Politik

Kameler, burkor och demokrati, USA:s mjuka makt, hur amerikanska universitet moderniserar Saudi Arabien

USA:s mjuka makt och dess inflytande världen över är något som borde studeras mer. Ta Mellanöstern där Obama-regeringen idag mest förknippas med sitt orubbliga stöd för Israel, nu parad med Mitt Romneys märkliga rasistiska uttalanden om palestinerna, USA:s hot mot Iran, dess stöd för den arabiska våren och nu för demokratirörelsen i Syrien. Samtidigt som man låter bli att kritisera den totalitära regimen i Saudi Arabien.

Men världen är inte alltid så svart-vit som man ofta tror, för faktum är att USA genom sin mjuka makt utövar ett betydande demokratiserande inflytande på Saudi Arabien.

Ellen Knickmeyer skriver i Wall Street Journal om hur helaq 66 000 Saudi Arabiska studenter nu studerar på amerikanska universitet, för finansierade av den Saudi Arabiska regeringen i ett försök att modernisera det konservativa samhället: Saudi Students Flood In as U.S. Reopens Door – WSJ.com

Dressed in caps and gowns, the college students packing a graduation ceremony in suburban Washington, D.C., acted like excited graduates anywhere in the United States. Except, perhaps, when the men broke into tribal line dances.

Or when the women, wearing headscarves, burst forth with zagareet, soaring trills of their tongues, in celebration.

At a recent ceremony for Saudi graduates in Washington D.C. The more than 300 graduates gathered at a hotel overlooking the Potomac River were all from Saudi Arabia, part of a massive government-paid foreign study program to earn bachelor’s, master’s and doctorate degrees and return home to help run their country. “You are the best of the best, and the future of our country,” Saudi Arabia’s cultural attaché, Mohammed al Issa, declared at the May event.

… This past school year, Saudi Arabia sent 66,000 students to U.S. universities, four times the number before the 2001 attacks and the fastest-growing source of foreign students in the U.S., ahead of China, according to the Chronicle of Higher Education.

The Saudi influx is part of a broader increase in international students in the U.S. as American universities seek to raise tuition revenues. Some 723,277 foreign students enrolled during the 2010-2011 school year, up 32% from a decade ago.

Nu har stora mängder med studenter i decennier studerat på amerikanska universitet, men vad som gör USA:s mjuka makt så inflytelserik är att den idag är parad med sociala nätverk Facebook och den globala webben.

Enligt den här länken finns det nära fem miljoner Facebookanvändare i Saudi Arabien, av en befolkning på 28 miljoner, vilket inte är alltför dåligt.

Så när studenterna återvänder från USA så kan dom idag stå i kontakt med amerikanska kompisar, och andra återvändande studenter.

Och det är en stor förändring från förr och något som på sikt kommer att demokratisera det ärkekonservativa och odemokratiska Saudi Arabien, förhoppningsvis utan inbördeskrig av syrisk modell.

Pressklipp:
Nyheter – Nyheter,
svt.se – Världen, svt.se – Världen, svt.se – Världen, svt.se – Världen, svt.se – Världen, Ekot, SvD – Senaste nytt, SvD – Utrikes

[tags] Mellanöstern, Binjamin Netanyahu, Barack Obama , Benjamin Netanyahu , Israel , Israeli-Palestinian Conflict , Neoconservatives , Palestine , Zionism , World News, Israel USA, USA Israel, Gaza, Goldstonerapporten, Bosättningar på Västbanken, Egypt, Egypt News, Egypt Protests, Hosni Mubarak, Mohammed ElBaradei, Mubarak, Mubarak Announcement, Mubarak Reelection, Assad, Revolutionen i Syrien,Palestina FN,Saudi Arabien, USA, Saudi Arabien[/tags]

2 thoughts on “Kameler, burkor och demokrati, USA:s mjuka makt, hur amerikanska universitet moderniserar Saudi Arabien

  1. Peter Andersson

    Är du helt säker på att inflytandet inte går i den andra riktningen? Jag menar, tepåsarna i USA blir ju enligt dig själv mer och mer fundamentalistiska vartefter tiden går… 😉

    1. Lennart

      Peter: Tepåsarna här i USA har nog alltid varit både kristet och politiskt fundamentalistiska. Kommer dom att smitta av sig i Sverige? Vet inte, men tror inte det. Jag tror att dom är alltför amerikanska för det.

Comments are closed.