Politik

Viktig New York Times-artikel om svenska Det Missionerande Kopimistsamfundet

Klicka på länken till

Att gammelmediaföretagen gör allt de överhuvudtaget kan för att göra copyrightlagarna allt mer drakoniska är knappast förvånande. Nu är det lyckligtvis så att det moderna digitala samhället är baserad på fildelning, så om vi inte vill kasta ut alla datorer och återgå till papper och stenkakemusik så kommer kriminaliseringen av fildelning slutligen att misslyckas.

John Tagliabue skriver i New York Times om svenska Det Missionerande Kopimistsamfundet som har lyckats bli erkänd som ett religiöst samfund. Det första religiösa samfund som jag själv vill bli medlem av.

In Sweden, Taking File Sharing to Heart. And to Church. – NYTimes.com

STOCKHOLM — People almost everywhere are file sharing these days,…

In Sweden, however, it is a religion. Really. Even as this Scandinavian country, like other nations across Europe, bows to pressure from big media concerns to stop file sharing, a Swedish government agency this year registered as a bona fide religion a church whose central dogma is that file sharing is sacred.

“For me it is a kind of believing in deeper values than worldly values,” said Isak Gerson, a philosophy student at Uppsala University who helped found the church in 2010 and bears the title chief missionary. “You have it in your backbone.” Kopimism — the name comes from a Swedish spelling of the words “copy me” — claims more than 8,000 faithful who have signed up on the church’s Web site.

… The Kopimists rose out of Europe’s growing piracy movement, which was born in Sweden about a decade ago.

Det är värt att påpeka att hade det inte varit för den svenska fildelningsrörelsen och den svenska jämställdheten, tack Socialdemokraterna, så hade Sverige aldrig haft den starka position som IT-nation som vi har idag.

Så någon kanske kan berätta det för Beatrice Ask som verkar ha satt jakten på fildelare mycket högt på sin prioritetslista.

För den som undrar så är den Öppna Kodrörelsen utan vilken hela dagens IT-industri skulle kollapsa, helt och hållet byggd på fildelning och öppen och för det mesta gratis kod.

Låtom oss bedja.

Pressklipp:

NyTeknik – Senaste nytt,NyTeknik – Senaste nytt, Computer Sweden 20 senaste nyhet, Computer Sweden 20 senaste nyhet, Computer Sweden 20 senaste nyhet

[tags] Det Missionerande Kopimistsamfundet, Fildelning, Frihet på Internet[/tags]

One thought on “Viktig New York Times-artikel om svenska Det Missionerande Kopimistsamfundet

  1. Marcin

    Vore intressant att veta hur Kopimistsamfundet ser på kopieringen och spridningen av den litteratur som är förbjuden i stora delar av Europa, tro?

Comments are closed.