Politik

Rasistiskt mot kineser i Sverige, men inte i USA, men hur är det i Kina?

A tt människor från Kina upplever att dom blir rasistiskt bemötta i Sverige förvånar mig egentligen inte. Precis så blev jag nämligen själv bemött under mina tre år på Taiwan.

Det är också intressant att jämföra hur lika rasismen är. Rasisterna verkar t.ex. ha pippi på näsor. Själv blev jag kallad adogha på Taiwanesiska, dvs 大鼻子, stornäsan, av alla barn.

På trettiotalet använda nazisterna nidbilder med krokiga näsor för att vispa upp hat mot människor med judisk bakgrund. Som f.ö. hade helt vanliga tyska näsor, hur dom nu ser ut.

Kineserna är korta tror vi, medan det i själva verkar finns miljoner långa kineser. Men hur tycker kineserna själva? Jo dom har i generationer sagt precis samma sak om sina grannar japanerna, som kineserna tycker är helt löjligt korta.

Under Ming-dynastin kallade man t.ex. allmänt de japanska sjörövare som härjade Kinas kuster för Wokou, dvs dvärgbanditerna, vilket jag alltid har tyckt faktiskt är rätt fräckt.

Henrik Arnstad skriver i Dagens Nyheter om rasism riktat mot kineser i Sverige: Samhällets sista tillåtna rasism – DN.SE

Att driva med kineser och ostasiater är den sista tillåtna öppna rasismen. Den finns överallt runtomkring oss – på scenen, i humor, i filmer och på förpackningar. Överallt möter vi den gule asiaten med kulierhatt och groteskt stora framtänder som fånigt flinar emot oss. Men bakom vårt hånskratt döljer sig en rasism som liknar mellankrigstidens judehat, visar forskningen.

Men den riktiga rasismen riktar man mot sina sina egna. Något som jag själv fick uppleva på ett synnerligen humoristiskt sätt när min blivande svärmor gråtande berättade för sin bästa väninna att det såg ut som om en av hennes fem döttrar kanske skulle komma att gifta sig med en svensk.

Men det är ju förskräckligt snyftade svärmor, inte en rik amerikan eller i alla fall Taiwanes utan en svensk! Men gråt inte kära du svarade väninnan, tänk på att det faktiskt kunde vara mycket värre, tänk på att hon kunde ha velat gifta sig med en man från Fuzhou!

Fuzhou är nämligen huvudstaden i Fujianprovinsen rakt över sundet från Taiwan, så nära Taiwan man kan komma. Där man dessutom talar samma dialekt på på Taiwan.

Så vi måste vara toleranta, och rasism mot orientaler finns lyckligtvis inte i dagens USA.

Men fram till Andra Världskriget var sådan rasism utbredd. Den som inte har läst Julie Otsukas djupt rörande och jycket välskrivna When the Emperor was Divine om hur helt vanliga amerikaner internerades i fångläger under Andra Världskriget här i Silicon Valley med omnejd, bara för att de råkade ha japanska efternamn.

Den groteska svenska ålderdiskrimineringen är en annan aspekt av rasism och för bara en vecka sen blev jag utsatt för ett synnerligen otäckt påhopp i den genren av den svenska bloggaren Jinge.

Hur enkelt det är att schablonbehandla människor från andra miljöer berättar Sommarprataren Marika Carlsson f.ö. mycket underhållande i sitt Sommarprat.

Själv hajade jag till när en mycket trevlig och vänlig IT-ingenjör från Brasilien som jag just jobbar med plötsligt sade, “ja du måste väl ha jobbat med stordatorer och hålkort”.

Varför säger du det frågade jag. Och han började stamma om att eftersom jag var, ja , osv. Nej svarade jag, du har helt fel. jag började programmera på en Apple-dator och har alltid jobbat med persondatorer och aldrig med stordatorer.

Så början till tolerans är att inse att man inte kan skära alla människor av en viss typ över en kam. Inte ens människor från Kina.

Pressklipp:

Nyheter – Nyheter,Nyheter – Nyheter, Nyheter – Nyheter, svt.se – Världen, Dagbladet.no – nyheter, Dagbladet.no – nyheter

[tags]Kina, kineser i Sverige, Rasism i Sverige, Chinese in Sweden [/tags]

8 thoughts on “Rasistiskt mot kineser i Sverige, men inte i USA, men hur är det i Kina?

 1. Edward i Orlando

  “Tyskar stereotypiserar något alldeles oerhört” = San stereotypiserar något alldeles oerhört.

 2. San

  I USA kallas det profiling när polisen stereotypiserar , det är intet tillåtet eftersom det anses vara rasistiskt. Tyskspråkiga länder, ska vi säga, är lite annorlunda. För några månader hade en av landets största nyhetsmagasin rubriken “Romerna kommer”, till en bild med ett (förmodat) romskt barn i 5 års åldern med pistol. Dom är rubbade här nere, på riktigt.

 3. Marcin

  En Hen sågs bära ut tre datorer ur biblioteket tisdagen den 29 juli klockan 11.55 för att avvika från platsen i en röd Toyota.

 4. Peter Andersson

  När polisen stereotypiserar kallas det att lägga en gärningsmannaprofil. När vanligt folk stereotypiserar kallas det rasism. 😉

 5. San

  Tyskar stereotypiserar något alldeles oerhört. Har blivit mycket förvånad under min tid. Framför allt vilken vikt dom sätter vid hudfärg och nationalitet. Hade jag åkt till Taiwan, Korea eller Japan så hade jag nog förväntat MIG det, men inte här. Man ser tex tyska komiker göra “blackface” målningar fortfarande.

 6. San

  Tyskar stereotypiserar något alldeles oerhört. Har blivit mycket förvånad under min tid. Framför allt vilken vikt dom sätter vid hudfärg och nationalitet. Hade jag åkt till Taiwan, Korea eller Japan så hade jag nog förväntat MIG det, men inte här. Man ser tex tyska komiker göra “blackface” målningar fortfarande.

Comments are closed.