Politik

Vapenlobbyn hotar det öppna USA: en bild säger mer än tiotusen ord

En gång i tiden hade USA flera mäktiga lobbyorganisationer. Den främsta var tobakslobbyn, tätt följd av vapenlobbyn.

Men medan tobakslobbyn idag har tappat inflytande så är vapenlobbyn idag starkare än någonsin, så stark att inte ens presidenten längre vågar kritisera den.

Jag har pratat med en kompis från Brasilien som berättar hur det är att leva i dagens São Paulo där gatuvåldet är allestädes närvarande.

Så håller det också att bli här i USA, man tvingas undvika allt fler platser, man går inte ut sent på kvällen, man börjar bli allt mer försiktig med vem man träffar.

Den som undrar om det verkligen är sant bör betrakta Time Magazines senaste omslagsbild.

Joe Klein skriver i Time om hur inte ens USA:s president längre vågar kritisera den mäktiga vapenlobbyn: How Guns Won

We cannot and will not be passive in the face of such violence,’ President Barack Obama said in January 2011, after a deranged gunman shot Congresswoman Gabrielle Giffords and 18 others, killing six. “We should be willing to challenge old assumptions in order to lessen the prospects of such violence in the future.” He called for a “national conversation” about “everything from the merits of gun-safety laws to the adequacy of our mental-health system,” and he asked that it be conducted with civility. It was a terrific speech, perhaps the best of his presidency. And then … nothing.

Read more: http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,2120498,00.html#ixzz22Oo1jXfT

Som säger allt om hur lobbygrupper kan förstöra ett öppet samhälle.

Pressklipp:
svt.se – Sverige,svt.se – Världen, SvD – Senaste nytt, KvP: Nyheter

[tags]Vapen i USA, Vapenlobbyin i USA, Weapons United States, Amerika Vapen, Vapen i Amerika, Massakrer i USA [/tags]

4 thoughts on “Vapenlobbyn hotar det öppna USA: en bild säger mer än tiotusen ord

 1. roger

  Jag har pratat med en kompis från Brasilien som berättar hur det är att leva i dagens São Paulo där gatuvåldet är allestädes närvarande.
  Så håller det också att bli här i USA

  Är det verkligen så illa?

  Den som undrar om det verkligen är sant bör betrakta Time Magazines senaste omslagsbild.

  Ojojoj, ja det var det värsta, trodde inte att det var så illa.
  Någon borde gå in och rätta den felaktiga statistiken på: http://en.wikipedia.org/wiki/Crime_in_the_United_States

  (http://www.usabloggen.se/2012/07/15/bland-sanningssagare-och-usa-besatta-i-den-svenska-bloggosfaren/#comment-36899)

  Om man vill skriva seriöst om USA så måste man vara insatt i de förhållanden man skriver om, man måste använda originalkällor men också förklara sin egen utgångspunkt. Annars får man de läsare man förtjänar.
  Och om någon påpekar felaktigheter i vad man skriver så är det viktigt att man rättar felen. Det är nästan oundvikligt att det inte kryper in felaktigheter när man skriver, det är nu en gång inte så märkvärdigt. Men det är onekligen anmärkningsvärt om man vidhåller felaktig information! Då är man inte längre seriös.

  Vet inte om så skett, men normalt brukar väl våld svänga upp under lågkonjunkturer. Så jag gissar att våldet i USA ändå vänt upp lite det senaste. Men det har nog snarare med konjunkturen än vapenlagarna att göra isf.

  (tar inte vapenlagarna i försvar)

 2. San

  Förresten gäller det samma i Sverige, inte så sällan stöter man på nån jävla tjockskåning som sitter och ojar sig. Det där med rädsla är oftast personligt och har sällan med verkliga hot att göra. Här i Schweiz sker inte mycket brottslighet (vi har iofs haft inbrott) men folk är livrädda. Aldrig varit med om maken.

  Stockholmare är mindre rädda än skåningar, trots att risken för att bli utsatt för brott är högre i Stockholm.

  New Yorkbor är aldrig rädda, trots att det sker betydligt fler brott än i Stockholm eller Zürich. Men där har också statistiken nått fram att brottsligheten har minskat. Lennart kanske borde läsa statistiken och lita på fakta istället för att låta sig skrämmas upp av Fox News 🙂

 3. San

  Nej jag förstår inte heller riktigt. Brottsligheten har minskat markant i USA enligt all tillgänglig statistik. Det är sant att det sker fler mord i USA än i andra västländer, men skillnaden är ändå på nivån att det handlar pm 1-2 per 100000 i övriga medans det är 5 på 100000 i USA. Detta kan säkerligen tillskrivas vapenlagarna och jag är är definitivt också av åsikten att USA bör se över sina lagar.

  Men faktum är ju att för en person som bor i USA har inte riskerna ökat, pch om man sitter hemma i sin förort och överdriver sin rädsla som Lennart gör så risker man snabbt att låta som en rädd, bitter skåning som inte vågar åka in till Malmö “för där är det livsfarligt att vara”.

  Jämförelsen med Sao Paolo är både idiotisk och oansvarig. Det sker 25 mord per 100000 och eftersom det är minskande i USA så håller det knappast på att “bli som i Sao Paolo”. Sao Paolo har förresten 20 miljoner invånare innan det kommer en helt meningslös jämförelse med 400000:s Oakland.

  Chicago? Antalet mord har halverats på 20 år. Åkte du dit där förr så kan du åka dit nu.

 4. cmo

  Har du någon statistik som visar att gatuvåldet ökat i USA.? Generellt har ju brottsligheten minskat ganska kraftigt iaf de senaste decennierna. Och risken att att bli utsatt för rån eller våldtäkt är betydligt högre i Sverige än i USA.

Comments are closed.