Politik

Alla mot alla, flerfrontskriget i Silicon Valley hettar upp. Vad blir nästa stora innovation?

Klicka på Amazons Lab126 i Cupertino.

Konlurrensen och den öppna fiendskapen mellan de största företagen här i Silicon Valley har sällan varit mer intensiv än idag.

Google och Facebook konkurrerar om annonsintäkter på nätet och om sociala nätverk. Google och Apple konkurrerar om mobiltelefoner och den mobila webben, Google konkurrerar med om Office Microsoft, som också har ett stort campus i Silicon Valley där jag har varit många gånger, trots att deras högkvarter givetvis ligger i Redmond utanför Seattle i delstaten Washington nära den kanadensiska gränsen.

Ett annat Seattle-företag har även det en filial här i Silicon Valley och det är Amazon, vars Lab126 ligger i Cupertino. Det är där man jobbar med Amazons mobila strategi som Kindle, Kindle Fire och Amazons kommande pekmobil.

Jessica E. Vascellaro och Greg Bensinger skriver i Wall Street Journal om Apple-Amazon War Heats Up – WSJ.com

The latest escalation came earlier this month, when it became clear that Seattle-based Amazon is testing its own smartphone, which would be a direct competitor to Apple’s iPhone. The companies already battle one another in tablets and digital music and video, among other businesses. Behind the scenes, a team of Amazon engineers, stationed near Apple’s Cupertino, Calif., headquarters, is toiling away to make the software that runs the Kindle Fire tablet more powerful, to better take on Apple’s iPad.

Their efforts include improving the graphics performance, the hardware and software integration and the user interface, which some consumers say still reminds them of an e-book reader, according to a person briefed on the project.

Vad Amazon har är givetvis en superb läsplatta och en app-butik som är den bästa i världen.

Och det är genom att skapa billiga mobiler med vilka man hoppas att miljoner människor kommer att ladda ner digital underhållning som man hoppas kunna slå Apple och Google på den digitala marknaden.

Amazons leder stort på datormolnområdet men jag tror knappast att man kommer att kunna konkurrera speciellt framgångsrikt med vare sig Apple eller Google. I alla fall var Kindle Fire en ren flop rent tekniskt sett.

Jag tror också att Facebook är sårbart och att vi kommer att få se allt fler Facebook-konkurrenter inom olika nischmarknader, som Pinterest. Det är oklart om Facebook kommer att klara omställningen till den mobila Webben.

Den stora jokern i leken är Googles Project Glass, som hotar att skapa något helt och hållet nytt som inte har existerat tidigare. Något som är så revolutionerande att Apples iPhone och iPad ser ut som stenåldersprylar i jämförelse.

Om Google lyckas med Project Glass så kommer det att leda till en revolution på den mobila webben som kommer att förpassa dagens mobila webb till närmaste museum. Och det kan komma att bli redan nästa år.

Pressklipp:
NyTeknik – Senaste nytt,NyTeknik – Senaste nytt, NyTeknik – Senaste nytt, Computer Sweden 20 senaste nyhet, Computer Sweden 20 senaste nyhet

Länkar:

[tags] LinkedIn, Mountain View,Google, Palo Alto, Stanford University, San Jose, Zynga, Twitter, Oracle, Intel, Hewlett-Packard, Apple, Oracle, Cisco,Electronic Arts, Facebook, Nvidia, Symantec, Yahoo, Juniper, AMD, VMWare, EBay, Tesla Motors, Microsoft, [/tags]

2 thoughts on “Alla mot alla, flerfrontskriget i Silicon Valley hettar upp. Vad blir nästa stora innovation?

  1. Örjan

    Jag tycker det är intressant Med Amazon Prime video, som konkurrerar direkt med Netflix och är bättre (i min mening). Amazon har ju jobbat nära med Netflix i flera år och lärt sig det hela.

    Känner någon igen det från bilbranchen och mobiltelefonibranchen. Företag outsourcar saker till “molnet” och blir sedan själv utkonkurrerade av “molnet”.

Comments are closed.