Politik

Syrien: allt närmare befrielsen, Assads ryska stridsvagnar och helikoptrar börjar strejka

Den syriska armen är en av Mellanösterns största. Greg Miller Och Karen Deyoung skriver t.ex. i Washington Post om Syria’s Bashar al-Assad firmly in control, U.S. intelligence officials say – The Washington Post

Overall, they described Syria as a formidable military power, with 330,000 active-duty soldiers, …. Including reserves, President Assad can call on up to half a million men backed by almost 5,000 tanks and 3,000 infantry fighting vehicles. These are supported by several hundred operational fighters and up to 50 helicopter gunships.

5 000 relativt moderna ryska stridsvagnar är, för att använda en teknisk term, en j-vla massa stridsvagnar. Man behöver bara betänka att när Hitler invaderade Sovjetunionen så hade han endast 3 350 stridsvagnar.

Men som varje pansarsoldat vet så har stridsvagnar, även moderna sådana en beklämmande tendens att gå sönder. Larvfötterna håller inte hur länge som helst och måste bytas ut, motorerna måste rundsmörjas och repareras med jämna mellanrum, speciellt i det ökenliknande Syrien. Att hålla en stridsvagn stridsfärdig kräver ett enorm arbete av högkvalificerad arbetskraft. Och det är högst troligt att en betydande del av de stridsvagnsreparatörer som tjänstgör i Assads styrkor är Sunni-muslimer som idag har flytt eller i varje fall kanske inte jobbar fullt lika helhjärtat som tidigare.

Så som C. J. Chivers skriver i New York Times så börjar det knaka i fogarna bland Assads ryska vapensystem: As Conflict Continues in Syria, Assad’s Arms Face Strain – NYTimes.com

Analysts said Syria’s fleet of Mi-25 Hind-D attack helicopters, which numbered 36 at the start of the conflict, is insufficient to hold back rebels as the number of fronts, from Aleppo and Idlib in the north to the suburbs of Damascus in the south and Hama and Homs in the center of the country, continues to proliferate. Maintenance technicians are struggling to keep the machines aloft in an intense campaign and in the searing heat and sand associated with summer desert war. Estimates are that only half his fleet can be used at a given time, with some helicopters cannibalized for spare parts and Mr. Assad dependent on supplies from Russia. Mr. White said that by his estimates the Syrian military suffered nearly 1,100 soldiers killed in July, and is losing more soldiers and officers to defections. The loyalties of many commanders and units are suspect, he added, and months of sustained combat are no doubt taking a heavy toll on tanks and aircraft in a military that he said “was never known for maintenance.” Defections of government troops and seizures of armaments are also a growing problem. Rebels in Aleppo claim to have control of a total of 14 T-72 and T-55 tanks and many indirect-fire weapons, including artillery pieces as well as mortars.

Men det är betydligt värre än så. För Assad har blivit så beroende av sina ryska vapensystem att hans soldater inte längre vågar storma gerillans positioner. Och gerillan har bevisligen slagit ut ett betydande antal av Assads stridsvagnar med sina hemmagjorda IED.

Nu förser både Ryssland och Iran Syrien med nya vapen, men allt tyder på att de styrkor som Assad har tillgång till idag är betydligt svagare än för bara några månader sen.

Det verkar inte som om Assad kommer att kunna krossa motståndet i Aleppo, som ligger nära den turkiska gränsen och därför ger gerillan tillgång till vapen och förstärkningar som Assad inte kan stoppa.

En annan utveckling är att Assad efter det lyckade attentatet mot juntans högsta ledning den den 18:e juli i år bara har setts på bild en enda gång och sen har försvunnit. Möjligtvis till Latakia och ryskt skydd. Men det är högst troligt att juntans kommandosystem nu också håller på att bryta samman och att de orders som ges inte längre åtföljs lika noggrant som tidigare.

Det verkar onekligen som om slutet närmar sig för ännu en diktator. Vad som kommer att hända när Assad äntligen förpassas till historiens skräphög vet vi givetvis inte, men jag tror att vi bör ta alla de domedagsprofetior som man nu kan läsa om i pressen på alltför stort allvar.

Blir den syriska befolkningen bara kvitt en av Mellanösterns mest brutala diktatorer så är det en historisk framgång. Att sen bygga upp ett demokratiskt samhälle kommer säkert att ta decennier, men det är i alla fall ett mål man nu ar en chans att nå. Vilket inte var fallet innan den arabiska våren nådde Syrien för snart 18 månader sen.

Pressklipp:

Nyheter – Nyheter,svt.se – Sverige, Ekot, Ekot, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, Politiken.dk Seneste nyt, Politiken.dk Seneste nyt

[tags] Mellanöstern, Syrien Assad, Syrien Jasminrevolutionen, Syria , Syria Internet , Internet Blackout , Protest , Syria Internet Blackout , Syria Internet Outage , Syria Internet Shutdown , Technology News, Bashar Assad, Syrien USA, Syrien Obama, Assad Obama, Damaskus Assad, Israel Syrien , [/tags]

2 thoughts on “Syrien: allt närmare befrielsen, Assads ryska stridsvagnar och helikoptrar börjar strejka

 1. FkD

  Lennart, jag tycket du skall imformera dig lite djupare om vad det är för styrkor som ingår i FSA, och deras djupnande sunni islamska extremism. Färgrevolution? Det troligaste är att Al Quedas svart flagga komma vaja över den öken som Syrien håller på att förvandlas till. http://www.youtube.com/watch?v=U_m0NqL7Ulc
  ….

  De kristna beväpnar sig som skydd mot de Sunni muslimska extremisterna
  http://www.globalpost.com/dispatch/news/regions/middle-east/syria/120731/aleppo-christians-islamists-jihadis-al-qaeda-iraq-sectarian-conflict

  Kul va, ska vi twittra om detta? Vad är det för färg på den här revoluationen?
  Det troligaste om regimen faller är att Syrien splittras upp i en sunni muslimsk del, med vissa regioner för alawiter, kristna och kurder. Och mycket blodspillan.

Comments are closed.