Politik

Heroku för Big Data? Infochimps och analys av realtidsflöden

Klicka på Austin-företaget Infochimps.

Iskuggan av Big Data eller Rådatarörelsen, så pågår en dramatiskt tävling för att skapa det enklaste sättet att analysera stora mängder data som överhuvudtaget möjligt.

Förr om åren kunde IT-folk med överkammad flint, fickskydd och vit poplinskjorta med smal slips kunna sitta böjda framför sina gamla dataterminaler och meka med data i veckor innan nån VD kom och undrade hur fan länge dom skulle behöva läsa på den senaste dataanalysen.

Idag är användbarhet och snabbhet honnörsord och knattar som verkar som dom knappast ens har hunnit börja raka sig skriver kilometervis med datorkod som gör det allt enklare och snabbare att utföra dataanalys av gigantiska mängder med komplexa data.

Rekordet innehas av datormonlplattformen Heroku som Heroku är ett s.k. Serice as a Platformplattform (Paas) som ägs av Salesforce.com. Herokou använder t versionshanteringsprogrammet Git som skapades av den inte helt okände Linus Torvalds, Linux skapare.

Derrick Harris skriver på GigaOm om hur ett startupföretag i Austin i texas nu försöker skapa en Heroku-liknande process för Big Data i realtid: Infochimps makes its big-data-for developers real-time

The new streaming analytics engine, called Data Delivery Service, is based on Apache Flume and lets Infochimps users process data as it flows into their systems. Using Wukong, a Ruby-based command line interface, developers can write big data applications that take advantage of Data Delivery Service, or Hadoop, using a simple grammar that doesn’t involve learning MapReduce or how to work with Flume.

Using Wukong to abstract development

Although, the platform does support other high-level Hadoop languages such as Hive and Pig. “Wukong is one way to interact,” Bansal said, “it’s not the only way.”

Det viktiga här är inte om Infochimp eller någon annan lyckas utan att Heroku idag är det utvecklingsverktyg och den utvecklingsprocess som har etablerat en de facto ribba som alla som skriver utvecklingsverktyg måste klara för att vara seriösa.

Och det är mycket bra för Heroku är suveränt. Om du inte har kollat Heroku och är intresserad av programmering så släpp allt du har för händerna och prova nu. Det är gratis.

Och relatidsanalys av stora datormängder kommer att bli allt viktigare, från sjukvården till vetenskapen och allt emellan.

Pressklipp:

Computer Sweden 20 senaste nyhet,
Computer Sweden 20 senaste nyhet, Ekot

[tags]Online Privacy , Cybersecurity , Internet , Big Data , Data , Nstic , Privacy , Trust Framework , Technology News, Big Data Hadoop, Hadoop, NoSQL, NoSQL Big Data, Big Data Analytics, Google Map Reduce, Amazon Dynamo DB, Cloudera, Hortonworks, MapR[/tags]