Politik

Amerikansk matkultur, läckra amerikanska pajer: Adrienne Kane, United States of Pie: Regional Favorites from East to West and North to South

Den amerikanska dessert-pajen kom ursprungligen från Europa men utvecklades tidigt till något helt nytt, mest beroende på den rika tillgången till bär och andra ingredienser här i USA.

Idag kan man köpa såna här pajer på snabbköpet men många amerikaner gör fortfarande sina egna pajer, och det finns en stor skillnad mellan pajer från olika landsändar.

Nu har Adrienne Kane, som tidigare har skrivit boken Cooking and Screaming, se videon nedanför, skrivit en bok om amerikanska pajer och Aram Bakshian Jr. recenserar boken i Wall Street Journal om Book Review: United States of Pie | A Year of Pies – WSJ.com

… as Adrienne Kane makes abundantly—and deliciously—clear in “United States of Pie,” a collection of 52 mostly heirloom American recipes drawn from our country’s four major culinary regions: Northeast, South, Midwest and West. Ms. Kane has pored over hundreds of vintage cookbooks, news clippings, family recipes and the “spiral-bound, mimeographed booklets of church groups and community associations” from generations gone by.

She relaunches a whole fleet of pie offerings that were the mainstay of American desserts for most of our history. While continental Europeans have created many delectable pastries—strudels, tarts and tartlets that incorporate fruit, fruit preserves and other sweet ingredients—they have never gone in for full-fledged dessert pies as we know them. Even their languages reflect this.

De här svenska receptsajten har recept på amerikanska pajer.

Min egen favoritpaj är utan tvekan blåbärspaj. Den som vill baka en äkta kalifornisk limepaj hittar receptet här.

Pressklipp:

SvD – Senaste nytt,SvD – Senaste nytt, VG RSS

[tags] Gilroy Garlic Festival, Hamburgare, Varmkorv, Mat i Kalifornien, California Food, Mat i USA, Amerikansk mat, Sushi i USA, Koreansk Yoghurt i USA, Amerikanska kockar, Amerikanska restauranger, Restauranger i Kalifornien, Restauranger i USA,Svält i USA,, [/tags]