Politik

Oklart om Facebook kan klara övergången till den mobila webben

En intressant fråga kring den otroligt snabba utvecklingen av webbteknologin de senaste åren är att medan miljardföretag kan byggas upp på några år, så är det långt ifrån klart hur länge de kommer att överleva.

Det känns t.ex. som om Facebook, med nära en miljard användare, hade varit med oss i evigheter, trots att det grundades så sent som för åtta år sen. I en helt annan tid och ett helt annat rum.

Då satt t.ex. de allra flesta användarna framför skrivbordet och skrev på något så gammalmodigt som en skrivbordsdator. Visa en sån för dagens pekmobilkids och se hur dom reagerar.

Så när Facebooks aktie nu rasar så är det inte helt förvånande, för Facebook är inte byggd för den mobila webben, och det är oklart om det alls kommer att klara övergången till vad som trots allt är en helt ny paradigm.

Somini Sengupta skriver i New York Times om besvikelsen kring Facebooks första kvartalsrapport: Facebook Reports a Loss, but Its Revenue Beats Expectations – NYTimes.com

Facebook’s stock lost 18 percent of its value Thursday. The first blow came during regular trading largely because of the poor results posted by Zynga, the social game company that uses Facebook as a platform.

But the stock continued to plummet in after-hours trading after Facebook announced its own numbers, dipping below $24, a record low. Since going public two months ago at $38 a share, Facebook shares have lost 37 percent of their value.

Knäckfrågan för Facebook, säger analytikerna, är om användarna kommer att tolerera att bli bombarderade med annonser medan dom chattar med sina kompisar på Facebook med sina pekmobiler. Och det är den fråga som ingen ännu kan besvara.

Men Facebook har också en annan akilleshäl, och det är att den helt och hållet är byggd på öppen kod. Trots att Facebook nu har köpt in en massa patent från andra företag, så betyder det att dagens unga ambitiösa IT-entreprenörer, för vilka den 28:årige Mark Zuckerberg framstår som en äldre herre från en annan generation, snabbt kan skriva ihop konkurrenter till Facebok.

Eller snarare, de kommer att skapa helt nya sociala nätverksprogram som vänder sig till dagens kids och inte till gårdagens Facebookgeneration som nu snabbt närmar sig trettioårsåldern.

Går det undan så går det, och det är ingen som säger att Facebook inte kan framstå som mer eller mindre irrelevant för dagens unga efter ett par tre kvartalsrapporter som liknar dagens.

Pressklipp:

Computer Sweden 20 senaste nyhet,
Nyheter – Nyheter, Ekot, SvD – Senaste nytt, Aftonbladet: Sveriges nyhetskäl,Ekot,
SvD – Startsidan, VG RSS, VG RSS,DN Facebook

[tags] LinkedIn, Mountain View,Google, Palo Alto, Stanford University, San Jose, Zynga, Twitter, Oracle, Intel, Hewlett-Packard, Apple, Oracle, Cisco,Electronic Arts, Facebook, Nvidia, Symantec, Yahoo, Juniper, AMD, VMWare, EBay, Tesla Motors, Microsoft,Facebook [/tags]