Politik

Arbetsflöden: automatiken accelerarar, vad händer när datorer börjar kommunicera med datorer?

När du checkar ut på ICA eller Konsum så skickar ett automatiskt meddelande till datorn som sköter lagret som subtraherar från antalet franskbröd eller mjölkkartonger i lagerdatorn. Sen när man bara har några dussin eller så kvar så skickas ett automatiskt datormeddelande till distributören som skickar ut en bil med påfyllning.

Jag jobbade med såna här system redan på 1980-talet, så det är inget nytt. Vad som är nytt är att, som Kevin J. O’brien skriver i New York Times, automatiserade system där datorer skickar meddelanden till andra datorer som i sin tur skickar meddelanden till andra datorer nu får allt större genomslag i hela samhället:

Talk to Me, One Machine Said to the Other – NYTimes.com

Ocado, an online grocery store in England, prides itself on its delivery of refrigerated foods: When the company says the goods will arrive at a certain temperature, they mean it…..Inside each Ocado delivery van is a SIM-card module the size of a postage stamp that monitors the air temperature. The sensor sends data to a computer used by fleet managers back at headquarters near London every few minutes.

…The drone of low-density conversation between Ocado’s trucks and headquarters in Hatfield is one example of machine-to-machine communication, a stream of consciousness based on semiconductors that is poised to reinvigorate the mobile industry.

Berg Insight, a research firm in Goteborg, Sweden, says the number of machine-to-machine devices using the world’s wireless networks reached 108 million in 2011 and will at least triple that by 2017. Ericsson, the leading maker of wireless network equipment, sees as many as 50 billion machines connected by 2020. Only 10 billion or so are likely to be cellphones and tablet computers. The rest will be machines, talking not to us, but to each other. …

Ett bra exempel på hur dramatiska såna här system kan vara är Googles självstyrande bil och liknande system inom främst industrin och sjukvården.

Såna här automatiserade system används bl.a. inom lagerhantering, till vilken vi kan räkna hanteringen av datorerna i de jättelika datorhallarna som utgör stommen av datormolnen.

Vilket alltså är varför det var så galet av svenska regeringen att subventionera Facebooks datorhall i Luleå.

Låt mig ta ett exempel från idag. En ambulans kör i rasande fart till en bilolycka. Man scannar in en svårt sårad människas personnummer från hans plånbok, försäkringskort eller kreditkort, och omedelbart får man ett meddelande med information från närmaste sjukhus om mannens existerande hälsosituation.

Efter en första snabb diagnos så skickas ett automatiskt meddelande till närmaste sjukhus att göra en sängplats klar för patienten, och att kalla in specialläkare, om så behövs.

Allt sköts med automatiserade datasystem.

Något som redan räddar liv.

Pressklipp:

NyTeknik – Senaste nytt,svt.se – Sverige, svt.se – Sverige, Ekot, DN.se – Nyheter, SvD – Senaste nytt, GT: Nyheter

[tags] LinkedIn, Mountain View,Google, Palo Alto, Stanford University, San Jose, Zynga, Twitter, Oracle, Intel, Hewlett-Packard, Apple, Oracle, Cisco,Electronic Arts, Facebook, Nvidia, Symantec, Yahoo, Juniper, AMD, VMWare, EBay, Tesla Motors, Microsoft, Automatiserade datorsystem [/tags]