Politik

Är de sociala nätverkens tid över? Silicon Valley på gränsen till ett nervöst sammanbrott.

Plötsligt verkar i alla fall en del av luften att vara på väg att läcka ut ur den gigantiska ballong som har fört Silicon Valley och dess startupföretag ständigt uppåt mot nya höjder de senaste åren.

Facebooks kvartalsmiss fick investerare och IT-folk i allmänhet att kippa efter andan. För att förstå vidden av vad som har skett så måste man inse att Facebook under de senaste två-tre åren har varit Silicon Valleys absolut coolaste företag. Ett företag som har kunnat snylta chefer och de bästa och smartaste IT-ingenjörerna från i stort sätt vilket annat IT-företag eller för den delen universitet i hela världen.

Facebook var företaget som skulle slå knockout på Google och ta över som Silicon Valleys hetaste IT-företag. Och nu plötsligt, plooooof, så har hela världen kunnat se hur luften har gått ur Mark Zuckerberg och hans team i Menlo Park.

Sociala Nätverk är fortfarande viktiga men Facebooks affärsmodell har visat sig inte hålla måttet, och även om företaget givetvis kommer att överleva och säkert även frodas så kommer det knappast att vara ett dödshot mot Google längre. Och heller inte kunna rekrytera gräddan av världens IT-elit. Och det sistnämnda kommer att kosta Facebook åtskilliga miljoner.

David Streitfeld och Evelyn M. Rusli skriver i New York Times om hur allt fler här i Silicon Valley börjar undra om den makalösa tsunamin kring sociala nätverk nu håller på att ta slut: As Social Sites’ Shares Fall, Some Hear Echo of 2000 – NYTimes.com

Another couple of days like this and the great tech bubble of 2012 might recede into history. Several companies that were supposed to be the foundation of a new Internet era plummeted this week as analysts and investors downgraded their dreams.

There were instant echoes of the crash of 2000, when the money stopped flowing, the dot-coms crumbled and Silicon Valley devolved into recriminations and lawsuits. Shares of Facebook stumbled to a new low Friday after its first earnings report revealed a murky path to any profit that would justify its lofty valuation.

The heavily promoted $100 billion company on the eve of its May debut is now a $65 billion company and persistently headed south. Zynga, the social games company that uses Facebook as a platform, was battered even worse on Thursday, leaving its value at less than a quarter of its peak last winter. Netflix, which is trying to move from physical discs to streaming video, and the coupon company Groupon have also been under severe pressure, leaving them at a fraction of their recent worth.

Inte undra på att hela Silicon Valley plötsligt surrar med ändlösa konversationer om hur den här krisen kommer att påverka alla företag. Om sociala nätverk inte längre är en het teknologi, vad ska man då satsa på?

Scott Thurm, Shayndi Raice och Telis Demos skriver i Wall Street Journal om den plötsligt uppblossande krisen här i Silicon Valley: Social-Media Frenzy Fizzles as Facebook, Zynga Decline – WSJ.com

“Investors who were excited about social networking have learned just how immature these companies’ business models are,” said Michael Shinnick, who manages $2.5 billion for Wasatch Advisors of Salt Lake City, Utah, and doesn’t own Facebook shares.

At Facebook, investors also are fretting over the future lifting of restrictions on the sale of shares by employees and early investors. By mid-December, that will potentially free more than 1.5 billion additional shares for sale, more than double the 636 million shares now available rivate social-media firms are feeling the pain as well. In a regulatory filing Friday, Amazon.com Inc. lowered the book value of its 29% stake in daily-deals site LivingSocial to $271 million as of June 30, down 9% from three months earlier. That means the value of LivingSocial fell to $934.5 million, from $1.027 billion.

Men det är inte bara Facebook och andra sociala nätverksföretag som oroar sig.

Farhad Manjoo skriver på PandoDaily om hur Apple nu chansar allt på ett kort, nämligen sin nästa iPhone som man kommer att släppa under hösten.
Pekmobilsmarknaden blir allt tuffare och Samsungs Galaxy S III anses nu vara klart bättre än Apples iPhone.

What If the Next iPhone Is A Miss? A Deep Dive Into Apple’s Hire-Wire Act

As MG Siegler points out, Apple’s numbers are now largely a function of the release schedule of a single product—the iPhone. When Apple puts out a new iPhone, its numbers soar beyond all reason. As the phone gets older, people in the market for new phones reasonably decide to wait to see what Apple has in store for the next one—so Apple sells fewer and fewer iPhones throughout the year.

I ett tecken på att Apples VD Tim Cook inte har is i magen så har han nu stämt Samsung i ett oerhört riskabelt försök att försöka stoppa Samsung med rättsliga medel, som Paul Elias skriver på NBC: Apple, Samsung Court Showdown Starts Monday. Tech titans face off in court over iPhone, iPad

Det här påminner onekligen om hur Oracles Larry Ellison försökte tvinga Google att betala storkovan för Android för påstådda överträdelser av Javas gränssnitt, men gick på pumpen med ett plong som hördes över hela IT-världen:
Jonathan Schwartz: Oracle bungled its chance at mobile Java

Om Apples nästa iPhone och iPad får miljoner människor över hela världen att hysteriskt skrika att dom till varje pris måste ha den senaste iPhones, och om Apple samtidigt skulle vinna mot Samsung i rätten i San Jose, ja då kommer Tim Cook att hyllas som en ny Steve Jobs.

Men om så inte skulle bli fallet, och det är nog en betydligt mer sannolik resultat, ja då är det inte nödvändigtvis så att Tim Cook kommer att sitta speciellt säkert på sin VD-tron.

Nu kommer både Facebook och Apple givetvis att fortsätta att vara dominerande spelare i Silicon Valley och över hela världen. Men det är som en tidigare ofelbar sprinter plötsligt snubblar. Man skakar på huvudet och sen glömmer man hela saken. Men om han sen snubblar en andra gång, ja då är det dags att citera Oscar Wilde från The Importance of Being Earnest: “To lose one parent may be regarded as a misfortune… to lose both seems like carelessness.”

Pressklipp:

NyTeknik – Senaste nytt,Computer Sweden 20 senaste nyhet, Computer Sweden 20 senaste nyhet, Computer Sweden 20 senaste nyhet, Computer Sweden 20 senaste nyhet, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt

[tags] LinkedIn, Mountain View,Google, Palo Alto, Stanford University, San Jose, Zynga, Twitter, Oracle, Intel, Hewlett-Packard, Apple, Oracle, Cisco,Electronic Arts, Facebook, Nvidia, Symantec, Yahoo, Juniper, AMD, VMWare, EBay, Tesla Motors, Microsoft, [/tags]

11 thoughts on “Är de sociala nätverkens tid över? Silicon Valley på gränsen till ett nervöst sammanbrott.

 1. Bosse

  “å andra sidan är affärsmän sällan några visionärer.”
  San: Nej det är sant, den ena har vad den andra oftast saknar.

 2. Bosse

  Inte bara Zuckerberg utan även alla IT-ingenjörer och entreprenörer som jag träffar har varit lika blinda

  Lennart: Jag tror problemet är att IT-folk ofta är geeks som fascineras av teknik och vad som är möjligt att göra med den, ett slags visionärer för vårt framtida högteknologiska samhälle. Marknaden är mycket krassare än så, där är det bara väl fungerande högavkastande affärsmodeller som får godkänt.

  1. Lennart

   Bosse: Helt klart och det är egentligen underligt att marknaden så ofta, hittills i alla fall, har hållit med geekarna. Det är litet svårförklarligt egentligen.

 3. Bosse

  Mark Zuckerberg är varken omogen eller dum, han var bara pionjär och de brukar inte nödvändigtvis alltid vara bäst på att göra affärer

  San: Nej självklart är han inte dum på sin “hemmaplan” men han kanske inte har den erfarenhet som krävs för att navigera sitt företag rätt ekonomiskt. Det krävs en del för att kunna handskas med finansvargarna och börjar de känna blodlukt kan de sänka vilket företag som helst och själva tjäna storkovan på det hela.

  Lennart: Numera är det snabba resultat som gäller för att du ska få marknadens gillande. Till skillnad mot vad som gällde när milleniebubblan byggdes upp så verkar inte längre tricket med tillväxt och förväntade framtida vinster att fungera. Marknaden lär sig kanske trots allt av tidigare misstag.

 4. Bosse

  Peter: Jodå Google+ finns kvar och har som det verkar från min horisont i alla fall växt till sig en hel del det sista halvåret. Lite mer av “nyttoaktiviteter” där jämfört med Facebook. Faster Ada i Svedala kanske inte går att finna där men jag är med i t.ex. en HTML 5-cirkel där tanken är att vi tillsammans ska utforska och lära oss “hemligheterna” i denna nya HTML-version, så det kompenserar förhoppningsvis för faster Adas frånvaro. 😉

 5. San

  12 år efter IT-bubblan sprack så försörjer sig fortfarande en majoritet av mina vänner på arbeten relaterade med IT. 12 år från idag så kommer Sociala Medier fortfarande att vara stort, men det kommer nödvändigtvis inte att vara Facebook. Så har det väl alltid varit. Hotmail minns jag var bland de hetaste företagen under 90-talet, är det någon som ens minns dom idag?

  Mark Zuckerberg är varken omogen eller dum, han var bara pionjär och de brukar inte nödvändigtvis alltid vara bäst på att göra affärer.

 6. Bosse

  Mark Zuckerberg & company har länge levt i sin egen lilla drömvärld, nu har de plötsligt konfronterats med den bistra verklighet som kallas marknaden. Allt är nu mycket enkelt, lever de inte upp till förväntningarna och levererar till marknaden vad marknaden vill ha, dvs. tillräckligt höga vinster på tillräckligt kort tid så kan deras saga som börsbolag sluta som ett veritabelt fiasko.
  “I samband med veckans rapport stod det dock plågsamt klart att tekniskt kunnande och gatusmarthet inte räcker för att styra ett börsbolag”

  1. Lennart

   Bosse: Tack för länken! Inte bara Zuckerberg utan även alla IT-ingenjörer och entreprenörer som jag träffar har varit lika blinda. Det här är en stor grej. Vi får se hur det hela slutar. Just nu finns det dock många här i Silicon Valley som är mycket oroade.

Comments are closed.