 10. Bosse

  Johnny: Jag har också lagt märke till att rubriken “Det progressiva USA” verkar ha försvunnit. Gissningsvis ett steg i den nya agendan och den nya programförklaringen blir då gissningsvis “Det neokonservativa USA”. Eller vad säger du Lennart? 😀

  1. Lennart

   Bosse: Orsaken till att jag tog bort “Det Progressiva USA” från titeln har ingenting med politik att göra. När jag startade bloggen kunde jag inte lika mycket om webben som idag och insåg inte att man bör ha ett klart varumärke. Det varumärket är usabloggen.se, klart och tydligt.

 11. Bosse

  umepojk: För att ge dig en ledtråd. Det kan också vara något som kallas humor inblandat i vissa kommentarer. Ta det som ett tips. 😀

 12. umepojk

  Så länge du skriver kritiskt om USA är all frid och fröjd. När du nu efterfrågar lite balans från de som spyr galla så fort USA nämns, då känner somliga läsare inte igen dej, och andra liknar dej vid Dick Cheney(!), och säger att du gillar krig. Jag måste börja läsa bloggen mer ofta, i stället för en eller två gånger i veckan, om det ska bli så här underhållande. För man kan inte annat än skratta när man läser kommentarer som helt visar brist på balanserat, kritiskt tänkande. Å andra sedan närmast gråter jag när jag hör liknande brist på tänkande från teabaggers och tokkristna. Men saltvatten kan inte vara bra för tangentbordet.

  1. Lennart

   Umepojken: Utmärkt skrivet! Här har du litet bakgrund. När jag firade mitt 12 000:e inlägg här på bloggen för någon månad sen så insåg jag att jag inte kan hålla på och skriva ytterligare 12 000 inlägg utan att förnya mig. Bloggen höll på att bli alltför förutsägbar och man måste förnya sig.

   Så jag tänker skriva fler inlägg om olika aspekter av USA som jag inte har skrivit så mycket om tidigare. Fortfarande kring IT-industrin här i Silicon Valley och amerikansk progressiv politik. Men alltså även andra saker som faller litet utanför det jag brukar skriva om.

 13. Johnny ©

  Instämmer med dig Bosse, Lennart har blivit lika tuff som Dick Cheney, en riktig neo-conservative, nu är det “Hit Them First and Hit Them Hard” politiken som gäller, det borde sätta fart på trafiken till bloggen, skall bli kul med fler maoister och nationalsocialister på bloggen, 🙂

 14. Bosse

  Oj! Så här hård och tuff har jag aldrig sett dig förut Lennart. Det är nästan så jag undrar om du tränar för att kunna ställa upp i det amerikanska presidentvalet som oberoende kandidat. Fast visst ja du är ju född på fel sida atlanten. Men fortsätt att köra hårt, det blir nog intressanta diskussioner. 😉

  1. Lennart

   Bosse: Tack för komplimangen! Alltid retar det någon och jag vill inte att bloggen ska bli tröttsam och förutsägbar. Den liksom allt annat måste förnyas för att kunna överleva.

 15. Johannes

  Ja, denne Jan Myrdal brukar jag mest tycka är en rolig figur numera och skratta åt måste jag erkänna.

  Förövrigt tror jag en balansgång är viktig. Det finns dem som aldrig skulle kunna yttra ett kritiskt ord om USA och dess politik. Något jag tror är lika farligt som de som ser rött så fort USA nämns i ett sammanhang (exemplen du tog upp, Lennart). Det går ju nämligen utmärkt att vara kritisk (undertecknad inkluderad) mot USA och delas av deras politik, samtidigt som man inte tror eller tycker landet är djävulen själv.

  1. Lennart

   Johannes: Precis, man får inte bli doktrinär och sitta och älta om samma gamla saker dag ut och dag in. Ett så stort och komplicerat samhälle som USA har givetvis både positiva och negativa sidor. Det är oundvikligt.

   När man sysslar med vetenskap eller underrättelseanalys så är det viktig att försöka vara objektiv och redo att acceptera olika ståndpunkter. Världen är ofta mer komplicerad än man tror. Som att amerikanska privatuniversitet nu har startat en akademisk undervisningsrevolution runt om i världen vis s.k. http://en.wikipedia.org/wiki/Massive_open_online_course.

   Om man tänker efter så borde en sån revolution ju ha startats på skattefinansierade universitet. Men nej, stick i stäv med vad man skulle tro så har de startats på privata amerikanska universitet.

   En doktrinär svensk USA-hatare skulle bara sopa det hela under mattan. Men det kan an inte göra., det visar att världen inte är så enkel som man ofta tror.

   Så samtidigt som den amerikanska infrastrukturen håller på att svikta, den Kristna Högern och vapengalningarna är på frammarsch, så sker en världsomspännande IT-revolution runt om i världen som startades här i Silicon Valley.

   Gott och ont, Yin och Yang, vitt och svart, inlindat i varandra.Vi måste vara objektiva nog att kunna se båda sidorna.

 16. Per A.

  “På andra kanten har vi de gamla svenska maoisterna med namn som Jan Myrdal och en del mindre förmågor som har synts här på bloggen den sista tiden, som även dom vägrar att acceptera det öppna amerikanska och i förlängningen det öppna svenska samhället.”

  Inrikespolitiskt i Sverige så är det främst vänstern som varit konsekventa i sin kritik av och motstånd mot det framväxande övervakningssamhället.

  Borgerligheten och högersossarna snackar mycket vackert om frihet på internet i andra länder, samtidigt som man på hemmaplan både driver fram lagstiftning som verkar i motsatt riktning och ger exportkrediter till svenska företag som vill sälja system som kan användas för övervakning av internettrafik till olika auktoritära stater.

  Det riksdagsparti som är mest frihetligt i frågor om personlig integritet på nätet och mest tveksam till export av övervakningsteknologi och vapenteknologi till diktaturstater är Vänsterpartiet eller Miljöpartiet.

  1. Lennart

   Per: Du har helt rätt i att Reinfeldt och Alliansens frihetsbudskap inte har speciellt mycket med verkligheten att göra. Att de frihetsälskande Moderaterna skulle införa FRA-avlyssning av alla svenskar och samtidigt smussla med vapenfabriker i Saudi Arabien visar hur litet man kan lita på politiker. Caremaskandalen visade också vad dom menar med valfri sjukvård.

   Jag röstade på MP i senaste valet och jag vet att VP har varit mycket tydliga mot massavlyssning och vapenförsäljning. Det är ju helt vanvettigt att Sverige överhuvudtaget ska sälja vapen.

 17. San

  Maoister är inte rätt beskrivning, nationalist socialister skulle nog vara rätt beskrivning men det låter lite för nära.. Så jag nöjer mig med Agrar Vänster.

  1. Lennart

   San: Agrarvänstern, gratulerar, du har just nästan myntat ett nytt ord. Det finns bara i två exemplar på webben. Nu finns det tre och om jag bara skriver Agrarvänstern Agrarvänstern Agrarvänstern Agrarvänstern
   så kommer det att finnas sju exemplar. 🙂

   Men varför agrar?

 18. Bossebus

  Ddet var en väldig drapa du kommer med!

  Eftersom jag varken är eller kommer att bli Maoist så tänker jag inte gå i polemik om detta.

  “Någon” måste ha skakat om din verklighet rejält! 😉

  1. Lennart

   Bossebus: En drapa om revolutioner och människor. Som jag skrev tidigare idag så vill jag för nya bloggen litet.

 19. Romi R

  Notera att Massive open online courses (MOOCs) lanserades första gången av George Siemens och Stephen Downes i Kanada, inte i Silicon Valley. Jag deltog i den första kursen 2008. Trevligt att också USA hakat på!

  Romi

Comments are closed.